40 mrd. lagt på is: - Fortvilende

Nye tall fra Sjømat Norge viser at investeringer på 40 000 millioner er utsatt, kansellert eller nedskalert i havbruket etter at regjeringen foreslo den nye grunnrenteskatten. Nå holder næringen pusten.

USIKKERHET: 40 milliarder i utsatte, nedskalerte og kansellerte investeringer er fasiten så langt etter regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt for havbruket. Foto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKERHET: 40 milliarder i utsatte, nedskalerte og kansellerte investeringer er fasiten så langt etter regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt for havbruket. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- 40 000 millioner er et stort tall, og konsekvensene merkes hardest i de små distriktssamfunnene langs kysten vår hvor ringvirkningene av investeringene er store. Mange steder er de avgjørende, sier næringspolitisk leder Peder Egseth i Sjømat Norge.

Sjømat Norge har nå ferske tall for investeringer som er kansellert, nedskalert eller utsatt etter at regjeringen foreslo grunnrenteskatten for havbruk:

Summen er nå 40 milliarder kroner.

Venter i spenning

Regjeringen sender over sitt endelige forslag til skatten i mars, og næringen lever nå i stor usikkerhet for hvordan skatten blir innrettet. Lakseaksjene har de siste ukene beveget seg som en jojo når investorene har forsøkt å tolke de politiske signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Mens næringen lever i spenning legges nå altså investeringer på is, utsettes eller kanselleres.

Sjømat Norge-toppen peker på at det er investeringer som gir store ringvirkninger langs kysten.

- LOKALSAMFUNNENE TAPER: Peder Egseth i Sjømat Norge tror lokalsamfunnene totalt sett taper, selv om de får en porsjon av den nye grunnrenteskatten.
- LOKALSAMFUNNENE TAPER: Peder Egseth i Sjømat Norge tror lokalsamfunnene totalt sett taper, selv om de får en porsjon av den nye grunnrenteskatten. Vis mer

- Brytes tallet ned til hverdagen vår, er det snakk om flere lønnsomme jobber, verdiskapning og aktivitet som en rekke kystsamfunn nå risikerer å miste. Det er ikke bare oppdretterne som rammes, også snekkeren, rørleggeren, sveiseren og betongarbeideren vil rammes av regjeringens forslag, sier Egseth.

Blir endringer

Nøyaktig hvordan skatten blir innrettet vet foreløpig ikke næringen. Høringsfristen for regjeringens forslag gikk ut på nyåret og hva Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for blir først klart når saken oversendes Stortinget i mars.

I høringssvarene går det fram at totalbeskatningen med det regjeringen foreslo i høst kan bli på over 80 prosent og i enkelte tilfeller over 100 prosent.

Finanspolitisk talsperson Geir Pollestad har imidlertid i Dagbladet lovet at det kommer endringer som følge av høringsrunden.

I regjeringens forslag sikres distriktskommunene et godt stykke av kaken som nå skal tas inn. Mange kommuner vil likevel gå i minus, advarer Egseth.

- Jeg er sikker på at det endelige kommuneregnestykket vil være negativt for mange samfunn langs kysten, til tross for at regjeringen vil øke overføringene.

- Bør gjøre inntrykk

Det er imidlertid én næring som foreløpig kan juble over regjeringens forslag, påpeker Egseth. Næringen Vedum lovte krig mot før han ble finansminister.

- Så langt har forslaget først og fremst vært en gavepakke til konsulent- og advokatbransjen som har jobbet dag og natt med å forsøke forstå alle konsekvensene av forslaget.

En av de siste investeringene som er stanset er SalMars to milliarders-utvidelse på Frøya. Prosjektet beskrives som en industriell «månelanding» på Trøndelagskysten, forteller Egseth.

- Det er fortvilende å se at slike innovasjonsprosjekter legges i skuffen. Regjeringen har sagt de vil lytte til innspillene i høringsrunden. Nå er høringen ferdig, og av de over 400 høringsuttalelsene som har kommet inn, er de aller, aller fleste negativ til hele eller deler av forslaget. Det bør gjøre inntrykk, sier næringspolitisk leder Peder Egseth i Sjømat Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer