3000 OSM-medarbeidere ansettes i Norwegian

Ansatte i det Espen Høiby-ledete bemanningsselskapet OSM Aviation får et mangeårig ønske oppfylt.

- STORT OG VIKTIG: - Det er et stort og viktig strategisk steg på veien for Nye Norwegian at vi nå tar over det hele og fulle ansvaret for de selskapene hvor vi har vårt flygende personale ansatt, sier konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, her på hovedkontoret i Oksenøyveien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- STORT OG VIKTIG: - Det er et stort og viktig strategisk steg på veien for Nye Norwegian at vi nå tar over det hele og fulle ansvaret for de selskapene hvor vi har vårt flygende personale ansatt, sier konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, her på hovedkontoret i Oksenøyveien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3000 ansatte i bemanningsselskapet OSM Aviation blir nå direkte ansatt i Norwegian, melder Norwegian i en børsmelding fredag morgen.

Dette gjelder piloter og kabinansatte i Spania, England og USA som har vært ansatt i OSM Aviation, som ledes av tidligere SAS-kaptein Espen Høiby.

Dermed er det slutt på en konstruksjon som i årevis har skapt strid mellom ansatte og ledelse.

«Konstruktiv dialog»

- Det er et stort og viktig strategisk steg på veien for Nye Norwegian at vi nå tar over det hele og fulle ansvaret for de selskapene hvor vi har vårt flygende personale ansatt. Det å ha en direkte kommunikasjon med vårt eget personale er helt avgjørende for å bygge Nye Norwegian, sier konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

Kypros-registrerte OSM Aviation Group har eid OSM Aviation Ltd. sammen med Norwegian 50/50 siden 2016. Dette samarbeidet avsluttes nå.

«Endringene vil imidlertid ikke medføre at permitterte medarbeidere vil kunne komme tilbake på jobb før trafikken tar seg opp igjen. De nasjonale vilkårene for permittering vil fortsatt gjelde», står det i pressemeldingen.

Schram sier at selskapet har vært i en «konstruktiv dialog» med de flygendes fagforeninger både i England, Spania og USA.

Blir Norwegian-aksjonær

- Jeg håper og forventer at denne dialogen vil fortsette i samme spor fremover. Jeg er svært fornøyd med at vi nå får våre medarbeidere og Red Nose Warriors i disse landene direkte ansatt i Norwegian-strukturen, sier Schram.

«Red Nose Warriors» er en intern betegnelse på dem som jobber på Norwegians fly, og henspiller på flyenes røde nese.

Det er Norwegians datterselskap Norwegian Air Resources som nå overtar arbeidsgiveransvaret.

Som del av oppløsningen av samarbeidet får OSM aksjer i Norwegian, og får en eierandel i Norwegian på 5,5 prosent, går det fram av børsmeldingen.

Spansk fagforening avventer

«Det er et skritt framover», skriver Ernesto Iglesias i fagforeningen USO i Spania i en tekstmelding til Dagbladets finansnettsted Børsen.

USO organiserer Norwegians kabinpersonell i Spania, hvor til sammen 1300 piloter og kabinansatte er medarbeidere i Norwegian. Disse er nå satt på bakken på grunn av corona-krisen.

Krisen i Norwegian

Flyselskapet Norwegians redningsplan, vedtatt på en generalforsamling 4. mai, innebærer statsgaranterte lån på 3 mrd. og 12,7 mrd i gjeld som omgjøres til aksjekapital.

I 1. kvartal 2020 tapte selskapet 3,3 milliarder kroner før skatt og hadde i midten av juni bare 7 av 147 fly i drift pga. corona-krisen.

7650 (80 % av arbeidsstyrken) var i juni midlertidig oppsagt og 4705 piloter og kabinansatte var berørt av kansellert innleie fra bemanningsselskapet OSM.

Iglesias vil ikke forskuttere hva som vil skje med den juridiske prosessen USO har satt i gang fordi de mener Norwegian har prøvd å komme seg unna sine forpliktelser overfor spanske ansatte.

«Vi må se på hvordan dette materialiserer seg i praksis og i framtida. Så lenge Norwegian påtar seg sitt ansvar overfor sine medarbeidere, som enhver bedrift, kommer alt til å gå bra», skriver Iglesias til Børsen.

- Avsluttet i april

- Dette er en viktig strategisk avklaring og en god avtale for OSM Aviation. Norwegian avsluttet i realiteten samarbeidet med oss allerede i april da de satte sine fly på bakken. Nå får vi oppgjør for alt utestående, og vi skaffer oss større frihet til å jobbe videre med våre andre kunder og til å utvikle øvrige tjenester som vi allerede har opplevd stor og voksende etterspørsel etter, sier OSM Aviations administrerende direktør Espen Høiby i en pressemelding.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer