Mange i norsk næringsliv kan gå på store tap, varsler Guri Melby.
Fra kontoret sitt på Stortingets sidebygg peker hun på flere parallelle hendelser den siste tida:
Regjeringen deltok ikke i nylige markeringer mot Kina og forsøker å få til mer handel med landet. Dagbladet avdekket nylig at regjeringen på ny har bedt Kina om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter.
Samtidig har næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som sitt prestisjeprosjekt å øke all fastlandseksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. Venstre-lederen ba denne uka regjeringen om et tydeligere svar på hvor stor rolle Kina skal spille i disse planene.
Hun mener bevisene er tydelige på at regjeringen arbeider bevisst for mer handel med det hun kaller kommunistregimet i Beijing.

Regjeringens hemmelige Kina-plan
«Skal vi pushe?»
Melby advarer derfor norske bedrifter:
- Mange sitter og vurderer nå: Skal vi pushe markedet, skal vi gjøre den investeringen, etablere noen relasjoner, eller skal vi ikke gjøre det?
Melby mener bedriftene bør får tydelig beskjed fra regjeringen om hvor nært Norge er en frihandelsavtale med kineserne, slik at de kan vurdere om de bør trappe opp eller ned.
Er Norge for viklet inn i kinesernes nett kan det skape praktiske problemer for norsk næringsliv den dagen man må gjennomføre sanksjoner mot Kina, mener hun.

Reagerer: Norge droppet markering
- Risikabelt
Melby mener næringen bør være bevisst på dette:
- Hvis Vesten plutselig bestemmer seg for å sanksjonere mot Kina og mange bedrifter nettopp har kommet seg på markedet og lykkes med det, så vil mange gå på store tap, sier hun.
Selv mener hun forsøkene på frihandelsavtale med Kina bør legges på is. Hun vil ikke stanse den nåværende sjømathandelen, men vil heller ikke utvide.
- Hvis det er sånn at regjeringen planlegger at framtida for norsk landbrukseksport skal være å eksportere til Kina, er det en risikabel vei å gå, sier hun.

- Legger seg på rygg
Mange argumenter
Hun har advart om å bli for avhengig av Kina. Ikke bare av de vanlige argumentene som gjerne brukes:
De påståtte menneskerettighetsbruddene mot den muslimske uigur-minoriteten. Den kritiserte overvåkningen, pandemihåndteringen, båndene til Russlands president og det stramme grepet overfor Hongkong. At Kina truer med å bruke våpenmakt for å okkupere Taiwan, som hun mener bør bety handelsstopp hvis det skjer.
Men Melby peker også på at Kina har gjennomført straffetoll mot land som uttaler seg negativt, som Australia.
Hun frykter noe liknende i Norge.

Tas i forsvar: - Det var dråpen
Uklar regjering
Næringsministeren svarer ved å påpeke at Norge selv har sluttet seg til EUs sanksjoner mot Kina og at det ikke har fått konsekvenser for handelen.
- Næringslivet må selv vurdere omfanget av sitt økonomiske engasjement med Kina og eventuell risiko, skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) e-post.
Han understreker at målet om å øke fastlandseksporten med 50 prosent ikke er betinget av en handelsavtale med Kina.
- Arbeidet med en handelsavtale med Kina startet i 2008. Mye har endret seg i Kina og i verden siden det, skriver Vestre.

Han svarer ikke konkret på hvor langt unna man i dag er en frihandelsavtale.
Men han sier regjeringen vil bruke den tida de trenger for å ivareta norske interesser i forholdet til Kina.
- Det er mange hensyn som spiller inn. Russlands invasjon av Ukraina vil selvsagt kunne påvirke framdriften i arbeidet og de generelle vurderingene vi gjør, skriver Vestre i e-posten.

Ser svinaktig stygt ut
- Høyre var usikre
Guri Melbys parti har ikke alltid vært like tydelige selv i sin Kina-motstand. Da Venstre satt i regjering, snakket daværende næringsminister Iselin Nybø (V) varmt om hva en frihandelsavtale kan få å si for norske inntekter. Hun sa da, i 2020, at det kunne være snakk om måneder før avtalen var på plass.
- Det er nye takter fra Venstre nå?
- Regjeringen som startet frihandelsforhandlingene, var Stoltenberg-regjeringen i 2008. Og næringsministerne har alltid vært ansvarlig for disse forhandlingene, også Iselin Nybø. Men Venstre har hele tida vært skeptisk, svarer Venstre-leder Melby.

- Men dere satte dere ikke imot det i regjering?
- Min forgjenger Trine Skei Grande sa klart og tydelig allerede i 2020 at vi burde avbryte forhandlingene. Og det er jo en grunn til at frihandelsavtalen ikke kom i mål mens vi satt i regjering.
- Dere ga Høyre motstand?
- Så lenge vi satt i regjering var i hvert fall verken Høyre, Venstre eller KrF klare til å signere noen avtale. Det var også Iselin Nybø tydelig på.