Strømprisen:

Advarer: - Kan bli dyrt

Som følge av tørke, høye karbonpriser og dyrere kraftmarked, mener ekspertene at vi må betale dyrt for strømmen i lang tid framover.

TØRKE: En traktor kjører over et knusktørt jorde på Gjerdrum utenfor Oslo. Høye temperaturer har preget været på Østlandet så langt i september måned. Lite nedbør fører også til høyere strømpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TØRKE: En traktor kjører over et knusktørt jorde på Gjerdrum utenfor Oslo. Høye temperaturer har preget været på Østlandet så langt i september måned. Lite nedbør fører også til høyere strømpriser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror vi må venne oss til dyrere strøm i framtida, spesielt i Sør-Norge. Karbonprisen har steget kraftig de siste åra og doblet seg bare i år. Vi anslår at rundt 20–30 prosent av kraftprisen i Sør-Norge nå kan tilskrives karbonprisen, sier Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv.

Høyere karbonpris

Han mener at ikke er noen tegn som tyder på noen kollaps i karbonprisen, gitt politiske beslutninger om utslippskutt. Kontinentale kraftpriser «smitter over» på nordiske kraftpriser i varierende grad, ut fra hvor mye vann vi har i vannmagasinene og hvor mye snø det er fjellet.

- Vil North Sea Link slå positivt eller negativt ut for norske strømkunder?

- Vi vil i hovedsak eksportere strøm via North Sea Link til Storbritannia de neste seks månedene på grunn av at de har 2,5 ganger høyere pris enn Sør-Norge, sier Djupskås til Dagbladet.

Billig import

Dermed kan kabelkapasiteten på North Sea Link ses på som et ekstra «forbruk» i denne perioden, påpeker han.

- Det kan likevel absolutt forekomme perioder med lave priser i Storbritannia som følge av høy vindkraftproduksjon, noe som vil føre til billig import til Sør-Norge og vi kan spare vann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer