Corona og vaksine

99 prosent bestått

Fryktet at verdifulle ansatte skulle si opp. Endte med full gevinst.

BLINK: Joda, det er New York du skimter i bakgrunnen og en United Airlines maskin som letter fra Newark-flyplassen . I disse dager tar selsapet av med fullvaksinerte ansatte. Foto: Chris Helgren, Reuters/NTB
BLINK: Joda, det er New York du skimter i bakgrunnen og en United Airlines maskin som letter fra Newark-flyplassen . I disse dager tar selsapet av med fullvaksinerte ansatte. Foto: Chris Helgren, Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Du kan trygt si at flygiganten United Airlines traff blink da selskapet gikk ut med et krav om at alle ansatte måtte vaksineres mot covid-19 for å få lov til å fortsette i jobben.

Frykten som flere ga uttrykk for, nemlig at vaksineskeptikere ville velge å si opp jobben framfor to stikk i armen, viste seg å være ekstremt ubegrunnet. Et slikt utfall kunne blitt svært vrient i det som for tida er et stramt arbeidsmarked mange steder.

Så gikk det tvert om. United Airlines kunne tidligere i dag kunngjøre at 593 av selskapets ansatte ikke har møtt kravet om å la seg vaksinere, ifølge CNN. Det utgjør under 1 prosent av selskapets 67 000 amerikanske ansatte, som er omfattet av vaksinekravet.

Kravet virker

Ytterligere 2000 ansatte - mindre enn 3 prosent av arbeidsstyrken - har søkt om unntak fra vaksinekravet, begrunnet med medisinske eller religiøse grunner.

- Vår begrunnelse for å kreve coronavaksine for alle våre ansatte i USA er enkel. Det handler om sikkerheten til våre ansatte. Sannheten er at alle er tryggere når alle er vaksinert. Vaksinekravet virker, skriver flygigantens administrerende direktør Scott Kirby i et brev til de ansatte.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

En meningsmåling CNN utførte i august i år viser en sterk økende tendens blant amerikanerne til å akseptere vaksinekrav knyttet til arbeidsforhold. I april sa 46 prosent at dette var greit, noe som økte til 54 prosent i august.

Blant ansatte i flybransjen kan det virke som om støtten er enda sterkere. United Airlines må for tida ansette mange folk etter at de, som resten av luftfartsbransjen, foretok store kutt tidlig under pandemien. Selskapet rapporterer at mange av de kvalifiserte søkerne opplyser at de ønsker å jobbe i United Airlines nettopp på grunn av vaksinekravet.

Droppet ukentlig test

Tidligere denne måneden skjerpet president Joe Biden vaksinekravene for statsansatte i et forsøk på å begrense spredningen av deltavarianten av coronaviruset. Det skjedde etter at den nye varianten har ført til tusenvis av nye coronarelaterte dødsfall hver uke.

Biden ga ifølge nyhetsbyrået AP beskjed om at føderalt ansatte enten må vaksinere seg, eller regne med omfattende testing og bruk av munnbind.

Biden innførte også et regime der foretak med minst 100 ansatte enten kunne innføre vaksinekrav eller kreve ukentlig coronatest blant sine ansatte. Testing er imidlertid ikke et alternativ for ansatte i United Airlines, ifølge CNN.

Også blant helsearbeidere i New York ser vaksinekravet ut til å få fart på vaksineandelen. Tidligere denne uka kunne guvernør Kathy Hochul legge fram tall som viste at 92 prosent av ansatte ved sykehjem og sykehus hadde fått minst en vaksinedose.

New York har innført obligatorisk vaksinering for alle som jobber i offentlig sektor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer