Strømprisen:

Advarer: - Kan bli dyrt

Som følge av tørke, høye karbonpriser og dyrere kraftmarked, mener ekspertene at vi må betale dyrt for strømmen i lang tid framover.

TØRKE: En traktor kjører over et knusktørt jorde på Gjerdrum utenfor Oslo. Høye temperaturer har preget været på Østlandet så langt i september måned. Lite nedbør fører også til høyere strømpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TØRKE: En traktor kjører over et knusktørt jorde på Gjerdrum utenfor Oslo. Høye temperaturer har preget været på Østlandet så langt i september måned. Lite nedbør fører også til høyere strømpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror vi må venne oss til dyrere strøm i framtida, spesielt i Sør-Norge. Karbonprisen har steget kraftig de siste åra og doblet seg bare i år. Vi anslår at rundt 20–30 prosent av kraftprisen i Sør-Norge nå kan tilskrives karbonprisen, sier Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv.

Høyere karbonpris

Han mener at ikke er noen tegn som tyder på noen kollaps i karbonprisen, gitt politiske beslutninger om utslippskutt. Kontinentale kraftpriser «smitter over» på nordiske kraftpriser i varierende grad, ut fra hvor mye vann vi har i vannmagasinene og hvor mye snø det er fjellet.

- Vil North Sea Link slå positivt eller negativt ut for norske strømkunder?

- Vi vil i hovedsak eksportere strøm via North Sea Link til Storbritannia de neste seks månedene på grunn av at de har 2,5 ganger høyere pris enn Sør-Norge, sier Djupskås til Dagbladet.

Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv. Foto: Privat.
Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv. Foto: Privat. Vis mer

Billig import

Dermed kan kabelkapasiteten på North Sea Link ses på som et ekstra «forbruk» i denne perioden, påpeker han.

- Det kan likevel absolutt forekomme perioder med lave priser i Storbritannia som følge av høy vindkraftproduksjon, noe som vil føre til billig import til Sør-Norge og vi kan spare vann.

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 50,9 øre/kWh i 2. kvartal 2021. Det var over tre ganger så høy pris som i 2. kvartal 2020, ifølge tall fra SSB. Total pris for nettleie, kraftpris og avgifter lå samme periode i år i snitt på 116 øre.

- Hvordan prisene utvikler seg fremover kommer blant annet an på om det blåser nok i EU, og om det regner tilstrekkelig i høst her hjemme, sier Linda Ørstavik Öberg, Energipolitisk rådgiver og kommunikasjonsrådgiver i Huseierne.

- I fjor var strømprisen veldig lav i høstmånedene, så det er ikke gitt at prisene fortsetter å være så høye som nå framover, sier hun.

Linda Ørstavik Öberg, Energipolitisk rådgiver og kommunikasjonsrådgiver i Huseierne.
Linda Ørstavik Öberg, Energipolitisk rådgiver og kommunikasjonsrådgiver i Huseierne. Vis mer

For mange betyr økningen i strømpriser i gjennomsnitt et par tusenlapper ekstra på strømregningen, anslår Öberg.

- De som har minst å rutte med, vil merke dette godt.

FARLIG: Denne unge bjørnen har havnet i skikkelig trøbbel. Video: Kameraone Vis mer

Effektbruk

Uansett hvilken vei strømprisene går de neste månedene, bør alle allerede nå ta grep for å redusere utgiftene, råder Öberg.

- Flere ting vil påvirke lommeboka vår fremover. Vi får ny nettleie fra 1.januar, så det vil ikke være nok å bare spare strøm, folk bør også være forsiktige med effektbruken (samtidig bruk av strøm), sier hun.

Samtidig bruk av strøm påvirker kostnadene i strømnettet, og smart strømbruk blir stadig viktigere. 

Tenk helhet

- Hvis du kommer hjem fra jobben og lager middag samtidig som du både setter på vaskemaskinen og lader el-bilen, blir effektbruken veldig høy, og utgiftene dine også. De planlagte endringene vil svekke insentivene for å spare strøm og investere i tiltak som varmepumpe og solceller, siden lønnsomheten i energieffektiviseringstiltak reduseres når en stadig mindre del av nettleien påvirkes av eget forbruk. Vi er derfor bekymret for at den nye nettleien bidrar til å øke strømregningen mye i norske husholdninger parallelt med at strømprisene holder seg høye.

Det gjør det ikke lettere at Enova kutter i støtteordninger for husholdninger, påpeker hun.

- Det å få flere til å investere i gode ENØK-tiltak hjemme, er bra for strømnettet og klimaet, og gjør befolkningen i bedre stand til å takle høye strømpriser.

- Bør folk binde strømprisen nå?

- Vi har aldri tidligere fått så mange spørsmål om fastpris som nå. Mange lurer på om de skal hoppe på et fastpristilbud, for å unngå høye strømregninger utover høsten og vinteren. Men det største problemet med fastpriser, er at de aller fleste inngår avtale for sent, når høyere strømpriser allerede er priset inn, sier Öberg.

Fastpris eller spotpris?

- De som har spotpris nå, betaler mye mer enn dem som inngikk fastpris tidligere i år. Men siden spotpris historisk sett har vært billigst på sikt, anbefaler vi fortsatt det, sier hun.

Hun mener fastpris også er bra hvis du er avhengig av forutsigbarhet og ikke klarer store svingninger i strømprisen. Da kan en slik avtale sørge for at du ikke mister nattesøvnen.

Det er umulig å gi et klart svar på hvilken strømleverandør som er billigst for deg hele året, fastslår Öberg. Det avhenger både av forbruksmønster og preferanser, samt forhold du uansett ikke rår over.

- En strømavtale kan være billigst i gjennomsnitt, men det betyr ikke at den har lavest pris hele året – som nå når prisen er uvanlig høy. 

De vanligste strømavtalene i dag er spotpris, variabel pris og fastpris. Det er også mulig å inngå såkalte timesspotavtaler fordi strømforbruket dtt avregnes time for time.

- Spotpris har i gjennomsnitt vært billigst de siste årene. Regningen din varierer fra måned til måned fordi markedsprisen på strøm endrer seg gjennom året, sier Öberg.

Kan du bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smarte systemer som for eksempel kjøper strøm eller lader når det er billigst og best kapasitet i nettet, bør du vurdere en timespotavtale, råder hun.

- Har du tid til å sjekke hvor konkurransedyktig spotprisavtalen din er hver måned, og bytte hyppig, bør du vurdere prismatch på strøm. Men det krever også mer av deg som kunde, sier Öberg.

Normalt er strømmen dyrest når det er kaldt, og og når det er minst kapasitet i nettet – altså når folk flest trenger og bruker strøm.

-Den siste tida har vi likevel sett noe helt spesielt, nettopp at strømmen har vært like dyr omtrent hele døgnet.

Lokketilbud

Det viktigste, og for mange overmodne grepet du bør ta nå, er å bytte til en strømleverandør som er rimelig over tid, mener Endre Jo Reite, privatøkonom i BN Bank.

- En periode med høyere strømpriser er en bonanza for aktører som forsøker å selge deg ulike trygghetsavtaler og binding av prisen. Det å binde prisen kan smøre litt av kostnaden med prishoppet utover, men er først og fremst noe de som ikke tåler en ytterligere økning, bør vurdere. Fastpris er sjelden lønnsomt over tid, sier han.

Mange av de ulike avtalene hvor du betaler samme regning hele året, eller binder deg med ulike trygghetsavtaler, er svært dyre, sier Reite.

- Hvis du bruker strømprisportaler, står det i mange av de aller billigste avtalene med liten skrift at prisen skyter i været etter 12 måneder eller mindre. Du må derfor finlese avtalen, og legge inn en påminnelse om å bytte leverandør igjen når lokketilbudet løper ut. Du kan fort redusere strømprisen med 200-300 kroner per måned hvis du hoppet på et lokketilbud for noen år siden, og ikke har sjekket prisen på lenge, sier Endre Jo Reite.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer