Nicolai Tangen:

Advarer: - Den største risikoen

Oljefondssjef Nicolai Tangen kan feire en enorm avkastning i løpet av årets første seks måneder, men er bekymret for utviklingen framover.

GODE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen kunne presentere gode resultater for fondet den siste tida, men kom samtidig med en advarsel. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå har denne oppgangen vart ganske lenge, men den kan vel ikke vare evig?

Spørsmålet fra Nicolai Tangen kom kanskje overraskende på noen av dem som fulgte oljefondssjefens pressekonferanse onsdag formiddag.

Etter å ha presentert fondets halvårsrapport, som viste en meget hyggelig avkastning på 9,4 prosent - hele 990 milliarder kroner - i første halvår av 2021, tok nemlig Tangen seg tid til å peke på urovekkende tegn i tiden.

Oljefondets nestleder Trond Grande var raskt ute med å svare Tangen.

- Nei, det er det viktig å understreke. Vi er en langsiktig investor og det er veldig lett å si at vi er langsiktige. Det du egentlig sier er at vi tåler kortsiktige svingninger. Vi skal ikke mer enn ett år tilbake i tid, da fondet hadde sitt største tap i ett enkelt kvartal med hele 1500 milliarder, sier Grande.

Han viser til at kraftige finans- og pengepolitiske tiltak fra myndighetene under coronakrisa hjalp markedet med å komme raskt tilbake, men legger til:

- Det er ingen garanti for at det kommer like raskt tilbake neste gang det faller.

Fondets verdi ved slutten av første halvår var 11 637 milliarder kroner. Siden har det steget videre, og er i skrivende stund på over 12 200 milliarder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.