Advarer: - Biter hardt

Sjeføkonom Kari Due-Andresen er ikke trygg på at det er riktig beslutning å heve styringsrenta.

ADVARER: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, advarer mot å sette opp renta for mye før man ser effekten av hevingene. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
ADVARER: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, advarer mot å sette opp renta for mye før man ser effekten av hevingene. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var på forhånd bred enighet blant norske økonomer om at sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank kom til å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng torsdag.

Og de fikk også rett: klokka 10.00 ble det kjent at Norges Bank hever styringsrenta fra 2,75 til 3 prosent.

- Har advart

Selv om Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, forventet renteøkningen, er hun heller ikke trygg på at det er riktig beslutning.

- Jeg har advart om at renta er satt så utrolig raskt opp at man fortsatt ikke har sett full effekt av renteøkningene. De tar seg ikke tid til å se an effekten før det kommer nye hevinger. Jeg har vært bekymret for at man tråkker til for mye, sier Due-Andresen.

Hun viser til at mange nordmenn nå må tømme sparekontoene sine for å holde tritt med økte kostnader.

- Det norske systemet er i utgangspunktet trygt, men det er ikke mulig å ha kontroll på frykteffektene, påpeker sjeføkonomen.

- Mye gjeld

- Er det fare for at vi nærmer oss en smertegrense?

- De fleste i Norge har jobb, som er veldig viktig. Så lenge man har en inntekt og kan betjene lånet, så går det stort sett bra. Men gjennomsnittsnordmannen har tatt opp mye gjeld de siste åra. Belastningen begynner å ligne det man hadde på 80-tallet, så nå begynner det å bite hardt for husholdningene, sier hun og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer