Advarer: - Fryktelig umusikalsk

Lederlønningene i staten økte mer enn for folk flest i fjor. Det utløser kraftige advarsler.

VINNERE: Telenorsjef Sigve Brekke, Equinor-topp Eldar Sætre og Yara-sjef Svein Tore Holseter er blant lønnsvinnerne blant lederne i helt og delvis statseide selskaper. Foto: NTB scanpix
VINNERE: Telenorsjef Sigve Brekke, Equinor-topp Eldar Sætre og Yara-sjef Svein Tore Holseter er blant lønnsvinnerne blant lederne i helt og delvis statseide selskaper. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Veksten i lederlønningene har i mange år ligget over lønnsveksten for vanlige arbeidstakere. Det synes vi ikke noe om, sier YS-leder Erik Kollerud.

Børsen skrev i går at 20 toppsjefer i helt eller delvis statseide selskaper hadde en lønnsvekst over gjennomsnittet, som i fjor var 3,4 prosent. Åtte statlige selskaper ga toppsjefen et lønnshopp på 10 prosent eller mer fra 2018 til 2019.

Ifølge NTBs beregninger økte de sammenliknbare topplederlønningene i selskapene staten eier med 3,7 prosent i fjor, altså 0,3 prosentpoeng over snittet.

Den samlede godtgjørelsen lå i snitt på 3,4 millioner kroner for de administrerende direktørene. For alle arbeidstakere lå snittlønnen i fjor ifølge SSB på 570.800 kroner.

I snitt tjener en toppleder i et statseid selskap over seks ganger mer enn en vanlig arbeidstaker.

Høyest lønn har Equinor-sjef Eldar Sætre med 15,3 millioner kroner, fulgt av Telenor-sjef Sigve Brekke med 14,5 millioner kroner og Yara-sjef Svein Tore Holsether med 14,1 millioner kroner.

- Kan ikke være slik

YS-leder Erik Kollerud er ikke fornøyd med at lønnsgapet mellom arbeidstakerne og topplederne øker.

ADVARER: YS-leder Erik Kollerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ADVARER: YS-leder Erik Kollerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

– Det er tydelig at staten må ta et sterkere grep om lønnsutviklingen for ledere i selskaper de eier. Dette handler om eierstyring, sier han til NTB.

Kollerud viser til at Norge har et lønnssystem med frontfaget som bærende element.

– Det kan ikke være slik at alle skal forholde seg til frontfaget bortsett fra toppledere. Det bidrar til å undergrave tilliten til systemet, sier han.

Konkurransedyktig

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier til NTB at staten forventer at lederlønningene er konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, og at det er styrets ansvar å fastsette godtgjørelsen til administrerende direktør.

Det er staten som velger representanter til styrene i selskapene de har eierskap i, alt etter hvor mye av selskapet staten eier.

STATENS EIERBERETNING: Næringsminister Iselin Nybø la fram statens eierberetning for 2019. Video: NTB SCANPIX Vis mer

– Vi forventer at styret ivaretar hensynet til moderasjon og at selskapene er åpne om nivået og utviklingen i ledergodtgjørelsene. Denne åpenheten gjør det mulig for eierne å vurdere lederlønnsordningene. Ved flere anledninger de siste to åra har Nærings- og fiskeridepartementet markert sitt syn gjennom protokolltilførsler knyttet til lederlønn på generalforsamlinger i selskaper der staten er på eiersiden, sier Nybø.

– Fryktelig umusikalsk

Under coronautbruddet har en rekke virksomheter, både statseide og andre, måttet permittere eller si opp ansatte på grunn av lavere inntekter.

YS-lederen mener styrene i selskapene bør begrense lønnsveksten til direktørene.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

– Jeg forventer at lederlønningene ikke overstiger lønnsutviklingen til ansatte hvert eneste år. I år, i den situasjonen norsk arbeidsliv nå står i, blir det ekstra viktig. Det vil være fryktelig umusikalsk med galopperende lederlønninger samtidig som flere hundre tusen er permittert eller ledige og fellesskapet har brukt store ressurser på å redde bedrifter og arbeidsplasser, sier han.

Næringsminister Nybø sier at det er stor forskjell blant selskapene i hvor mye de er påvirket av coronautbruddet.

– Noen er ikke påvirket i det hele tatt, mens andre er rammet hardt. Det er ulike forhold som det enkelte styret må ta stilling til når de skal fastsette lederlønningene, sier Nybø.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer