«Absolutt katastrofe»: - Ekstremt press

Krigen i Ukraina kan ta verden et skritt nærmere den absolutte katastrofen med global hungerspandemi, advarer toppledelsen i gjødselgiganten Yara.

DILEMMA: Russland og president Vladimir Putins krets blir stadig mer isolert som følge av sanksjonene etter invasjonen av Ukraina. Men det gir også et stort dilemma, advarer toppledelsen i gjødselgiganten Yara. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB
DILEMMA: Russland og president Vladimir Putins krets blir stadig mer isolert som følge av sanksjonene etter invasjonen av Ukraina. Men det gir også et stort dilemma, advarer toppledelsen i gjødselgiganten Yara. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB Vis mer
Publisert

Ingen ble fysisk skadd da et missil traff Yaras salgskontor i den ukrainske hovedstaden Kyiv lørdag, to dager etter at russiske styrker invaderte Ukraina.

Samtidig er Russland en av verdens viktigste leverandører av råvarer til produksjonen av gjødsel - der Yara er en global tungvekter.

- Vi forholder oss selvfølgelig til de lover, regler og sanksjoner som til enhver tid måtte gjelde. Men det er et åpenbart og stort dilemma med potensielt svært alvorlige følger dersom Russland kuttes som leverandør av disse essensielle råvarene, sier Lars Røsæg, viseadministrerende direktør i Yara, til Børsen.

Tunge aktører

Utfordringen er sammensatte, påpeker Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether i en kronikk publisert hos NRK.

  • Russland og Ukraina leverer til sammen 25 prosent av verdens korn og 15-20 prosent av verdens mais. Med krig i Ukraina og blokkering av handel fra Russland vil disse leveransene utvilsomt bli påvirket.
  • Nitrogen, fosfat og kalium er tre essensielle næringsstoffer som planter trenger, og som inngår i gjødselproduksjon. I sum står Russland for rundt 25 prosent av Europas forbruk av disse råvarene, inkludert naturgass.
  • Ukrainske bønder skulle i disse dager gått inn i en avgjørende fase der gjødsel, frø og vann er avgjørende for årets avlinger. Analyser viser at uten gjødsling, forsvinner opp til halvparten av en normalavling.

- Prispress

- Hvordan vil Yaras produksjon av gjødsel påvirkes av krigen og ikke minst sanksjoner mot Russland?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer