Det internasjonale pengefondet:

Advarer: - Alle kan tape

IMF kommer med dystre spådommer om verdensøkonomien.

ADVARER: Sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, Gita Gopinath, frykter for verdensøkonomien. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
ADVARER: Sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, Gita Gopinath, frykter for verdensøkonomien. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Hvis vi går inn i en ny, kald krig, og er klar over kostnadene, kan vi kanskje unngå økonomisk ødeleggelse hos alle. Men profitten fra åpen handel kan bli utslettet, advarer sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF), Gita Gopinath, ifølge The Guardian.

Med stadig større spenninger mellom verdens mektigste nasjoner er verden ved et vendepunkt, mener hun. Hun peker særlig på USA og Kina, og mener den tilspissede konflikten kan føre til at hundrevis av milliarder dollar kan fordufte verden over.

Noen kan vinne

Tidligere har hun advart om at 4 prosent av verdensøkonomien kan gå tapt. Nå sier hun at så mye som 7 prosent kan gå opp i røyk.

- Selv om det ikke er tegn til en redusert handel globalt, blir verden mer delt økonomisk på grunn av geopolitiske spenninger. Hvis denne splittelsen blir verre, kan det føre til ny kald krig.

Likevel kan situasjonen bidra til økt vekst for andre land. Noen elektronikkselskaper har for eksempel flyttet produksjonen fra Kina til Vietnam for å unngå amerikansk toll.

Latin- og søramerikanske land kan også tjene på å eksportere varer til USA. Mexico overgikk tidligere i år Kina som største vareeksportør til landet.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Men også dette kan bidra til ytterligere forverring av internasjonal handel.

- Hvis splittelsen i verden forverres, kan til og med dem som drar nytte av situasjonen bli sittende igjen med et mindre kakestykke - i verste fall. Kort fortalt - alle kan tape, advarer sjeføkonomen.

FRYKTER STORE TAP: Det internasjonale pengefondet er bekymret for hva økende spenning i verden kan føre til for verdensøkonomien. Foto: Daniel Slim / AFP / NTB
FRYKTER STORE TAP: Det internasjonale pengefondet er bekymret for hva økende spenning i verden kan føre til for verdensøkonomien. Foto: Daniel Slim / AFP / NTB Vis mer

Den største trusselen

I en fersk undersøkelse utført av den europeiske milliardforvalteren Natixis har 500 instistusjonelle investorer svart på hva de tror er den største trusselen mot økonomien.

Undersøkelsen, som er omtalt av danske Finans, viser at det ikke er rentesjokk, inflasjon eller i motsatt fall resesjon som er investorenes største bekymringer. Også de mener den største trusselen mot økonomien det neste året vil være fientlige geopolitiske aktører.

«Undersøkelsen ble satt igang samtidig som Hamas innledet et terrorangrep på Israel. Russlands uprovoserte krig mot Ukraina var dypt inne i sitt andre år, og Iran og Nord-Koreas skjerpet sine allianser med Kreml om å levere militær hjelp», står det.

Avisa viser også til en undersøkelse fra Bank of America som forteller at ni av to investorer ser økende geopolitisk risiko.