«Dommedagsprofet» roper varsko:

- 70 prosent sannsynlig

Investorlegenden, som har truffet blink med sine krakkspådommer tidligere, kommer med kraftig advarsel. Han mener situasjonen minner om skrekkåret 1929.

FRYKTER KRAKK: Jeremy Grantham mener vi har «huket av alle boksene» for det som kan bli en gigantisk boblesprekk. Foto: Stringer Shanghai / Reuters / NTB
FRYKTER KRAKK: Jeremy Grantham mener vi har «huket av alle boksene» for det som kan bli en gigantisk boblesprekk. Foto: Stringer Shanghai / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den britiske investorlegenden og milliardæren Jeremy Grantham (84) er bekymret - igjen. Han advarer om en gigaboble i aksjemarkedene, som han tror er i ferd med å sprekke.

Det er i et intervju med Wealth Track han kommer med advarslene. Han drar paralleller til krisene i 1929 og 2000.

Grantham hevder det er 70 prosent sannsynlighet for stort børskrakk. Det er en liten nedjustering fra 85 prosent som han inntil nylig anslo. At bobla ikke har sprukket ennå, skyldes framveksten av kunstig intelligens, mener han.

Treffsikker pessimist

På 70-tallet var Jeremy Grantham med på å stifte kapitalforvalteren GMO. Selskapet forvalter angivelig verdier for svimlende 65 milliarder dollar i dag, cirka 697 milliarder kroner.

I seinere år har Grantham profilert seg på å advare mot bobler i kapitalmarkedene.

Han har vist seg å være en skremmende treffsikker dommedagsprofet, da han skal ha forutsett blant annet dotcom-bobla i 2000 og finanskrisen i 2008, ifølge Finans.dk.

- Huket av alle boksene

En «boble» vil si et kunstig høyt prisnivå etter rask stigning, især på verdipapirer eller eiendom. Bobla «sprekker» når man får et raskt verdifall.

Tross nedjekkingen til 70 prosents sannsynlighet for et skrekkscenario, mener Grantham like fullt at markedene har skapt en «perfekt storm» for bobler, ifølge Fortune.

- Vi har huket av på alle boksene, hevder Grantham, som mener å se likhetstrekk med de tre virkelig store boblene i det amerikanske aksjemarkedet: i 1929, 2000 og 2021.

ROPER VARSKO: Investorlegende og dommedagsprofet Jeremy Grantham anslår at det er 70 prosent sannsynlighet for at en boble vil sprekke. Foto: Nicholas Roberts / Reuters / NTB
ROPER VARSKO: Investorlegende og dommedagsprofet Jeremy Grantham anslår at det er 70 prosent sannsynlighet for at en boble vil sprekke. Foto: Nicholas Roberts / Reuters / NTB Vis mer

«Boksene» han sikter til, er lange perioder med økonomisk oppgang, kraftige bull-markeder (marked i oppadgående trend, red.anm.), og sterke inntjeninger.

I slike scenarioer har det historisk sett endt med en skarp nedgang, påpeker Grantham.

I 1929 forsvant 14 milliarder dollar fra markedet på én dag - i det som er kalt «Black Thursday». Under dotcom-bobla rundt årtusenskiftet mistet Nasdaq 77 prosent av verdien, og i 2021 ble ti prosent skrelt vekk fra samme marked.

- Kan ikke forhindre sprekk

Advarselen om det Grantham mener er en «superboble», kom i september 2022. Han erklærte at den var nær å sprekke og at et historisk kraftig krakk virket uunngåelig. Indeksene S&P 500 og Nasdaq endte året rødt i fjor, men har klatret henholdsvis 16 og 32 prosent i år, ifølge Business Insider.

En viktig årsak til oppgangen er markedets tro på kunstig intelligens - der flere selskaper har skutt voldsom fart på børs, særlig etter introduseringen av ChatGPT.

Grantham mener opphausingen av kunstig intelligens kan fyre opp aksjemarkedene i noen måneder til, men advarer om at det ikke vil forhindre at superbobla til slutt sprekker, ifølge Business Insider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer