35 000 kroner for vann og kloakk

- Åpne bekker igjen og lag flomveier. Det er utenkelig med nye rør til 332 milliarder kroner, sier sjefen i Norsk Vann.

LEIRSUND, ROMERIKE 4. AUGUST 2023: Flomvannet har oversvømt veiene, fylt avløpsrørene og nærmer seg hus og kjellere. Foto: Ola Strømman/Dagbladet.
LEIRSUND, ROMERIKE 4. AUGUST 2023: Flomvannet har oversvømt veiene, fylt avløpsrørene og nærmer seg hus og kjellere. Foto: Ola Strømman/Dagbladet. Vis mer
Publisert

Himmelens åpne sluser og flommen «Hans» har tydeliggjort både i private lommebøker, og i samfunnets regnskap, hva det koster når vannet ødelegger hus, veier og bruer istedenfor å renne ned i avløpsrørene eller holde seg i elver, innsjøer og demninger.

Hver og en av oss, enten vi eier huset eller leiligheten eller leier, betaler regningen i form av kommunale avgifter for reint vann i springen og dusjen og avløpsvann i rørene.

Et ferskt eksempel fra i år, før flomherjingene til «Hans»: Tolga kommune i Nord-Østerdal beregnet 35 000 kroner i kommunale avgifter til årlig vann og avløp for en 120 kvadratmeter stor familiebolig.

Kommunen synes selv kostprisen ble så ille at den droppet å sende regning for fjerde kvartal.

Generalsekretær i organisasjonen Huseierne og tidligere statsråd for Høyre, Morten A. Meyer, la fram det ferske eksemplet fra Innlandet i et debattmøte under Arendalsuka.

Den kommunedominerte interesseorganisasjonen Norsk Vann la i 2021 fram det siste detaljerte regnestykket for fornyelse av vannrør og avløp over hele landet.

60 år gamle rør

I Oslo og store distrikter er avløpsrørene i bakken 60 år gamle i gjennomsnitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.