Advarer: - En felle

Da den amerikanske sentralbanken satte opp renta torsdag, reagerte børsene med en skarp oppgang. Men amerikansk banktopp advarer.

SPRATT OPP: Børsen skjøt i været etter den amerikanske sentralbankens rentebeslutning onsdag kveld. Foto: InFront
SPRATT OPP: Børsen skjøt i været etter den amerikanske sentralbankens rentebeslutning onsdag kveld. Foto: InFront Vis mer
Publisert

Som ventet satte den amerikansk sentralbanken opp renta med ytterligere 0,75 prosentpoeng - en såkalt trippeløkning - i går.

Like etter skjøt de toneangivende amerikanske børsindeksene i været. Nasdaq-indeksen steg hele 4,1 prosent, noe som er den største oppgangen siden 2020.

S & P 500-indeksen fikk også en real opptur på 2,6 prosent, mens Dow Jones-indeksen gikk opp 1,4 prosent.

- Jeg tror kanskje det skyldes at det var en frykt for at de skulle være enda mer haukete, altså at det skulle bli enda høyere. Men det var ingen overraskelser egentlig. Det var som de fleste tenkte, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, til Børsen.

RENTEØKNING: Onsdag økte den amerikanske sentralbanken renta med 0,75 prosentpoeng - en trippel renreøkning. Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, forklarer hva dette vil bety for oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

- En felle

Noe som også tilskrives vekt er uttalelsene til sentralbanksjef Jerome Powell i etterkant av rentebeslutningen.

Han sa at hva de gjør med renta under det neste rentemøtet i september, avhenger av hva slags data de da sitter med. Det har blitt tolket av markedet som at renteøkningene vil avta tidligere enn ventet.

Og dermed bykset børsindeksene oppover.

Investeringssjef Mike Wilson, leder for bankgigantens Morgan Stanleys børsstrategi, kaller denne tolkningen forhastet og problematisk.

- Markedet går alltid opp når Fed slutter å heve renta og fram til resesjonen inntreffer. Men det vil sannsynligvis ikke gå noe særlig tid fra slutten av Feds rentehevinger og til resesjonen, sier Wilson til CNBC, og advarer:

- Til syvende og sist vil dette være en felle.

Nedslående BNP-tall

Torsdag ble det kjent at amerikansk bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 0,9 prosent i årets andre kvartal. I årets første kvartal krympet økonomien med 1,6 prosent.

Når økonomien krymper to kvartaler på rad, er amerikansk økonomien i teknisk sett i en resesjon.

Analytikerne ventet i forkant en svak vekst på 0,5 prosent i andre kvartal.

Ifølge National Bureau of Economic Research (NBER), de som faktisk avgjør hvorvidt USA er i resesjon, er definisjonen av begrepet litt mer nyansert enn bare to kvartaler på rad med nedgang, men heller basert på et bredere spekter av faktorer.

Offisielt definerer de resesjon som: «en betydelig nedgang i økonomisk aktivitet som er spredt over økonomien og varer mer enn noen få måneder».

- Tror markedet bommer

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, er enig med Wilson i at markedenes tolkning av sentralbanksjefens uttalelser er forhastet og problematisk.

- Og poenget er at det for det første var det ikke noe «suprise». Det andre er at når markedet gjør som det gjør, sender aksjer opp, så bidrar det til lettere finansielle forhold i USA, sier Olsen.

Han sier videre at det er problematisk for Fed, som ønsker å gjøre de finansielle forholdene strammere, så inflasjonen kommer ned.

- Så vi tror markedet bommer her. For de priser inn at Fed skal sette renta ned tidlig neste år allerede.

- Ikke klart det før

Johansen i Danske Bank sier at det markedet har priset inn nå er at Fed vil sette opp renta ut året, og så sette den ned tidlig neste år, men at de nå tror at toppen, altså når renta går opp og ned, blir mindre.

- Så jeg er enig med Wilson. Jeg er overrasket over at Fed ikke var tydeligere på at vi må ha rentene lenger opp. Vi er ikke i resesjon, men man må ha veksten under trend for å få ned inflasjonen. Det er ikke så lett å treffe mellom trendvekst og resesjon, sier Johansen.

Trendvekst betyr enkelt og greit bare gjennomsnittlig vekst.

- At Fed skal klare det mesterstykket å ha vekst under trend, og likevel positiv vekst - det skal godt gjøres. De har i alle fall ikke vært så gode til det før, sier Johansen.

Tror på robust utvikling

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier til Børsen at onsdagens oppgang kan tilskrives både at det hadde vært frykt for at renta skulle enda mer opp, og at Powell sa at det verste var unnagjort.

- Og da reagerte markedet positivt, og jeg tror det vil fortsette, fordi inflasjonen vil trolig falle i tida framover, og da vil rentene falle. Frykten vil bli borte. Så går vi inn i en robust børsutvikling i høst, der vi prøver å hente inn mye av det tapte i årets første halvår, sier Andreassen, som dermed ikke er helt enig med sine økonomkolleger.

Han mener børsutviklingen i høst vil bli hyggelig, med mindre «noe dramatisk skjer», som at krigen i Ukraina utvides eller det blir krig mellom Kina og Taiwan.

Kan falle mer

Dermed stiller han seg ikke på samme side som Wilson i Morgan Stanley, som ser for seg at den bredt sammensatte S & P 500-indeksen vil ende året på 3900 - et av de laveste anslagene på Wall Street.

Det innebærer en nedgang på 3 prosent fra onsdagens sluttnotering, og en nedgang på hele 19 prosent fra toppnoteringen i januar.

- Jeg mener dette bjørnemarkedet (nedgang på børsen) har pågått en god stund, men problemet er at det ikke er ferdig. Vi må ha et siste trekk, og jeg tror ikke at bunnpunktet i juni er det siste trekket, sier Wilson.

Han mener at dersom det blir en resesjon i 2022, så kan indeksen falle så lavt som 3000.

Det store spørsmålet den siste tida er om man faktisk er inne i en resesjon i USA eller ikke. Sentralbanksjefen gjentok gjentatte ganger onsdag at man ikke er det, fordi arbeidsmarkedet er så sterkt. Det reagerer Johansen i Danske Bank på.

- Markedet er alltid best før arbeidsledigheten begynner å komme. Når arbeidsledigheten har steget i tre til seks måneder, så er man i en resesjon. Så å bruke det argumentet at man ikke er i resesjon fordi arbeidsmarkedet er sterkt, det synes jeg er rart, sier Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer