40 mrd. lagt på is: - Fortvilende

Nye tall fra Sjømat Norge viser at investeringer på 40 000 millioner er utsatt, kansellert eller nedskalert i havbruket etter at regjeringen foreslo den nye grunnrenteskatten. Nå holder næringen pusten.

USIKKERHET: 40 milliarder i utsatte, nedskalerte og kansellerte investeringer er fasiten så langt etter regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt for havbruket. Foto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKERHET: 40 milliarder i utsatte, nedskalerte og kansellerte investeringer er fasiten så langt etter regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt for havbruket. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- 40 000 millioner er et stort tall, og konsekvensene merkes hardest i de små distriktssamfunnene langs kysten vår hvor ringvirkningene av investeringene er store. Mange steder er de avgjørende, sier næringspolitisk leder Peder Egseth i Sjømat Norge.

Sjømat Norge har nå ferske tall for investeringer som er kansellert, nedskalert eller utsatt etter at regjeringen foreslo grunnrenteskatten for havbruk:

Summen er nå 40 milliarder kroner.

Venter i spenning

Regjeringen sender over sitt endelige forslag til skatten i mars, og næringen lever nå i stor usikkerhet for hvordan skatten blir innrettet. Lakseaksjene har de siste ukene beveget seg som en jojo når investorene har forsøkt å tolke de politiske signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Mens næringen lever i spenning legges nå altså investeringer på is, utsettes eller kanselleres.

Sjømat Norge-toppen peker på at det er investeringer som gir store ringvirkninger langs kysten.

- Brytes tallet ned til hverdagen vår, er det snakk om flere lønnsomme jobber, verdiskapning og aktivitet som en rekke kystsamfunn nå risikerer å miste. Det er ikke bare oppdretterne som rammes, også snekkeren, rørleggeren, sveiseren og betongarbeideren vil rammes av regjeringens forslag, sier Egseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer