Advarer: Angrepene øker

Bankene utsettes for flere hissige cyberangrep. Det øker trusselen for finansiell stabilitet, understreker Norges Bank i fersk rapport.

Advarer: Angrepene øker
Publisert
Sist oppdatert

Cyberangrepene har tiltatt under coronakrisen, og de blir stadig mer utbredt og sofistikerte, skriver Norges Bank i sin rapport Finansiell stabilitet 2020.

Økningen i cyberangrep kommer samtidig som alle virksomheter har blitt mer avhengig av digitale løsninger.

«Dermed har trolig sårbarheten i det finansielle systemet overfor cyberangrep økt», lyder Norges Banks dom.

Mer effektivt

Digitaliseringen har sine åpenbart positive sider, ved at institusjonene kan operere mer kostnadseffektivt, men det har også potensielt negative følger.

«Samtidig blir det finansielle systemet sårbart for både utilsiktede operasjoner og cyberangrep. Angrepene på finansinstitusjoner har økt vesentlig i 2020», skriver Norges Bank.

Så langt har ikke cyberangrep eller utilsiktede hendelser gitt omfattende forstyrrelser i Norge. Men Norges Bank peker på at systemet er avhengige av noen sentrale IKT-leverandører, noe som «øker foran for at et cyberangrep kan utgjøre en trussel mot finansiell stabilitet».

Klart seg godt

Alt i alt mener Norges Bank at det norske finansielle systemet har klart seg godt under coronapandemien. Blant annet har støttetiltakene fra myndighetene bidratt til å dempe de økonomiske krisene, heter det i rapporten.

Samtidig understrekes det at usikkerheten framover er stor. Det gjelder både pandemiens videre forløp og effektene på økonomien og finansmarkedene. «Utsiktene for finansiell stabilitet er derfor noe svekket», fastslår sentralbanken i sin oppsummering.

Gjeld bekymrer

Som ved tidligere oppsummeringer, er Norges Bank bekymret over husholdningenes høye gjeld, høye boligpriser og høye priser på næringseiendommer.

Høy gjeld gjør husholdningene sårbare for inntektsbortfall, økte utlånsrenter og boligprisfall. «Faren for at mange husholdninger strammer inn på konsumet samtidig, utgjør en risiko for finansiell stabilitet», heter det i rapporten.

Denne risikoen er ikke vesentlig endret fra forrige rapport, tilføyes det.

Men et lite faremoment ligger underliggende, knyttet til coronapandemien:

Smitteverntiltakene har svekket inntjeningen til mange norske foretak, og oljeprisfallet i vår påførte bankene relativt store tap. «Framover kan tapene øke også i andre næringer», påpeker Norges Bank.

Så peker rapporten på en nøkkel til at bankene så langt ikke har blitt spesielt hardt rammet av corona-nedturen:

«Så langt har næringene som er hardest coronarammet, ikke vært de med mest banklån», heter det i sammendraget av rapporten Finansiell stabilitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer