Advarer bedrifter mot Kina

Venstre-leder Guri Melby mener regjeringen er for utydelige om konsekvensene av mer handel med Kina.

KINA-KRITISK: Venstre-leder Guri Melby mener regjeringens eksportplaner kan gi praktiske problemer for norsk næringsliv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KINA-KRITISK: Venstre-leder Guri Melby mener regjeringens eksportplaner kan gi praktiske problemer for norsk næringsliv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mange i norsk næringsliv kan gå på store tap, varsler Guri Melby.

Fra kontoret sitt på Stortingets sidebygg peker hun på flere parallelle hendelser den siste tida:

Regjeringen deltok ikke i nylige markeringer mot Kina og forsøker å få til mer handel med landet. Dagbladet avdekket nylig at regjeringen på ny har bedt Kina om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter.

Samtidig har næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som sitt prestisjeprosjekt å øke all fastlandseksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. Venstre-lederen ba denne uka regjeringen om et tydeligere svar på hvor stor rolle Kina skal spille i disse planene.

Hun mener bevisene er tydelige på at regjeringen arbeider bevisst for mer handel med det hun kaller kommunistregimet i Beijing.

«Skal vi pushe?»

Melby advarer derfor norske bedrifter:

- Mange sitter og vurderer nå: Skal vi pushe markedet, skal vi gjøre den investeringen, etablere noen relasjoner, eller skal vi ikke gjøre det?

Melby mener bedriftene bør får tydelig beskjed fra regjeringen om hvor nært Norge er en frihandelsavtale med kineserne, slik at de kan vurdere om de bør trappe opp eller ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer