Advarer: - En smertefull historisk periode

Huaweis grunnlegger, Ren Zhengfei, mener vi må stålsette oss for dårlige tider.

HARD VINTER: Vi går en hard tid i møte, mener kinesisk næringslivstopp. Foto: AP/Andy Wong/NTB
HARD VINTER: Vi går en hard tid i møte, mener kinesisk næringslivstopp. Foto: AP/Andy Wong/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grunnleggeren av det kinesiske teknologiselskapet Huawei, Ren Zhengfei, er ikke nådig i sin dom over framtida.

I et lekka internt notat, som The Guardian har fått tilgang til, skriver han at han tror alle vil merke en nedgangsperiode nå framover.

- Det neste tiåret vil bli en veldig smertefull historisk periode, ettersom den globale økonomien fortsetter å falle, skriver han i notatet, ifølge avisa.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Ikke optimistisk

Han viser til at følger av pandemien, Ukraina-krigen og at USA har det han kaller «en blokade» på noen kinesiske virksomheter, vil ha store konsekvenser for både den kinesiske økonomien og verdensøkonomien.

- Huawei må ikke ha optimistiske forventninger til framtida, og fram til 2023 eller til og med 2025 må vi fokusere på å overleve, skriver han.

Det er uvanlig at en kinesisk næringslivstopp er såpass åpen om utfordringer i den kinesiske økonomien, som gjør at advarselen hans blir tatt på alvor.

- Når en som Ren innrømmer hvor mye problemer en nasjonal kjempe som Huawei kan stå overfor som følge av amerikanske sanksjoner, indikerer det at den bredere kinesiske økonomien også er sårbar, sier Steve Tsang, direktør av SOAS China Institute, til The Guardian.

Historisk hete

Advarselen kommer etter at myndighetene i Beijing denne uka advarte mot at ekstrem hete og tørke i Kina nå truer verdens nest største økonomi.

Sør i Kina er det den lengste perioden med høye temperaturer og lite regn på mer enn 60 år, opplyste landbruksdepartementet i Beijing.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer