Krig i Ukraina

Advarer: - Dette vil merkes

Krigen gir dyrere mat. Norske myndigheter følger nøye med på situasjonen, forsikrer næringsminister Jan Christian Vestre.

KONSEKVENSER: Dyrkbar mark pepret med krater og en ødelagt bro i den ukrainske byen Irpin fra et satelittbilde tatt 8. mars via tjenesten Maxar, viser noen av krigens ødeleggelser som får konsekvenser for verdens matfosyning. Foto: Maxar / Reuters / NTB
KONSEKVENSER: Dyrkbar mark pepret med krater og en ødelagt bro i den ukrainske byen Irpin fra et satelittbilde tatt 8. mars via tjenesten Maxar, viser noen av krigens ødeleggelser som får konsekvenser for verdens matfosyning. Foto: Maxar / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager skulle Ukrainas bønder sådd korn som skal forsyne verdensmarkedet til høsten. Sånn er det ikke.

Mange av bøndene er opptatt med å forsvare landet. Andre forteller om en umulig oppgave fordi jordene er dekket med granatsplinter. Eller fordi forsyningslinjer er brutt.

Konsekvensene er ikke til å unngå. For oss i Norge vil maten bli dyrere. For de fattigste landene kan det bli økt hungersnød.

- Føler nøye med

Før Russlands invasjon, ble Ukraina gjerne omtalt som Europas kornlager. Noen tall viser hvor viktige de to landene er for verdens matfat:

  • Russland og Ukraina leverer til sammen 25 prosent av verdens korn og 15-20 prosent av verdens mais.
  • Ukraina leverer 50 prosent av verdens forbruk av solsikkeolje.
  • Russland er normalt en viktig leverandør av råstoff til produksjon av gjødsel. Den er stanset på grunn av sanksjoner. Prisene fyker derfor til himmels.

Vi har spurt regjeringen om hvilke konsekvenser krigen får for det norske og det globale markedet for mat. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer