Advarer bankene mot bonusfest

Pekefinger mot bankene. Nå høster advarselen kritikk.

KLAR MELDING: Finansminister Jan Tore Sanner letter på kravene til bankene, og advarer mot å bruke pengene på bonusfest. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KLAR MELDING: Finansminister Jan Tore Sanner letter på kravene til bankene, og advarer mot å bruke pengene på bonusfest. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Som en del av regjeringas krisepakke for å hjelpe Norge gjennom coronanedturen, lettes kravet om hvor mye penger bankene må ha i bakhånd for dårlige tider.

Det som på fagspråket kalles motsyklisk kapitalbuffer er senket fra 2,5 prosent til 1 prosent med øyeblikkelig virkning.

- Dette er snakk om milliardbeløp, uten at det vises på statsbudsjettet, sa statsminister Erna Solberg (H) da regjeringa la fram første trinn av krisepakka.

Men håndslaget kommer med en alvorlig pekefinger.

- Helt klart

- Når vi nå letter på kapitalkravene, vil jeg understreke at bankene ikke må øke sine utbytter eller bonuser, lyder advarselen fra finansminister Jan Tore Sanner (H).

- Har du noe ris bak spesielt, spurte Dagbladet under fredagens pressekonferanse.

- Vi har god kontakt med finansnæringen. Når vi letter på kapitalkravene, legger jeg helt klart til grunn at det ikke brukes til å øke kostnadene eller til bonuser. Vi har kloke banker i Norge, og jeg har tillit til at de vil forvalte dette på en klok måte, sier Sanner.

- Ingen fare

Finans Norge, som er interesseorganisasjonen for banker og finansnæring, mener Sanners advarsel var helt unødvendig.

- Det er ingen fare. Bankene forstår at frigjort kjernekapital skal gå til økt utlånskapasitet og ikke til økte utbytter eller bonuser, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til Børsen.

Heller ikke Finansforbundet, som organiserer mange av dem som er ansatt i banker og finansinstitusjoner, ser poenget med Sanners advarsel:

- De norske bankene har tradisjon for å bidra så langt som mulig overfor sine kunder. Det forventer jeg at de gjør også i denne situasjonen, sier Finansforbundets leder Vigdis Mathisen til Børsen.

Christopher Beckham er påtroppende leder i LO-forbundet Handel og Kontor, som gjennom LO finans også organiserer mange i bankene. Han istemmer:

- Det var unødvendig. Jeg tror at finansnæringa forstår at vi står i en kjempekrise og at de kommer til å bruke midlene til næringer som trenger det, sier Beckham til Børsen.

Lyttet til råd

Finansdepartementets lettelse kommer etter et råd fra Norges Bank.

– Det er etter Norges Banks vurdering risiko for et markert tilbakeslag i norsk økonomi som følge av utbruddet av coronaviruset. Bufferkravet settes ned for å motvirke at en strammere utlånspraksis i bankene forsterker en nedgang, heter det fra departementet.

Fredag morgen senket Norges Bank styringsrenta med 0,5 prosent til 1 prosent.

Regjeringa la fredag fram flere nye tiltak for å bøte på de økonomiske virkningene av virusepidemien. Til sammen vil tiltakene koste staten 6,5 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer