Rente

Advarer: - Bør tenke seg om

Nordmenn får dårligere råd, mens bankene tjener milliarder. Jonas Gahr Støre vil ikke skattlegge banknæringen ytterligere eller be om rentekutt. Støre håper at de som har penger i banken skal få bedre betalt. Ap-lederens beskjed til vanlige folk: Du kan alltids bytte bank.

REDDET: Statsminister Jonas Gahr Støre gir sin fulle støtte til helseminister Ingvild Kjerkol, som er under press etter påstander om plagiat i hennes masteroppgave fra 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Bankene bør være nøkterne og tenke seg om før de setter renta opp.

Dét er budskapet fra statsminister Jonas Gahr Støre. Kredinor-barometeret, som ble lansert i dag, viser et økonomisk bunnpunkt for norske husholdninger.

En stor del av nordmenns økte utgifter ligger i økt boliglånsrente det siste året. Samtidig sopet DNB - landets største bank - inn nær 40 milliarder kroner etter skatt bare i 2023.

«Virkelig ille»

SV ber nå statsministeren om å innføre en egen finansskatt på bankene. Det har Jonas Gahr Støre ingen planer om å gjøre.

- Vi kan ikke svinge skatter og avgifter opp og ned i takt med bankenes varierende overskudd, sier Støre til Dagbladet.

- Mange opplever systemet som urettferdig?

- Vi må heller ha en forventning om at banker med høye utlånslånsrenter også skal ha høye innskuddsrenter, men Norge er tjent med solide banker. Det som er virkelig ille for folk, er hvis bankene går over ende, legger Ap-lederen til.

- Det har ingenting med å dette å gjøre. Bankenes sikringsfond ligger utenfor overskuddet bankene tar ut?

- Men regjeringen har ikke planer om å innføre finansskatt, konstaterer Støre.

SJEKK RENTA: Det er tipset fra Jonas Gahr Støre, som avviser å innføre finansskatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJEKK RENTA: Det er tipset fra Jonas Gahr Støre, som avviser å innføre finansskatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bytt bank

Han har derfor følgende oppfordring til Ola og Kari Nordmann som betaler skyhøye rentekostnader til banker som tar ut milliarder i utbytte.

- Du må gå og sjekke hva du betaler i rente, sjekke hva andre banker kan tilby, og bruke den makten du har som kunde. Vi trenger konkurranse i bankmarkedet. Forbrukere har makten til å bytte bank, sier Støre.

- Men regjeringen har ikke planer om å øke finansskatten, svarer Støre.

- Er bankene flinke nok til å heve innskuddsrenta i tankt med utlånsrenta, da?

- Det synes jeg at varierer.

- Jeg forventer den beste renta

Støre har selv satt 75 millioner kroner, hele hans familiearv, i bank. Grepet ble til etter gjentatt kritikk om måten midlene ble forvaltet på i fond. Flyttingen har antakelig kostet statsministeren flere titalls millioner kroner i tapt gevinst på aksjemarkedet.

- Har du diskutert renta med din bank?

- Jeg skal ikke kommentere min egen økonomi, men jeg forventer at jeg får den beste innskuddsrenta som er mulig, svarer Støre.