Himmelens åpne sluser og flommen «Hans» har tydeliggjort både i private lommebøker, og i samfunnets regnskap, hva det koster når vannet ødelegger hus, veier og bruer istedenfor å renne ned i avløpsrørene eller holde seg i elver, innsjøer og demninger.
Hver og en av oss, enten vi eier huset eller leiligheten eller leier, betaler regningen i form av kommunale avgifter for reint vann i springen og dusjen og avløpsvann i rørene.

Kunst under vann: - Krysser fingrene
Et ferskt eksempel fra i år, før flomherjingene til «Hans»: Tolga kommune i Nord-Østerdal beregnet 35 000 kroner i kommunale avgifter til årlig vann og avløp for en 120 kvadratmeter stor familiebolig.
Kommunen synes selv kostprisen ble så ille at den droppet å sende regning for fjerde kvartal.

Generalsekretær i organisasjonen Huseierne og tidligere statsråd for Høyre, Morten A. Meyer, la fram det ferske eksemplet fra Innlandet i et debattmøte under Arendalsuka.
Den kommunedominerte interesseorganisasjonen Norsk Vann la i 2021 fram det siste detaljerte regnestykket for fornyelse av vannrør og avløp over hele landet.
60 år gamle rør
I Oslo og store distrikter er avløpsrørene i bakken 60 år gamle i gjennomsnitt.
I tett bebodde og sterkt trafikkerte Majorstua er mange kilometer kloakkrør fra 1888.
Den store begivenheten det året var Fridtjof Nansen og tre andre norske oppdagere som var først i verden til å krysse Grønland på tvers.
Regnestykket til Norsk Vann for to år siden er formidable 332 milliarder kroner fram til år 2040.
Over hele landet, unntatt Oslo, vil de kommunale avgiftene for avløp aleine bli minst doblet i 2040. Hovedårsak «unntatt Oslo»: mange til å dele på kommunens kostnader for å holde rør og anlegg i orden.
Forskjellene er store mellom fylkene.
Tredobling
I Troms og Finnmark, Nordland og Møre og Romsdal blir prisene tredoblet i løpet av 17 år med dagens system og betaling gjennom kommunale avgifter, viser regnestykket.
Hovedårsaken er lange avstander å legge rør og færre beboere å dele utgiftene på.
Noen nye krav som ikke var klare da, og ikke er det ennå: EUs avløpsdirektiv og krav om fjerning av nitrogen før avløpsvannet går ut i Oslofjorden.
Andre fakta som har kommet til overflaten siden 2021: Strømpriser og drivstoffpriser til entreprenørene har økt. Og de siste ukenes skybrudd har dokumentert at dagens avløpsrør ikke har plass til regnvannet når bakken er full av fukt fra før.
På møtet under Arendalsuka la direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann en grovere oversikt over investeringsbehov uten at nye kjente eller uavklarte faktorer er tatt med:
332 milliarder kroner i investeringsbehov fram mot år 2040 fordelt på 195 milliarder til ledningsnett, 65 milliarder til vannrensing og 72 milliarder til avrenning på overflaten.

Åpne bekker og nye flomveier
For en uke siden skrev Aalstad om erfaringene med flomværet «Hans» til Norsk Vanns eiere og fagfolk:
- Åpning av nedbygde bekkeløp og etablering av flomveier på overflaten gir mer fleksibel plass for overvannet. Det bidrar i tillegg til et større naturmangfold og et bedre bymiljø. Det er mange gode grunner til at rent overflatevann bør ledes trygt på overflaten. Det er både urealistisk og ikke bærekraftig å bygge ledninger som er store nok til å håndtere alt overvannet. Det er utenkelig å skifte ut alle ledningene i løpet av en kort periode.
Politikere og fagfolk på debattmøtet i Arendal gjentok et sterkt, felles ønske: en ny lov med nasjonal, overordnet styring av vann- og avløpssektoren.

Derfor blir vannet fem ganger så dyrt i Trøndelag som i Bergen
- Snakk med Jonas
Kari Sofie Bjørnsen, kommunestyrerepresentant for Høyre i Asker, til Siri Gåsemyr Staalesen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo:
- Du kan jo ta med ønsket om nasjonal styring til neste gruppemøte på Stortinget. Og involvere statsminister Jonas Gahr Støre.
Siri Gåsemyr Staalesen: - Jeg sender en SMS nå med krav om en ny lov.
Til og med nåværende og tidligere politikere i Miljøpartiet De Grønne og Høyre er enige om mye som må gjøres, og ikke gjøres, med vann og avløp:
- Kan ikke holde på sånn
Eivind Trædal, kommunestyrerepresentant i Oslo for MDG:
- Nabokommunene Fredrikstad og Sarpsborg bygger hvert sitt anlegg tett på hverandre.
Morten A. Meyer, tidligere Høyre-statsråd:
- Vi kan ikke holde på sånn.
Trædal om drikkevannet i Oslo:
- 90 prosent av Oslos befolkning vil være uten reint vann i løpet av noen timer hvis det skjer noe alvorlig med Maridalsvannet. Det tok 80 år fra den første planen ble lagt fram til jobben ble satt i gang med tilgang til drikkevann fra Holsfjorden.
Direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann oppsummerer vann- og avløpsmøtet i Arendal:
- Sjekk samme debattmøte for seks år. Det er mye likt uten at mye har skjedd. Forskjellen nå er at vi har ferske erfaringer med flomværet.