Advarer: Angrepene øker

Bankene utsettes for flere hissige cyberangrep. Det øker trusselen for finansiell stabilitet, understreker Norges Bank i fersk rapport.

Advarer: Angrepene øker
Publisert
Sist oppdatert

Cyberangrepene har tiltatt under coronakrisen, og de blir stadig mer utbredt og sofistikerte, skriver Norges Bank i sin rapport Finansiell stabilitet 2020.

Økningen i cyberangrep kommer samtidig som alle virksomheter har blitt mer avhengig av digitale løsninger.

«Dermed har trolig sårbarheten i det finansielle systemet overfor cyberangrep økt», lyder Norges Banks dom.

Mer effektivt

Digitaliseringen har sine åpenbart positive sider, ved at institusjonene kan operere mer kostnadseffektivt, men det har også potensielt negative følger.

«Samtidig blir det finansielle systemet sårbart for både utilsiktede operasjoner og cyberangrep. Angrepene på finansinstitusjoner har økt vesentlig i 2020», skriver Norges Bank.

Så langt har ikke cyberangrep eller utilsiktede hendelser gitt omfattende forstyrrelser i Norge. Men Norges Bank peker på at systemet er avhengige av noen sentrale IKT-leverandører, noe som «øker foran for at et cyberangrep kan utgjøre en trussel mot finansiell stabilitet».

Klart seg godt

Alt i alt mener Norges Bank at det norske finansielle systemet har klart seg godt under coronapandemien. Blant annet har støttetiltakene fra myndighetene bidratt til å dempe de økonomiske krisene, heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.