Nav presenterer ledighetstall:

3900 flere arbeidssøkere i mars

- Dette er det høyeste antallet siden september i fjor, og understreker de alvorlige konsekvensene pandemien har.

Publisert
Sist oppdatert

Fredag legger Nav fram ferske ledighetstall i kjølvannet av de nye og strenge coronatiltakene for Oslo og Viken. Nedstengingen var i forkant ventet å sette et tydelig avtrykk på statstikken.

Ved utgangen av mars er det registrert 211 700 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV, noe som utgjør 7,5 prosent av arbeidsstyrken.

Dermed økte antallet arbeidssøkere med 3 900 personer fra februar, justert for sesongsvingninger.

- I mars har vi igjen over 210 000 arbeidssøkere registrert hos NAV. Dette er det høyeste antallet siden september i fjor, og understreker de alvorlige konsekvensene pandemien har på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

  • 119 300 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av mars, noe som utgjør 4,2 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra Nav.
  • I tillegg var 74 900 registrert som delvis ledige.
  • Antallet permitterte har gått opp med 6 400 siden februar.
  • Totalt er det 211 700 arbeidssøkere.

Verst ut

Ifølge Nav kommer den største økningen - kanskje ikke overraskende - innen butikk- og salgsarbeid.

Justert for sesongsvingninger er det her blitt 2 100 flere helt ledige. I denne yrkesgruppen øker også antallet delvis ledige med 1700 personer.

- Økningen innen butikk- og salgsarbeid kommer av at flere kjøpesentre og butikker har måttet stenge i forbindelse med smitteutbrudd i ulike deler av landet, sier Holte.

- Får konsekvenser

Tidligere denne måneden rapportere Nav at de forventer en betydelig bedring på arbeidsmarkedet de neste to årene. På samme tid anslås det at arbeidsledigheten ved utgangen av 2022 vil være langt høyere enn før coronakrisen.

I en pressemelding uttalte arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte at framtidsutsiktene er preget av usikkerhet.

- Utviklingen framover er fortsatt usikker og vil henge tett sammen med smittevernstiltak og smitteutvikling. Vi har sett at lokale smitteutbrudd har ført til lokale nedstenginger de siste månedene, og vi forventer at dette vil fortsette fram til en tilstrekkelig del av befolkningen er vaksinert. Vi ser at smitteverntiltakene som innføres raskt får konsekvenser for arbeidsmarkedet.

Han forklarte videre at arbeidsledigheten fremdeles vil være på et mye høyere nivå ved utgangen av 2022 enn den var før coronakrisa.

- Selv om vi forventer en betydelig bedring på arbeidsmarkedet, og da særlig i løpet av andre halvår i år, er det fremdeles en lang vei tilbake til den situasjonen vi hadde på arbeidsmarkedet før coronakrisa, uttalte Holte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer