Gjeldsveksten

28 år siden sist

Nordmenns vekst i gjeld dempes for tredje måned på rad.

FALLER: Veksten i nordmenns gjeld er på retur. Foto: Lise Åserud / NTB
FALLER: Veksten i nordmenns gjeld er på retur. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tolvmånedersveksten endte på 3,7 prosent ved utgangen av juni, ned fra 3,9 prosent i mai. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Så lav vekst i husholdningenes gjeld har det ikke vært siden 1995, ifølge E24.

Avtakende vekst betyr at husholdningenes gjeld vokser, men i noe mindre grad enn foregående måneder. Ved utgangen av juni summerte husholdningenes gjeld seg til 4 236 milliarder kroner.

Det viser ferske tall fra SSB torsdag morgen.

- Husholdningenes gjeld øker fortsatt, men gjeldsveksten avtar. Ved utgangen av juni hadde gjelda økt med 153 milliarder kroner sammenliknet med samme måned i fjor, sier seniorrådgiver Jimmy Wong.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske gjeld falt relativt mye fra mai til juni. I juni var gjeldsveksten 4,3 prosent, ned fra 5,0 prosent måneden før. Det er spesielt reduksjon i ikke-finansielle foretaks gjeldsvekst som bidrar til dette. Gjeldsveksten for ikke-finansielle foretak falt fra 6,8 prosent i mai til 5,2 prosent ved utgangen av juni.

- Som vi også så i mai, kan mye av fallet forklares med at veksten var relativt høy i samme måned i 2022. Når vi sammenlikner mot en periode med høy vekst, skal det relativt sett mindre til for å gi et større fall i vekstraten, sier Wong.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.