Vinkrise i Frankrike:

80 prosent ødelagt

Vinbønder i Frankrike fortviler etter frost. - Største landbrukskatastrofen i begynnelsen av det 21. århundre, mener landbruksministeren.

ØDELAGT: En bonde i Le Landeau sjekker vinstokkene sine. Han prøver å varme opp plantene med lys. Foto: Sebastien Salom-Gomis/ AFP/NTB.
ØDELAGT: En bonde i Le Landeau sjekker vinstokkene sine. Han prøver å varme opp plantene med lys. Foto: Sebastien Salom-Gomis/ AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En uvanlig kald frost ryster vinbøndene i landets mest prestisjetunge vinregioner.

Nå estimeres det at vin for over 2 milliarder euro i salg går tapt i år, etter at frosten har påvirket omtrent 80 prosent av franske vingårder, ifølge CNN og The Guardian.

Et betydelig værskifte har nå gjort at flere er bekymret for hvordan den globale oppvarmingen kan påvirke druehøstingen.

Frosten traff plutselig etter det hadde vært varme temperaturer. Det har forverret skadene. Varmen gjorde at vinstokkene og frukttrærne modnet tidligere enn normalt, for så å visne av kulden.

IS: Frosten rammet flere vinbønder hardt, da temperaturene gikk under null grader. Foto: Jeff Pachoud/ AFP/NTB.
IS: Frosten rammet flere vinbønder hardt, da temperaturene gikk under null grader. Foto: Jeff Pachoud/ AFP/NTB. Vis mer

Annen fruktproduksjon i Frankrike som epler, kiwi og aprikoser er også truet av kulden. Likevel har det gått betydelig verst utover vinproduksjonen som er Frankrikes største eksportvare.

les mer om saken her:

- Landbrukskatastrofe

Ødeleggelsene har vært store i prestisjetunge vinområder som Bordeaux, Burgundy, Rhône-dalen og Provence.

TENNER LYS: For å holde varmen i jorda tente mange vinbønder lys om natten for å holde liv i vinprodukasjonen. Foto: Jeff Pachoud/ AFP/NTB.
TENNER LYS: For å holde varmen i jorda tente mange vinbønder lys om natten for å holde liv i vinprodukasjonen. Foto: Jeff Pachoud/ AFP/NTB. Vis mer

«Dette er trolig den største landbrukskatastrofen i begynnelsen av det 21. århundre», sa den franske landbruksministeren Julien Denormandie i forrige uke, da regjeringen erklærte situasjonen for en landbrukskatastrofe, ifølge The Guardian.

Nå er de i gang med å forberede økonomiske nødtiltak for bøndene.

I et forsøk på å redde vinstokkene, har flere vinbønder over hele landet tent tusenvis av lys i nærheten av vinstokkene sine for å prøve å beholde varmen i jorda.

VARME: For å varme opp jorda, og beskytte vingårdene for frosten, tente flere vinbønder lys. Dette bildet er tatt utenfor Chablis i Frankrike. Foto: Pascal Rossignol/ Reuters/NTB.
VARME: For å varme opp jorda, og beskytte vingårdene for frosten, tente flere vinbønder lys. Dette bildet er tatt utenfor Chablis i Frankrike. Foto: Pascal Rossignol/ Reuters/NTB. Vis mer

President Emmanuel Macron skrev i en Twitter-melding at han støttet bøndene, og hyllet hvordan de kjempet natt etter natt for å beskytte vinstokkene.

Bekymret for klimaet

Vindruene ble mer ødelagt av frosten, ettersom det hadde vært høye varmegrader få dager før. Ifølge CNN hadde Frankrike en rekordvarme i landet fra slutten av mars til starten av april.

Temperaturene i Champagne regionen gikk fra nesten 26 varmegrader, helt ned til minus seks grader på under ei uke.

Klimaendringene har ført til at høstingen i Frankrike, og andre steder, skjer tidligere enn før.

- Det er når de begynner å vokse at de er mer skjøre, sier Anne Colombo, president i Cornas appellasjon, som er et vinområde i Rhone regionen til CNN.

Videre legger hun til at temperaturendringene også har påvirket høstingen.

VINKNOPP: En frostskadet vinknopp. Foto: Stephane Mahe/Reuters/NTB.
VINKNOPP: En frostskadet vinknopp. Foto: Stephane Mahe/Reuters/NTB. Vis mer

- Nå høster vi den første uka i september. For 20 år siden høstet vi den siste uka i september, sa hun.

Jerome Despey, generalsekretær i den nasjonale landbruksorganisasjonen FNSEA og vinprodusent i Herault regionen, sa at dette er den verste frosten han har sett på 40 år.

PÅSKEKOS: Vinmonopolet forteller om et veldig høyt trykk, med stor pågang av både varer og kunder. Flere steder var det lange køer for å få tak i godsaker til påskeferien. Video: Christensen/Langsem Vis mer

- Ser vi tilbake i historien var det perioder med frost i 1991, 1997 og 2003, men dette er etter min mening langt verre enn dem alle, sier han.

FNSEA har uttalt at hendelsen er en "sterk påminnelse" om viktigheten av forebyggende tiltak og "et risikostyringsregime som møter klimautfordringen," ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer