Konkurransetilsynet mot Røkke og Fredriksen

Advarer: - Finnes en grense

Super-rikingene Kjell Inge Røkke og John Fredriksen må tåle en kraftig smekk over fingrene fra Konkurransetilsynet.

TUNGVEKTERE: Kjell Inge Røkke og John Fredriksen er hovedeiere i supply-tungvekteren Solstad Offshore, som må tåle en kraftig irettesettelse fra Konkurransetilsynet. Foto: Lise Åserud, NTB // Nina Hansen, Dagbladet
TUNGVEKTERE: Kjell Inge Røkke og John Fredriksen er hovedeiere i supply-tungvekteren Solstad Offshore, som må tåle en kraftig irettesettelse fra Konkurransetilsynet. Foto: Lise Åserud, NTB // Nina Hansen, Dagbladet Vis mer
Publisert

Sammen eier Røkke og Fredriksen Solstad Offshore, et globalt servicerederi for olje- og energibransjen til sjøs.

Nå må de stå skolerett for Konkurransetilsynets direktør Lars Sørgard, som slår kraftig ned på en uttalelse fra Solstad Offshore-direktøren.

Med over 100 skip og 3500 ansatte er Solstad Offshore en betydelig aktør i bransjen. Derfor vakte det en viss oppsikt da toppsjefen nylig oppfordret konkurrentene om ikke å underby hverandre.

- Hvis det er tre skip i markedet og ett ledig oppdrag, så erfarer vi fra tid til annen at markedet har falt unødvendig lavt. Vi burde ikke gjøre dette, sa toppsjef Lars Peder Solstad nylig, ifølge bransjeavisa TradeWinds.

Uttalelsen utløste en kraftfull irettesettelse fra Konkurransetilsynet.

- Svært skadelig

- Hele poenget med å konkurrere er å holde kortene tett til brystet så man nærmest kan overrumple konkurrentene, sier Konkurransetilsynets direktør Lars Sørgard til DN.

Det har langt fra vært tilfellet i denne saken, fastslår han.

SLÅR NED: Konkurransetilsynets direktør Lars Sørgard slår ned på uttalelser om prispress i shippingbransjen. Foto: Marit Hommedal / NTB
SLÅR NED: Konkurransetilsynets direktør Lars Sørgard slår ned på uttalelser om prispress i shippingbransjen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Når man signaliserer planene sine i det offentlige rom på denne måten, legger man til rette for en felles forståelse om å dempe konkurransen mellom seg og konkurrentene. Det vil være gunstig for selskapene, men kan da samtidig bli svært skadelig for konkurransesituasjonen, understreker han.

Kommunikasjonsdirektør Margrethe Gudbrandsen i Konkurransetilsynet bekrefter uttalelsene overfor Børsen.

På vårt spørsmål om hva slags kontakt det har vært mellom tilsynet og det Røkke/Fredriksen-eide rederiet, er direktør Sørgard ordknapp:

- Vi ønsker ikke å si noe om hva slags kontakt vi har hatt, uttaler han til Børsen.

Spesielt overraskende

Sørgard gir likevel klart uttrykk for at rederdirektørens uttalelser ikke falt i god jord.

- Jeg vil understreke at det er bedriftene selv som har ansvar for å holde seg på riktig side av regelverket. Jeg vil oppfordre selskaper til å tenke seg nøye om før de bruker det offentlige rom til å sende denne typen signaler, sier han.

John Fredriksen er verdens rikeste nordmann med en formue godt over 100 milliarder kroner, ifølge Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste. På samme liste kommer Røkke på en 9. plass med en anslått formue i 2020 på 27,5 milliarder kroner.

Sørgard sier det ofte er mindre aktører som ikke har oversikt over reglene. Sånn sett mener han det er overraskende at en så stor aktør som Solstad «ikke viser mer tilbakeholdenhet med å signalisere sin framtidige strategi og fortelle åpent hva de forventer av andre».

Om saken får ytterligere konsekvenser for det Røkke og Fredriksen-eide rederiet er foreløpig ubesvart.

- Men alle selskaper bør vite at det finnes et regelverk og en grense, sier Sørgard.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer