Elektrifisering av sokkelen:

Aasland med ny vending

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) understreker viktigheten av å bruke kraft fra land til elektrifisering av sokkelen. Rasmus Hansson (MDG) mener at regjeringen har snudd, noe Aasland kontant avviser.

- HAR SNUDD: Stortingsrepresentant Ramsus Hansson (MDG) mener at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har snudd, noe sistnevnte avviser kontant. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- HAR SNUDD: Stortingsrepresentant Ramsus Hansson (MDG) mener at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har snudd, noe sistnevnte avviser kontant. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

I Hurdalsplattformen slo regjeringen fast at «elektrifiseringen av sokkelen skal i størst mulig grad skje med havvind eller annen fornybar strøm produsert på sokkelen». Nå svarer imidlertid olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) følgende til Stortinget om elektrifisering av sokkelen:

«Det tiltaket som virkelig monner er å erstatte kraftproduksjon offshore med kraft fra land».

Og:

«Selv om også andre løsninger kan bidra til utslippsreduksjoner, er det bare kraft fra land som realistisk sett kan gi store reduksjoner i produksjonsutslippene de nærmeste åra».

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

«Kraft fra land, eller å stenge ned»

Aasland framhever at utslippsreduserende tiltak er lønnsomme for oljeselskapene ettersom utslipp koster.

«For å redusere utslippskostnadene fra et felt betydelig og relativt raskt, har selskapene i dag i praksis to muligheter – kraft fra land, eller å stenge ned».

Uttalelsene fra Aasland kommer som svar til Frp-leder Sylvi Listhaug som stilte følgende spørsmål: «Mener statsråden det er klokt å fortsette med elektrifisering av sokkelen slik strømsituasjonen er nå?»

Elektrifisering av sokkelen handler om å omstille oljeplattformene til å bruke fornybar energi til produksjon av olje- og gass i stedet for fossilt brensel. Dette vil kunne kreve store investeringer og mye kraft, noe som i det siste har medført økt bekymring for hvilke konsekvenser det vil ha for strømprisene og forsyningssikkerheten i Norge.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Mener regjeringen har snudd

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) opplever at regjeringen har snudd siden Hurdalsplattformen ble skrevet.

- Ja. Hurdalsplattformen går opp i liminga, sier Hansson til Børsen og anklager Støre-regjeringen for å være i lomma på oljeselskapene:

- Det er i hvert fall ikke tvil om at Støres regjering er i lomma på oljeselskapene. Ikke bare har oljebransjen fått tidenes skattepakke av regjeringspartiene. Nå tjener oljeselskapene mer enn noen gang mens folk og næringsliv ellers sliter med kraftmangel og skyhøye priser.

Hansson fortsetter:

- Likevel bryter Aasland og regjeringen sitt snaut ett år gamle Hurdals-løfte for å gi enda en gigantpresang til oljenæringen: Veldig mye kraft fra land på bekostning av natur, forbrukere og annet næringsliv.

- Det har hele tiden vært tydelig at Ap egentlig helst vil elektrifisere fra land, men iveren etter å framstå som grønnere vant i Hurdal.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Regjeringen slår tilbake

Olje- og energiminister Aasland avviser kontant at regjeringen har snudd.

- Nei. Større havvindutbygginger på norsk sokkel vil være koblet til nettet på land. Tilsvarende vil felt koble seg til nettet på land, sier Aasland til Børsen og fortsetter:

- Gjennom at utbygging av havvind gir økt kraftproduksjon i Norge, vil det støtte opp under til satsingen både på elektrifisering på land og bruk av kraft på sokkelen.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Zero reagerer

Det reagerer fagsjef Stig Schjølset i miljøorganisasjonen Zero på.

- Det betyr jo at all elektrifisering fram til 2030 mest sannsynlig vil skje med kraft fra land, ettersom det er tvilsomt om noen av de utlyste områdene vil være i drift før 2030, sier han til Børsen og fortsetter:

- Vi mener at det er uheldig fordi det kan bidra til høyere kraftpriser og press på nettet i områder hvor det allerede er anstrengt. Samtidig er det umulig å nå regjeringens klimamål uten en omfattende elektrifisering av sokkelen, og det er hovedgrunnen til at vi mener at det er nødvendig å bruke havvind til direkte elektrifisering av plattformer.

Fagsjef Schjølset har tidligere skrevet en kronikk med tittelen: «Norsk sokkel må elektrifiseres med havvind».

- Det er uheldig hvis regjeringen ikke vil bruke havvind til å elektrifisere sokkelen. Det vil gjøre det vanskeligere å nå klimamålene, og vi går glipp av en mulighet til å akselerere utbyggingen av havvind i Norge, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer