714 turer med Stortingets privatsjåfør

Eva Kristin Hansen brukte presidentskapets privatsjåfører svært flittig. De fleste av turene med svart bil gikk mellom Stortinget og boligen hennes i Ski, forteller Stortingets administrasjon.

HYPPIG BRUK AV PRIVATSJÅFØR: Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HYPPIG BRUK AV PRIVATSJÅFØR: Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har nylig dokumentert alle frynsegodene til norske stortingspolitikere. En av disse er privatsjåfør, men det godet er forbeholdt presidentskapets medlemmer.

Ingen brukte den ordningen like flittig som nylig avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap): Hun tok over 700 turer med privatsjåfør i løpet av de fire åra hun satt i presidentskapet på Stortinget, skriver Aftenposten.

Avisa har spurt administrasjonen hvor mange av turene til Hansen som var offisielle oppdrag. Det kan Stortinget ikke svare på, men de har gitt en oversikt over antall turer mellom Stortinget og Hansens hjem.

Dagbladet har spurt Hansen om en kommentar. Hun viser til sin advokat John Christian Elden.

- Hun har brukt bil når hennes helsesituasjon eller andre omstendigheter innenfor reglementet har tilsagt det. Hun ville spare Stortinget for pendlerboligutgifter i Oslo, sier Elden i en kommentar til Dagbladet.

Gikk av i høst

De fleste turene med Stortingets biltjeneste var mellom Stortinget og huset hennes i Ski, ifølge Løvebakkens administrasjon.

Hovedregelen på Stortinget er at politikerne selv skal dekke den daglige arbeidsreisen mellom Stortinget og der de bor.

Etter pendlerboligskandalene i høst, som kostet Eva Kristin Hansen jobben som stortingspresident, har Dagbladet avdekket at stortingspolitikerne får doble feriepenger. Denne ordningen skal nå endres, etter kraftige reaksjoner fra både politikere og fagpersoner.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har varslet full gjennomgang av alle særordninger på Stortinget.

714 turer

To privatsjåfører står klare for presidentskapet, og disse har de siste åra disponert en liten bilpark bestående av svarte Audier og Mercedeser, ifølge avisa.

Bilene skal være utstyrt som utrykningskjøretøyer og har blålys. De kan brukes i offisielle sammenhenger, for eksempel når presidentskapet skal delta på ulike markeringer.

I forrige stortingsperiode kjørte presidentskapets medlemmer 1176 ganger med privatsjåfør. Eva Kristin Hansen sto for 714 av disse turene.

Hansen gikk av som stortingspresident etter at det ble avdekket at hun hadde fått en pendlerbolig hun ikke behøvde. Hansen beklaget først, men bedyrer nå sin uskyld og sier hun ikke har brutty noen regler.

Hansens svar

Det betyr at Hansen har vært passasjer seks av ti ganger Stortingets biler har vært i bruk for presidentskapet.

- Jeg legger til grunn at Stortinget har anvendt bil når reglementet sier det, skriver Hansens advokat John Christian Elden i en e-post.

Aftenposten har bedt om innsyn i kjøreloggene til de svarte bilene. Det vil ikke administrasjonen gi ut. Direktør Marianne Andreassen viser til at det skyldes hensynet til politikernes sikkerhet.

- Tilgang til detaljert informasjon om bruk av biltjenesten kan gi uvedkommende kunnskap om sikkerhetstiltakene og rutinene knyttet til biltjenesten og deres brukere, skriver hun i et brev til Aftenposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer