Advarer barnefamilier

Coronaviruset fortsetter å spre seg. Nå advarer lege mot ferieplanene.

SOMMERIDYLL: Stadig flere land melder om corona-smitte. Nå advarer lege mot å legge ferieplaner. Foto: NTB scanpix
SOMMERIDYLL: Stadig flere land melder om corona-smitte. Nå advarer lege mot å legge ferieplaner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er i tvil om jeg ville reist til Italia. Jeg ville ikke reist med en småbarnsfamilie til Italia, og jeg ville ikke reist til Lombardia.

ISOLAT: Dersom en corona-smittet pasient kommer til Norge, vil vedkommente høyst sannsynlig havne her - på isolatavdelinga på Ullevål sykehus. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Det sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken. Han ber reiselystne nordmenn tenke seg om to ganger før de booker drømmeturen.

- Du trenger ikke å avbestille nært forestående reiser til steder hvor det ikke er spredning av coronavirus, men jeg ville ikke satt meg ned nå og bestilt en større utenlandsferie i mai, sier Hasle.

Fortsetter å spe seg

Italia er et av de siste i rekken av land som har registrert smitte fra coronaviruset, offisielt døpt covid-19.

Hittil har tolv personer dødd av viruset, mens 374 er bekreftet smittet, ifølge AP. Det skal være det største corona-utbruddet i hele Europa.

Flere byer og tettsteder i området er avstengt, og det er iverksatt strenge sikkerhetstiltak.

Bekymret

Siden de første meldingene om viruset kom fra den kinesiske byen Wuhan, har nærmere 3000 dødd, og 80 000 blitt smittet.

Cruiseferien kan dermed i verste tilfelle bli alt annet enn paraplydrinker og soling på dekk, ifølge Hasle.

SMITTET: En norsk student skal være smittet av coronaviruset i Italia, melder NRK som viser til den italienske avisa La Nazione. Reporter: Trym Mogen. Foto: Per Ervland Vis mer

- Hvis det først bryter ut på et cruiseskip, så er det ikke spa og bar. Da er det karantene i lugaren i to uker, sier han.

Hasle er bekymret for konsekvensene dersom viruset skal spre seg ytterligere.

- Jeg er veldig bekymret for Afrika. I Tanzania har statsministeren innstendig oppfordret folk om å be til Gud om at ingen skal bli smittet. Kommer det til Afrika så aner jeg ikke hvordan de kan håndtere det. Vi vet ikke hvor farlig viruset er for en ung befolkning med dårligere ernæring, sier han.

IRAN: WHO kaller situasjonen i Iran for «svært urovekkende. Så langt er 15 personer døde og 95 personer smitta offisielt i landet. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mandag fikk Algerie påvist corona-smitte.

Det spanske ferieparadiset Tenerife er også rammet. 1000 turister skal være satt i karantene på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Tenerife etter at en italiensk gjest testet positivt for coronaviruset.

Sju nordmenn har oppholdt seg på hotellet den siste uka.

Usikkerhet

Førsteamanuensis ved universitetet i Stavanger, Åsa Grahn, mener det er for tidlig å komme med dødsdommen for reiselivsbransjen, men påpeker at viruset merkes av reiseoperatørene.

- Færre bookinger har antakeligvis direkte sammenheng med coronaviruset, men det vil roe seg etter hvert som folk får oversikt.

Grahn mener turistene fortsatt har lyst til å reise, men er mer bevisste på hvor de reiser.

- De slutter ikke å reise, men booker heller om til et tryggere sted. I forbindelse med for eksempel terror blir folk skeptiske på grunn av opplevd usikkerhet.

Hvordan corona-situasjonen vil se ut om noen måneder er det ingen som vet.

Stadig flere land, seinest Sveits og Spania, melder om bekreftet corona-smitte. Ifølge Grahn kan det gi utslag på turistenes reisevaner.

- Viruset kommer krypende nærmere, og det skaper en usikkerhet både for bransjen og turisten. Vi ønsker å ha det så smertefritt som mulig når vi er ute og reiser. Derfor er vi følsomme for usikkerhet.

- Turistene kjenner på den usikkerheten når man skal på tur. Da velger man et egnet reisemål eller blir hjemme, sier hun.

Thailand ute av topplista

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise forteller at de har registrert flere interessante endringer som muligens kan forklares med virusfrykt.

CORONAVIRUSET I NORGE: Coronaviruset kan allerede være i Norge, sier fagdirektør ved FHI, Frode Forland. Video: Per Ervland og Madeleine Liereng /Dagbladet TV Vis mer

- Vi ser at Bangkok, som har vært på topp-2-lista vår i 15 år, nå har røket ut. Etter 18 prosent nedgang de siste to ukene, er Bangkok nede på femteplass av de mest populære reisemålene. På den annen side har London på samme tid økt med 20 prosent. Dette er såpass store endringer at det ikke er tilfeldige utslag, sier Berge til Børsen.

SVENSK FAMILIE: Harriet og Thomas er sammen med barna sine, Emilia og Daniel, i karantene på Tenerife som følge av coronaviruset. Video: Expressen TV Vis mer

I tillegg registrerer Finn Reise økt salg innenriks, legger han til.

- Totalt i volum har vi 3-4 prosent økning sammenliknet med et år tilbake. Det meste av økningen kommer innenriks. Også reiser til Alicante, Gran Canaria og Málaga gikk veldig bra i forrige uke. Men det store bildet forteller at folk flyr mer nært, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer