5200 liter stoppet

- Åtte razziaer ble utført i Spania og Italia samtidig, og elleve personer ble arrestert under aksjonene.

BESLAGLAGT: Politistyrker i Spania og Italia hindret at tusenvis av liter med falsk virgin- og extra virgin olivenolje nådde markedet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
BESLAGLAGT: Politistyrker i Spania og Italia hindret at tusenvis av liter med falsk virgin- og extra virgin olivenolje nådde markedet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndigheter i Spania og Italia har nylig arrestert elleve personer og beslaglagt mer enn 5200 liter forfalsket olivenolje.

The Guardian skriver at etterforskere har rullet opp en internasjonal gjeng, som angivelig forsøkte å tjene penger ved å lyve om kvaliteten på olivenoljen de skulle selge.

Aksjonen ble utført av spanske og italienske paramilitære politistyrker, i samarbeid med Europol.

De gjennomførte raid i begge land.

Blandet oljer

Det ble reist mistanker om den påståtte kvaliteten på olivenoljen under en inspeksjon av en lastebil som fraktet varene. Da oppdaget en offiser i den spanske politistyrken en rekke uregelmessigheter.

De avdekket en todelt operasjon i Spania og Italia, som var designet for å distribuere forfalsket olivenolje på det globale markedet.

- I Spania brukte de et selskap som var knyttet til oppkjøp av olivenolje med lavere kvalitet. Deretter blandet de oljen og kalte den virgin - og extra virgin olivenolje med forfalskede dokumenter, sier den spanske politistyrken i en uttalelse.

Store summer

- De blandet et underprodukt av olivenolje med en annen olivenolje av bedre kvalitet. Da oppnådde de riktige nivåer av fett og andre stoffer, slik at de kunne selges, ifølge den spanske politistyrken.

Her stjeler en hjemmesykepleier ansatt i Horten kommune penger fra lommeboka til en 67 år gammel kvinne i hennes eget hjem. Video: Privat. Reporter: Anton Lier Vis mer

De spanske styrkene fant en forbindelse til Italia og varslet myndighetene deres. De oppdaget så at to viktige oljeforedlingsselskaper i landet samarbeidet med den internasjonale olje-banden.

- Åtte razziaer ble utført i Spania og Italia samtidig, og elleve personer ble arrestert under aksjonene, står det i uttalelsen.

- Som et resultat av aksjonen har mer enn 5200 liter - klare for å selges på markedet - blitt beslaglagt. Det ble også beslaglagt 91 000 euro i kontanter og fire eksklusive kjøretøyer. En rekke bankkontoer er også sperret.

91 000 euro tilsvarer litt over en million norske kroner.

Europol har også uttalt seg om hendelsen, og sier at forfalskning av olivenolje er en vanlig praksis.