Taiwan

Advarer: - En betydelig forstyrrelse

Kinas militærøvelser utenfor Taiwan er nok en trussel mot verdenshandelen.

SPENT SITUASJON: Kina gjennomfører nå militærøvelser utenfor Taiwan. Det har konsekvenser for verdenshandelen. Bildet viser havna Keelung, som ligger i nærheten av byen med samme navn, i Taiwan 4. august. Foto: Sam Yeh/AFP/NTB
SPENT SITUASJON: Kina gjennomfører nå militærøvelser utenfor Taiwan. Det har konsekvenser for verdenshandelen. Bildet viser havna Keelung, som ligger i nærheten av byen med samme navn, i Taiwan 4. august. Foto: Sam Yeh/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Som en reaksjon på Nancy Pelosis mye omtalte besøk i Taiwan denne uka, gjennomfører Kina nå omfattende militærøvelser i farvannet rundt sitt naboland.

Fredag ble det også kjent at kinesiske myndigheter innfører sanksjoner mot Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, og hennes familie.

Hun blir dermed den høyest rangerte amerikanske tjenestepersonen som får straffetiltak mot seg av kineserne.

Men Pelosi er ikke den eneste som får merke konsekvensene av den betente situasjonen mellom stormaktene Kina og USA.

Situasjonen, og spesielt de nevnte militærøvelsene, påvirker nemlig nå også verdenshandelen.

Ifølge CNN blir handelsskip nå tvunget til å finne nye ruter bort fra det som normalt er en av verdens travleste handelsruter.

MISSILER: Torsdag 4. august ble kinesiske missiler skutt ut i Taiwan-stredet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Vis mer

- Betydelig forstyrrelse

Nettstedet skriver at kinesiske myndigheter har advart skip og fly om å holde seg unna seks ulike soner i farvannet utenfor Taiwan. Det er varsla at øvelsene kommer til å vare fram til søndag.

Blant annet er Taiwan Strait, vannområdet som skiller Taiwan og Kina, en viktig handelsrute som frakter varer mellom store økonomier i Nordøst-Asia som Kina, Japan, Sør-Korea og resten av verden.

Ifølge det London-baserte shipping-konsulentfirmaet VesselsValue, ligger det for øyeblikket 256 containerskip og andre fartøyer i taiwansk farvann. Ytterligere 60 skip er anslått å komme mellom torsdag og søndag, ifølge nettstedet.

- Det er potensial for en betydelig forstyrrelse av handelen i regionen, sier handelsflyt-analytiker i VesselsValue, Peter Williams, til CNN.

- Vekker bekymring

Nick Marro, analytiker for global handel i Economist Intelligence Unit, er bekymret for hva det kan bety for handelen i framtida.

- Det vekker bekymring for om Kina kan lykkes med å gjøre dette igjen, og hva det kan bety ikke bare for framtidig handel, reise og økonomiske mønstre, men potensielt også for sikkerhet, sier han til avisa.

Direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Knut E. Sunde, forteller at de globale forsyningskjedene allerede er ødelagt som følge av corona-pandemien, Ukraina-invasjonen og kinesiske myndigheters nullsmittestrategi.

- Det har gjort at mange har flyttet produksjonen ut av både Russland og Kina, som på hver sin måte har merket at mye internasjonal kapital har forsvunnet, sier han til Børsen.

- Slitsomt å være et lite land

Han er bekymret over situasjonen.

- Spenninger mellom stormaktene fører alltid til mye støy. Deres rivalisering ødelegger for verdensøkonomien, det er det liten tvil om, sier han, og legger til:

- Så gjenstår det å se om mengden testosteron man ser fra begge sider går gradvis over, eller om dette blir nok en dytt på verdikjeder som gjør at vestlig kapital regionaliseres.

Han forteller at Europa allerede i større grad enn før baserer seg på forsyninger fra europeiske underleverandører, på grunn av verdensbildet de siste åra.

- Hvordan påvirker dette Norge?

- Vi har en frihandelsavtale med Kina som ikke er ferdigforhandlet ennå, og det er kort vei fra sikkerhets- og utenrikspolitikk til næringspolitikk i disse dager. Så det gjenstår å se. Det er en ukjent joker i den videre utviklingen, sier han, og legger til:

- Det er alltid slitsomt å være et lite land når stormaktene klinsjer sammen både verbalt og potensielt militært. Å manøvrere seg i dette landskapet, hvor det ikke er så lett å ta side den ene veien uten å ta side den andre veien, er vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer