Unio sa nei til løsningsforslag

7390 tas ut i streik

Fem timer på overtid ble det klart at meklingen mellom Unio og KS ikke førte fram. Det betyr streik for 7390 lærere og helsearbeidere landet over.

- KRVENDE: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland kalte meklingen i lønnsoppgjøret for stat og kommune «krevende». Foto: Terje Pedersen / NTB
- KRVENDE: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland kalte meklingen i lønnsoppgjøret for stat og kommune «krevende». Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom på sin side til enighet om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10 000 og 22 000 kroner.

Dersom alle parter i de tre meklingene ikke ikke hadde kommet til enighet, kunne så mange som 20 000 offentlig ansatte ha blitt tatt ut i streik fra torsdag morgen – men tallet blir altså Unios 7390 medlemmer.

- Lønnstilbudet som lå i skissen fra mekler var altfor dårlig, og avstanden mellom oss og KS var for stor. Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune i en pressemelding.

Streiken berører i første omgang 13 kommuner og 9 fylkeskommuner, opplyser Unio.

Før meklingen hos Riksmekleren har stemningen vært amper, særlig blant lærere og sykepleiere, som i år har gått høyt på banen med krav om solid lønnsvekst. Grunnen er ikke minst at disse store gruppene føler seg grundig forbigått i fjorårets lønnsoppgjør.

Der måtte offentlig sektor godta en ramme på 1,7 prosent, i tråd med frontfaget, mens fasit for privat sektor ble 2,2 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.