Advarer: - Fryktelig umusikalsk

Lederlønningene i staten økte mer enn for folk flest i fjor. Det utløser kraftige advarsler.

VINNERE: Telenorsjef Sigve Brekke, Equinor-topp Eldar Sætre og Yara-sjef Svein Tore Holseter er blant lønnsvinnerne blant lederne i helt og delvis statseide selskaper. Foto: NTB scanpix
VINNERE: Telenorsjef Sigve Brekke, Equinor-topp Eldar Sætre og Yara-sjef Svein Tore Holseter er blant lønnsvinnerne blant lederne i helt og delvis statseide selskaper. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Veksten i lederlønningene har i mange år ligget over lønnsveksten for vanlige arbeidstakere. Det synes vi ikke noe om, sier YS-leder Erik Kollerud.

Børsen skrev i går at 20 toppsjefer i helt eller delvis statseide selskaper hadde en lønnsvekst over gjennomsnittet, som i fjor var 3,4 prosent. Åtte statlige selskaper ga toppsjefen et lønnshopp på 10 prosent eller mer fra 2018 til 2019.

Ifølge NTBs beregninger økte de sammenliknbare topplederlønningene i selskapene staten eier med 3,7 prosent i fjor, altså 0,3 prosentpoeng over snittet.

Den samlede godtgjørelsen lå i snitt på 3,4 millioner kroner for de administrerende direktørene. For alle arbeidstakere lå snittlønnen i fjor ifølge SSB på 570.800 kroner.

I snitt tjener en toppleder i et statseid selskap over seks ganger mer enn en vanlig arbeidstaker.

Høyest lønn har Equinor-sjef Eldar Sætre med 15,3 millioner kroner, fulgt av Telenor-sjef Sigve Brekke med 14,5 millioner kroner og Yara-sjef Svein Tore Holsether med 14,1 millioner kroner.

- Kan ikke være slik

YS-leder Erik Kollerud er ikke fornøyd med at lønnsgapet mellom arbeidstakerne og topplederne øker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer