713 hurtigladere ble bygget i 2019

I 2019 ble det bygget 713 hurtigladere i Norge, ifølge Norsk elbilforening, som mener dette fortsatt er langt under behovet. Totalt er det 2.362 hurtigladere.

HURTIGLADING: Norsk elbilforening mener det er fortsatt behov for langt flere hurtigladere, til tross for 713 nye i 2019. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HURTIGLADING: Norsk elbilforening mener det er fortsatt behov for langt flere hurtigladere, til tross for 713 nye i 2019. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tallene er hentet fra den nasjonale ladestasjonsbasen Nobil, som driftes av Norsk elbilforening på oppdrag fra Enova. Hurtigladere er ladere som leverer 50 kilowattimer eller mer.

– Vi mener det må bygges over 1.000 hurtigladere i året for å holde tritt med elbilsalget og unngå at hurtigladekøene vokser, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Hun får støtte fra NAF, som har bedt regjeringen kalle inn aktørene som skal sørge for utbygging av ladestasjoner.

– I 2019 ble det bare bygget litt over halvparten av den ladekapasiteten som trengs, og langt færre hurtigladere enn det selskapene planla for i starten av året, sa Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i desember.

Lynladere økte kraftig i 2019, fra 25 til 226.

Blant byene har Oslo flest hurtigladere med 118, mens Bergen har 75, Trondheim 53 og Stavanger har 33.

Fordelt på fylke har Viken klart flest med 586 hurtigladere. Vestland har 418, mens Innlandet har 301. Nord-Norge ligger fortsatt på bunn. Troms og Finnmark har kun 46 hurtigladere, hvorav de fleste ligger i Troms.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer