Tidligere statsminister David Cameron:

56 meldinger gir ham trøbbel

Den tidligere statsministeren i Storbritannia måtte i går forklare seg forran parlamentet om hans rolle i det kontroversielle finansselskapet Greensill.

56 MELDINGER: David Cameron sendte 56 meldinger til senatorer og tjenestemenn for å drive lobbyvirksomhet for selskapet Greensill. Han anklages for å ha utnyttet sin posisjon som tidligere statsminister. Foto: Justin Tallis/ AFP/ NTB.
56 MELDINGER: David Cameron sendte 56 meldinger til senatorer og tjenestemenn for å drive lobbyvirksomhet for selskapet Greensill. Han anklages for å ha utnyttet sin posisjon som tidligere statsminister. Foto: Justin Tallis/ AFP/ NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere statsministeren i Storbritannia, David Cameron, ble i går utspurt av parlamentsmedlemmer i regnskapskomiteen om hans omfattende lobbyisme for det kontroversielle finansselskapet Greensill Capital.

Den tidligere statsministeren både jobbet for, og hadde betydelige investeringer i selskapet.

Han mener det er viktig at folk vet at han ble betalt, men nekter imidlertid å opplyse hvor stor lønningen var.

- Det var en sjenerøs, stor lønning, sa Cameron i møtet, ifølge BBC.

KONKURS: Selskapet Greensill Capital er grunnlagt av Lex Greensill. Nå har selskapet gått konkurs. Foto: Patrik Stollarz / AFP/ NTB.
KONKURS: Selskapet Greensill Capital er grunnlagt av Lex Greensill. Nå har selskapet gått konkurs. Foto: Patrik Stollarz / AFP/ NTB. Vis mer

Bombarderte statsrådene

Det har nå kommet fram at Cameron sendte 56 meldinger til både statsråder og tjenestemenn på WhatsApp, e-post, SMSer og telefonsamtaler i starten av pandemien.

I meldingene ba han om at myndighetene kunne gi Greensill tilgang til en nødordning for coronaviruslån, skriver The Guardian.

Cameron blir anklaget for å ha bombardert statsrådene med meldinger og telefonsamtaler for å få gjennom saken til Greensill.

Rushanara Ali, som er medlem av parlamentet og medlem i den utvalgte komiteen, beskyldte Cameron for å være drevet av personlig grådighet og å utnytte sin tidligere stilling som statsminister for å gjennomføre en ubarmhjertig lobbyvirksomhet, ifølge The Guardian.

Under etterforskning

Finansselskapet var allerede økonomisk dårlig stilt før pandemien. Nå har Greensill gått konkurs.

- Det er utrolig trist at dette selskapet har feilet, og gått i administrasjon. Jeg syntes mest synd på de menneskene som jobbet for Greensill, og hadde en sterk tro på hva selskapet gjorde, og som nå har mistet jobbene sine, sa den tidligere statsministeren i møtet i går, ifølge BBC.

Cameron hevdet i gårsdagens møte at han ikke visste at selskapet hadde økonomiske problemer i mars og april 2020. Han sa at grunnleggeren for selskapet, Lex Greensill, sa at selskapet bare hadde økonomisk trøbbel i desember 2020.

UNNSKYLD: Lex Greensill har også snakket forran kommiteen, der han sier unnskyld og at han tar fullstendig annsvar for at Greensill gikk konkurs. Foto: Ian Tuttle/Shutterstock/NTB.

UNNSKYLD: Lex Greensill har også snakket forran kommiteen, der han sier unnskyld og at han tar fullstendig annsvar for at Greensill gikk konkurs. Foto: Ian Tuttle/Shutterstock/NTB.

Vis mer

Avsløringen av omfanget av Camerons lobbyvirksomhet for Greensill kom da Storbritanias finansielle regulator sa at de var i gang med en offisiell etterforskning av hvilke omstendigheter som førte til at selskapet kollapset.

Nikhil Rathi, administrerende direktør for myndighet for økonomisk atferd (Financial Conduct Authority), sa at noen av påstandene mot Greensill potensielt er kriminelle.

- Vi samarbeider også med kolleger i andre britiske håndhevelses- og reguleringsbyråer, samt myndigheter i en rekke utenlandske jurisdiksjoner, skrev Rathi i et brev til den utvalgte komiteen som behandler saken.

ÅPNER: Storbritannia åpner opp samfunnet igjen og mandag 12. april skal statsminister Boris Johnson på pub og drikke øl. Video: AP Vis mer

Angrer

Cameron forteller at han angrer på at han sendte så mange som 56 meldinger til statsrådene på vegne av selskapet.

DAGENS MØTE: En skjermdump av den tidligere statsministeren som snakker forran kommiteen. Foto: Handout/ AFP/ NTB.
DAGENS MØTE: En skjermdump av den tidligere statsministeren som snakker forran kommiteen. Foto: Handout/ AFP/ NTB. Vis mer

Han sier at det kanskje hadde passet seg bedre å sende ett brev eller en e-post, i stedet for å sende så mange meldinger som han gjorde, og legger til at han etterlyser en reform om kontaktavtaler og lobbyvirksomhet.

Selv påstår han også at han har gjort alt korrekt og innenfor riktige rammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer