«Absolutt katastrofe»: - Ekstremt press

Krigen i Ukraina kan ta verden et skritt nærmere den absolutte katastrofen med global hungerspandemi, advarer toppledelsen i gjødselgiganten Yara.

DILEMMA: Russland og president Vladimir Putins krets blir stadig mer isolert som følge av sanksjonene etter invasjonen av Ukraina. Men det gir også et stort dilemma, advarer toppledelsen i gjødselgiganten Yara. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB
DILEMMA: Russland og president Vladimir Putins krets blir stadig mer isolert som følge av sanksjonene etter invasjonen av Ukraina. Men det gir også et stort dilemma, advarer toppledelsen i gjødselgiganten Yara. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB Vis mer
Publisert

Ingen ble fysisk skadd da et missil traff Yaras salgskontor i den ukrainske hovedstaden Kyiv lørdag, to dager etter at russiske styrker invaderte Ukraina.

Samtidig er Russland en av verdens viktigste leverandører av råvarer til produksjonen av gjødsel - der Yara er en global tungvekter.

- Vi forholder oss selvfølgelig til de lover, regler og sanksjoner som til enhver tid måtte gjelde. Men det er et åpenbart og stort dilemma med potensielt svært alvorlige følger dersom Russland kuttes som leverandør av disse essensielle råvarene, sier Lars Røsæg, viseadministrerende direktør i Yara, til Børsen.

Tunge aktører

Utfordringen er sammensatte, påpeker Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether i en kronikk publisert hos NRK.

KYIV: Raketten som traff boligblokka i Kyiv lørdag, rammet også kontorene til den norske gjødselsgiganten Yara. Video: Twitter/@ZelenskyyUa/@BlessedCloudz Vis mer
  • Russland og Ukraina leverer til sammen 25 prosent av verdens korn og 15-20 prosent av verdens mais. Med krig i Ukraina og blokkering av handel fra Russland vil disse leveransene utvilsomt bli påvirket.
  • Nitrogen, fosfat og kalium er tre essensielle næringsstoffer som planter trenger, og som inngår i gjødselproduksjon. I sum står Russland for rundt 25 prosent av Europas forbruk av disse råvarene, inkludert naturgass.
  • Ukrainske bønder skulle i disse dager gått inn i en avgjørende fase der gjødsel, frø og vann er avgjørende for årets avlinger. Analyser viser at uten gjødsling, forsvinner opp til halvparten av en normalavling.

- Prispress

- Hvordan vil Yaras produksjon av gjødsel påvirkes av krigen og ikke minst sanksjoner mot Russland?

- Det er et ekstremt uoversiktelig bilde. Vi jobber kontinuerlig og knallhardt for å avklare konsekvenser. Russland er en veldig betydelig aktør på verdensmarkedet for leveranser av nitrogen, fosfat og kalium. Så leter vi som global aktør hele tiden etter alternative leverandører. Men det er ikke tvil om at hele verdikjeden settes under et ekstremt press, noe som kan lede til det lederen av FNs matvareprogram, David Beasley, har omtalt som den absolutte katastrofe, sier Røsæg til Børsen.

- Og med absolutt katastrofe så mener du hva?

- Hele matsystemet i verden var under et ekstremt press allerede før russerne invaderte Ukraina. Vi har allerede sett voldsomme prishopp på gjødsel og mat. På litt lengre sikt, er det grunn til å advare om at kan gå fra en coronapandemi til en hungerspandemi.

Tjener, men taper

Yaras inntekter går i utgangspunktet opp når gjødselprisene stiger. Dette er ikke en ønskelig situasjon, understreker konsernledelsen.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

- Selv om høye mat- og gjødselpriser betyr økte inntekter for Yara på kort sikt, kan verdiskaping på lang sikt bare oppnås gjennom et bærekraftig matsystem som sikrer at verdens befolkning ikke sulter, sier Røsæg.

Han legger til at 800 millioner mennesker gikk sultne til sengs hver dag i fjor, noe som er en økning på 120 millioner fra året år.

Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether (til høyre) og viseadministrerende direktør Lars Røsæg advarer om at Ukraina-krigen kan innebære et skritt i retning global hungerspandemi. Foto: Terje Pedersen / NTB
Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether (til høyre) og viseadministrerende direktør Lars Røsæg advarer om at Ukraina-krigen kan innebære et skritt i retning global hungerspandemi. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

«En verden med ustabil matforsyning er en verden med stedvis hungersnød, økt dødelighet, væpnede konflikter, migrasjon, opptøyer og destabiliserte samfunn. En forsterkning av den matvarekrisen vi allerede ser, vil kunne akselerere geopolitiske spenninger ytterligere,» skriver Yara-toppsjef Holsether i kronikken om krig og hungersnød.

- Poenget her er at vi ønsker å reise en diskusjon med åpenbare dilemmaer, nemlig valget mellom å fortsette å handle med Russland på kort sikt eller å kutte ut landets råvareleveranser med de alvorlige følgene dette kan få for verdens fattigste, sier Røsæg til Børsen.

- Tar dere rent faktisk til orde for et unntak fra handelsrestriksjoner?

- Vi tar ikke stilling, men vi reiser problemstillingen. Det er åpenbart noen sosiale konsekvenser av å ikke handle med Russland, og det er avveininger enkeltselskaper ikke kan eller bør gjøre alene. Men jeg vil understreke at sanksjoner er politikernes ansvar, der vi selvfølgelig skal innordne oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer