Reiselivet og corona:

55 cruiseskip bestilte - ingen kom

Lofoten 2019: En million turister. 2020: 200 000. Ordfører: - Vi kan leie reiselivsbedriftene til skifteretten, én etter én.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LEKNES (Børsen): Havnesjef Kjell Jakobsen peker utover blått hav fra kaikanten i Leknes, den største cruisehavna i turistmagneten Lofoten.

- 55 cruiseskip hadde avtalt anløp her i sommer, sier havnesjefen.

- Hvor mange har ankret opp?

- Ingen. Null.

Det betyr nedgang fra 60 000 cruiseturister på oppdagerferd i Lofoten i fjor til null i år.

Sommerens cruisetall for de to havnene i Nord-Norge som er større enn Leknes på nettopp cruisetrafikk, gjør ikke status for reiselivet i landsdelen noe lysere.

I Tromsø hadde 144 cruiseskip booket plass. 17 kom.

Honningsvåg hadde bestillinger på 117 cruiseanløp. Tre kom - alle i februar før corona-alarmen.

Rekordbestillinger for 2021

Til den høyst usikre 2021-sesongen har både Tromsø og Honningsvåg allerede rekordbestillinger av cruiseskap som vil komme - 200 og 177.

Hurtigrutens planlagte cruisesatsing er hovedforklaringen. Leknes og Lofoten har bokført bestillinger fra 53 cruiseskip så langt.

Hvor mange som kan komme, hvis noen, vet absolutt ingen pr. tidlig høst 2020.

Ordfører Remi Solberg (Ap) i en av de to store Lofoten-kommunene, Vestvågøy, kompletterer med noen andre nøkkeltall som endret seg brått og dramatisk fra corona-alarmens D-dag 13. mars:

- I fjor var det en million turister i Lofoten, i år kanskje 200 000. Og omsetningen i sommer i de mange næringene som er avhengige av turister, er nede på 20 - 30 prosent av fjoråret, iallfall her i Vestvågøy, sier ordføreren med blikk over et solfylt kommunesenter i Leknes.

Bekmørk høst og vinter

Det er flere arbeidsplasser og årsverk tilknyttet reiselivet i Vestvågøy enn jordbruk, havbruk og fiskeri til sammen, inkludert Lofotfisket.

HELDIGE: Ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg, forteller om hvordan næringslivet er påvirket etter et minskende antall besøkende. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skjønt sol og aldri så lyst ved utgangen av sommeren - det er bekmørkt for vitale deler av livsgrunnlaget utover høsten, vinteren og langt inn i 2021.

- Ordrebøkene er tomme. Det tegner mot bråstopp for den voksende helårsturismen. Det kommer ikke mange fra Asia for å se nordlyset denne vinteren, sier Vestvågøy-ordføreren, som leder Lofotrådet, et samarbeidsorgan for de seks kommunene med i alt 25 000 innbyggere i øygruppa.

TOMME ORDREBØKER - SKIFTERETTEN NESTE: Reiselivet i Vestvågøy har flere arbeidsplasser enn havbruke, fiskeri og jordbruk tilsammen, sier ordfører Remi Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TOMME ORDREBØKER - SKIFTERETTEN NESTE: Reiselivet i Vestvågøy har flere arbeidsplasser enn havbruke, fiskeri og jordbruk tilsammen, sier ordfører Remi Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Vestvågøy og Vågan (med Svolvær) er de to store og folkerike kommunene med over 10 000 innbyggere hver. Moskenes, Flakstad, Værøy og Røst er de fire andre.

175 000 årsverk

Ikke bare Vestvågøy og Lofoten, men reiselivsnæringen over hele landet med 175 000 årsverk avhengige av folk i farta, teller ned dager til regjeringen kommer med nye tiltak for en ensom høst og vinter.

1. september var utløpsdato på den gamle krisepakka.

Næringsminister Iselin Nybø har ikke tidfestet tiltakene nærmere enn «tidlig høst». Og hun har snakket om behovet for omstilling av reiselivet ved noen anledninger de siste dagene.

HELT BORTE I SOMMER: Cruiseskipet "Marco Polo" utenfor Gravdal i Vestvågøy i Lofoten en tidligere sommer. I år kom ingen av de 55 cruiseskipene som hadde meldt ankomst. 
Foto: Ruben Larsen, NTB Scanpix.
HELT BORTE I SOMMER: Cruiseskipet "Marco Polo" utenfor Gravdal i Vestvågøy i Lofoten en tidligere sommer. I år kom ingen av de 55 cruiseskipene som hadde meldt ankomst. Foto: Ruben Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Når det gjelder omstilling, har Lofoten-kommunene vært i tenkeboksen før ordene corona og covid-19 ble kjent. Omstillingsprosjektet Grønne Lofoten skulle vært i gang i sommer. Corona er stikkordet som satte en foreløpig stopper for det.

Skifteretten neste

- Nå må det komme noe fra nasjonale myndigheter veldig raskt, nærmest umiddelbart. Hvis ikke kan vi leie reiselivsbedriftene i hånda til skifteretten, en etter en, sier en utålmodig ordfører i Vestvågøy.

Han regner med at det kommer en pakke ut året i første omgang, men sier at det er behov allerede nå for en ordning fram til neste sommer.

- Det er nødvendig dersom det skal være igjen noen til å ta imot turister neste år, sier ordfører Remi Solberg.

- Hva er nødvendig i en ny krisepakke?

- For å ta to livsviktige momenter: Våre reiselivsaktører trenger å få dekket 80 prosent av faste kostnader. Og den midlertidige momsen på seks prosent må forlenges.

STENGT OG LÅST: Havna i Leknes pleier å være den travleste i Lofoten om sommeren. Nå har det vært musestille og stengt i lange tider. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
STENGT OG LÅST: Havna i Leknes pleier å være den travleste i Lofoten om sommeren. Nå har det vært musestille og stengt i lange tider. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Ingen dato

1. september inviterte næringsminister Iselin Nybø til et såkalt innspillsmøte om nye corona-tiltak for en hardt rammet næring. NHO Reiseliv, Virke Reiseliv og Norsk Reiseliv var representert.

- Vi fikk ikke noe nærmere tidspunkt i dette møtet eller omfanget av ordningene. Det kommer trolig i regjeringens tilleggsproposisjon for krisetiltak. Fra vår side fikk vi meldt inn at de praktiske sidene ved sommerens ordning er velfungerende, sier næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.

Og ikke minst:–Vi fikk presentert regnestykket og det sterke behovet for at refusjon av faste kostnader blir økt fra 50 til 80 prosent og fortsetter slik framover. Tidlig i august kom en dramatisk økning av avbestillinger på grunn av myndighetenes innskjerpede grensetiltak, sier Bjørndal.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer