ABG Sundal Collier saksøkt av milliardærdatteren Caroline (33)

Tre generasjoner Vik slåss fortvilet for å beholde det norske IT-selskapet Confirmit i familiens eie.

DOM I LONDON: En katt- og musjakt begynte på Alexander Viks formue da Vik-selskapet Sebastian Holdings i 2013 ble pålagt å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar inkludert renter, i en domstol i London. Foto: Keith Hammett
DOM I LONDON: En katt- og musjakt begynte på Alexander Viks formue da Vik-selskapet Sebastian Holdings i 2013 ble pålagt å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar inkludert renter, i en domstol i London. Foto: Keith Hammett Vis mer
Publisert

Deutsche Bank er nær et stort gjennombrudd i kampen for å inndrive gjeld, i en langvarig strid med den norske milliardæren Alexander Vik.

Et pågående tvangssalg av IT-selskapet Confirmit kan gi banken mellom 100 og 150 millioner dollar, mener ABG Sundal Collier som forestår salget.

Det går fram av salgsoppdraget gitt av Namsfogden i juli 2019.

Få måneder senere entret Alexander Viks datter Caroline (33) arenaen - fast bestemt på å beholde Confirmit i familien Vik.

Confirmit-konsernet på Skøyen i Oslo hadde i 2018 cirka 420 ansatte i Norge, USA og andre land, og rundt 400 millioner kroner i egenkapital.

Epost-sjokket

Katt- og mus-leken har pågått siden 2013. Da påla en domstol i London Vik-selskapet Sebastian Holdings å betale banken 300 millioner dollar, etter katastrofale valutatap i 2008.

Det må ha vært et hardt slag for Alexander Vik, som slo seg opp som mekler og investor i USA og ved årtusenskiftet ifølge VG var helt oppe på 69. plass på Forbes' liste over verdens rikeste.

I hvert fall har han og familien senere ført tallrike rettssaker for å unngå denne regninga.

HERREGÅRD: På denne herregården i Greenwich, Connecticut bor Alexander Viks datter Caroline M. Vik. Foto: Tore Bergsaker
HERREGÅRD: På denne herregården i Greenwich, Connecticut bor Alexander Viks datter Caroline M. Vik. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Nå kan salget av Confirmit løse mye av bankens floke - hvis ikke Vik-familien greier å stoppe det.

For tre måneder siden, etter en mengde søksmål og ankesaker i Norge siden 2016 - helt opp til Høyesterett - så tvangssalget ut til å være i rute.

Da fikk ABG Sundal Collier en epost fra Caroline M. Vik.

«Vedlagt følger min forkjøpsrett på 100 % av aksjene i Confirmit AS», skrev hun i eposten til meklerhuset.

Den ble mildt sagt ikke mottatt med begeistring.

Epost-sjokket

Som sin mor er Caroline M. Vik bosatt på en herregård i Connecticut, USA, som i sin tid ble bygget for den berømte Rockefeller-familien.

Hun har likevel interessert seg for Norge, som hennes bestefar utvandret fra før han slo seg opp i Sverige og Spania.

I 2017 satt hun i en kort periode i Confirmits styre, sammen med sin Monaco-bosatte far Alexander og bestefar Erik Martin Vik (92). Ifølge eposten til meklerhuset ble avtalen om forkjøpsretten inngått det året.

Den fantes for sikkerhets skyld i to versjoner: Én signert hennes bestefar, som i 2015 ble registrert som Confirmits eier.

Den andre var fra Sebastian Holdings, et selskap i skatteparadiset Turks & Caicos. Ifølge norsk rett er dette Confirmits virkelige eier.

For å tvinge denne forkjøpsretten gjennom, gikk Caroline Vik i november i fjor til sak mot ABG Sundal Collier i Distriktsretten i Connecticut.

Norske eksperter

Den 14. november beordret dommeren at salget skulle fryses i 14 dager, så Caroline Vik fikk muligheten til å hevde sin rett.

Dermed var det klart for enda en rettstrid - akkurat da ABG Sundal Collier var nær ved å få et salg i boks.

I striden som fulgte benyttet Caroline M. Vik en ekspertuttalelse fra advokaten Steingrim Wolland. Han mente at forkjøpsretten gjaldt, selv om banken allerede hadde fått utlegg i aksjene da forkjøpsretten ble gitt.

En uttalelse fra professor Rune Sæbø ved Universitetet i Bergen, innhentet av motparten, konkluderte helt motsatt. Sæbø har i flere perioder fungert som høyesterettsdommer.

Kan tape millioner

Av dokumentene går det fram at meklerhuset for all del ville unngå denne forkjøpsretten.

De fryktet blant annet at prosessen kunne forsinkes, og ikke minst at salgsprisen kunne bli lavere.

Det ville i så fall gå ut over fortjenesten for ABG Sundal Collier selv.

Ifølge salgsoppdraget fra Namsfogden får meklerhuset 1,3 prosent av salgsverdien - og ytterligere 2 prosent for summer over 100 millioner dollar.

Frykt for nye søksmål

De siste dokumentene i rettssaken i Connecticut er tre rettsavgjørelser som er lukket for publikum.

Ifølge ABG Sundal Collier er Caroline Viks krav overfor meklerhuset avvist i retten i Connecticut. For øvrig henviser ABG Sundal Collier til namsmannen - som gjør det klart overfor Dagbladet at han ikke har tenkt å gi noen kommentarer.

Dagbladet har i eposter til Caroline Vik og hennes advokat spurt om hun fortsatt gjør krav på forkjøpsretten og om hun og familien vil respektere det dersom Confirmit selges til en annen kjøper - men har ikke fått svar.

Caroline M. Vik har uansett fått fram et poeng som mulige kjøpere av Confirmit-aksjene trolig frykter:

Familien Vik går ikke av veien for nye søksmål - om noen måtte ha trodd det.

Alexander Vik og Deutsche Bank

Nordmannen Alexander Vik, født 19. februar 1955, begynte karrieren som mekler i New York.

Han ble styrtrik under IT-boomen ved årtusenskiftet, som en dominerende eier i it--selskapet Xcelera.

Oppgir Monaco som bosted, men familien kontrollerer også fasjonable eiendommer i USA.

Han har uruguayansk mor og norsk far, men skal ikke selv ha bodd i Norge.

Vik vokste opp i Sverige og på Kanariøyene.

Han har eid IT-firmaet Confirmit og driver forretninger med blant annet IT, hoteller og vindyrking, i blant annet Norge, Uruguay, USA, England og Chile.

Viks selskap Sebastian Holding tapte i 2013 i en rettssak mot Deutsche Bank om valutahandler, og ble pålagt å betale banken cirka 300 millioner dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer