Forbrukerrådet:

Advarer: - Et problem

Forbrukerrådet tror meieriprodukter kan bli dyrere etter at Landbruksdirektoratet fjernet distribusjonsstøtten til Tines konkurrenter.

BEKYMRET: Forbrukerrådet frykter svekket konkurranse i kjølvannet av kutt i distribusjonsstøtte til Tines konkurrenter. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
BEKYMRET: Forbrukerrådet frykter svekket konkurranse i kjølvannet av kutt i distribusjonsstøtte til Tines konkurrenter. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag omtalte Børsen Q-Meieriene kraftige nødrop, der selskapet varslet at deres eksistens er truet. Bakgrunnen er at Landbruksdirektoratet har vedtatt å kutte Q-Meierienes frakttilskudd på totalt 50 millioner kroner i året.

Nå advarer Forbrukerrådet om at meieriprodukter kan bli dyrere etter at distribusjonsstøtten til Tines konkurrenter ble kuttet.

Fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet sier til NRK at de tror at melk, yoghurt og ost kan bli dyrere, og at utvalget i meierihyllene kan bli dårligere.

- Rask løsning

Mandag opplyste Q-meieriene til blant andre Børsen at de har tatt hastegrep og satt opp prisen på sine melkeprodukter.

- Det var den eneste raske løsningen vi kunne gjennomføre på så kort tid for å kunne klare å konkurrere og fortsette med å skape mangfold, vekst og innovasjon, sa Kristine Aasheim, styreleder og pressekontakt i Q-Meieriene, til Børsen.

Forbrukerrådet er bekymret.

- Men vi er redde for konkurransen, fordi hvis de ikke har mulighet til å konkurrere på pris, er det et problem, sier Kasland til kanalen.

Kan ikke kommentere

Kommunikasjonsdirektør Ole Martin Buene i Tine mener imidlertid at tiden for ordningen med distribusjonsstøtte er forbi, og at Tine kan konkurrere bedre på pris og utvalg ved å få fjernet konkurrentenes fordel.

Q-meieriene og Rørosmeieriet har klaget på Landbruksdirektoratets vedtak. Direktoratet kan ikke kommentere kritikken fordi de er klageinstans for vedtaket de selv har fattet, skriver NRK.

Overfør Børsen bekreftet imidlertid kommunikasjonsdirektør i Landbruksdirektoratet, Robert Rønning, mandag at de har mottatt en klage fra Q-Meieriene på kuttet.

Rønning skrev i en e-post at frakttilskuddet ble innført i 2004, som en del av prisutjevningsordningen for melk.

- Vil aldri gi oss

Hensikten var at tilskuddet skulle redusere kostnadsulempene Tines konkurrenter hadde ved distribusjon av flytende melkeprodukter.

«Kjernen i vedtaket var at Q-Meieriene ikke lenger oppfyller det grunnleggende vilkåret i prisutjevningsforskriften om vesentlig høyere distribusjonskostnader enn Tine, og at utbetalingen dermed skulle stanse», skriver Rønning.

Q-Meieriene mener på sin side at et slikt kutt vil få sterke konsekvenser for videre drift.

- Vi kommer aldri til å gi oss i denne saken, og heldigvis har vi forbrukerne med oss på laget. Vi har slåss for forutsigbare og rettferdige rammevilkår i 23 år, så vi kan det med å gå i motbakker, uttalte Kristine Aasheim mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer