Nicolai Tangen:

Advarer: - Den største risikoen

Oljefondssjef Nicolai Tangen kan feire en enorm avkastning i løpet av årets første seks måneder, men er bekymret for utviklingen framover.

GODE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen kunne presentere gode resultater for fondet den siste tida, men kom samtidig med en advarsel. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå har denne oppgangen vart ganske lenge, men den kan vel ikke vare evig?

Spørsmålet fra Nicolai Tangen kom kanskje overraskende på noen av dem som fulgte oljefondssjefens pressekonferanse onsdag formiddag.

Etter å ha presentert fondets halvårsrapport, som viste en meget hyggelig avkastning på 9,4 prosent - hele 990 milliarder kroner - i første halvår av 2021, tok nemlig Tangen seg tid til å peke på urovekkende tegn i tiden.

Oljefondets nestleder Trond Grande var raskt ute med å svare Tangen.

- Nei, det er det viktig å understreke. Vi er en langsiktig investor og det er veldig lett å si at vi er langsiktige. Det du egentlig sier er at vi tåler kortsiktige svingninger. Vi skal ikke mer enn ett år tilbake i tid, da fondet hadde sitt største tap i ett enkelt kvartal med hele 1500 milliarder, sier Grande.

Han viser til at kraftige finans- og pengepolitiske tiltak fra myndighetene under coronakrisa hjalp markedet med å komme raskt tilbake, men legger til:

- Det er ingen garanti for at det kommer like raskt tilbake neste gang det faller.

Fondets verdi ved slutten av første halvår var 11 637 milliarder kroner. Siden har det steget videre, og er i skrivende stund på over 12 200 milliarder.

FOR Å LYKKES: Sjef i Oljefondet, Nicolai Tangen, forklarer hva han har lært av 2020 og hva som skal til for å kunne jobbe i Oljefondet. Reporter: Matias Grinde. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Over hele linja

Oljefondssjef Nicolai Tangen er naturligvis strålende fornøyd med det han beskriver som «et veldig godt halvår». Oppturen har vært kraftig i denne perioden, men Tangen er tydelig på at ingenting vokser inn i himmelen.

- Nå har aksjemarkedene gått opp stort sett siden vi startet Oljefondet for 25 år siden, selvsagt med unntak av finanskrisa. De korreksjonene vi har hatt har vært veldig korte, og markedene har kommet tilbake veldig fort, sier Tangen og advarer:

- Vi er ikke sikre på om det kommer til å skje neste gang. Vi ser på inflasjon som et potensielt stort problem. Det ser vi nå på alt fra fraktrater, råvarepriser og minstelønn - vi ser det over hele linja.

Helt konkret peker han på faren for at sterk inflasjon kombinert med økende renter, «for første gang», vil kunne føre til tap på både obligasjons- og aksjeporteføljen samtidig.

- Det har vi ikke hatt før. Det kan bli … Det er derfor vi maner til forsiktighet her. Ting vokser ikke inn i himmelen, altså. Rentenivået er historisk lavt, og aksjemarkedet er historisk høyt.

Men kan det ikke bety at økonomiene går bedre? vil en journalist vite.

- Renteoppgang og inflasjon er positivt til et punkt, men så blir det negativt.

- Ingen forventet det

Tangen mener det er umulig å si helt konkret hva de største risikomomentene vil være for Oljefondet framover.

- De største risikomomentene i fondet er de vi ikke vet om, eller ikke forventer. Det er de som har stått for de store sjokkene. Det var ingen, eller veldig få, som forventet finanskrisa. Det samme med pandemien. Disse tingene kom rett inn fra sida.

Han mener det er begrenset hva Oljefondet, «som en veldig langsiktig investor», kan gjøre for å ta ned risikoen i sine investeringer. Han viser imidlertid til at fondet til en viss grad har kortet ned på varigheten i obligasjonsporteføljen.

- Det er klart at på lang sikt er et høyere rentenivå positivt for obligasjonsporteføljen, fordi man får større avkastning. Men i mellomtida så går man på en liten smell når renta går opp, sier Tangen før han beroliger:

- Vi som ser på investeringene våre i et 30 til 100-årsperspektiv skal nok komme gjennom det også.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer