Advarer etter ferske forbrukertall: - Uklokt

Nordmenns tro på egen og landets økonomi stupte da coronakrisa kom. Forrige måned gikk det fra tidenes bunnivå til historisk løft - nå fortsetter den utrolige snuoperasjonen.

Den gang da: Bildet viser nær folketomme gater og stengte forretninger ved Karl Johans gate og Jernbanetorget 25. mars i år. Siden den gang har norge sakte men sikker åpnet opp igjen. Nå er nordmenns tillit til egen og landets økonomi høyere enn før krisa.
Den gang da: Bildet viser nær folketomme gater og stengte forretninger ved Karl Johans gate og Jernbanetorget 25. mars i år. Siden den gang har norge sakte men sikker åpnet opp igjen. Nå er nordmenns tillit til egen og landets økonomi høyere enn før krisa. Vis mer
Publisert

Som Børsen tidligere har skrevet var nordmenns vurdering av husholdningens økonomi og forventninger til landets økonomi på et rekordlavt nivå, da forbrukertillitsindeksen (CCI) for april ble lagt fram.

Men da tilsvarende tall for mai ble lagt fram måneden etter var selv ekspertene overrasket. CCI hadde nemlig aldri økt så mye fra en måned til en annen, konkluderte seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion.

Nå viser helt ferske tall at tilliten har fortsatt å øke markant.

- Vi registrerte et stemningsskifte i mai i takt med den gradvise gjenåpningen av samfunnet og publisering av lavere smitte og innleggelsestall. Tilliten øker markant også fra mai til juni, sier Høidahl i en uttalelse.

I juni er CCI-indeksen på minus 0,8 poeng, som tilsvarer en økning på 3,6 poeng fra mai.

Etter den smått utrolige innhentingen er indeksen nå 1,8 poeng høyere enn i februar, som var måneden før coronakrisen for alvor traff Norge.

- Alle de fire indikatorene som utgjør CCI øker fra mai til juni, to av dem signifikant. De to indikatorene er «troen på landets økonomi om 12 måneder», som har den klart sterkeste økningen, og «troen på egen økonomi om 12 måneder». Begge disse indikatorene økte også signifikant fra april til mai, sier Høidahl.

Skjermdump: Opinion
Skjermdump: Opinion Vis mer

- Det er store utslag de tre siste målingene. For eksempel er det i juni 45 prosent som tror at situasjonen for landets økonomi om 12 måneder vil være litt eller mye bedre, mot 41 prosent i mai og 33 i april. 32 prosent tror landets økonomi vil være litt eller mye dårligere, mot 42 prosent i mai og 57 prosent i april, opplyser Høidahl.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Svarte natta

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken viser til at oppgangen har vært voldsom fra de ekstremt lave nivåene i mars og april.

- Vi fikk et veldig dypt og umiddelbart fall da coronakrisen traff Norge og norsk økonomi stengte ned. Vi så det på vers av mange makroindikatorer, det ble svarte natta umiddelbart. Spesielt i månedsskiftet fra mars til april hvor det var bekmørkt, sier Hov til Børsen.

SENIORØKONOM: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SENIORØKONOM: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han vedgår at det ville vært vanskelig å se for seg en så umiddelbart opptur da usikkerheten var størst i april og mars.

- Da det sto på som verst, var også usikkerheten veldig stor. Det var vanskelig å få en fullstendig oversikt over nåsituasjonen. Det var også høyst usikkert om innhentingen i økonomien ville gå bra, eller om det ville gå treigt. Nå i ettertid vet vi at man klarte å holde smittetallene nede samtidig som man klarte å gjenåpne norsk økonomi, sier Hov.

REKORD: Boligpristallene for denne måneden viser en historisk prisvekst i mai. Video: NTB Scanpix Vis mer

Der ligger også suksessfaktoren, mener han.

- I takt med at økonomien har åpnet opp igjen, så har mange kommet tilbake til jobb. Arbeidsledigheten har gått ned fra de umiddelbart veldig høye nivåene, aktiviteten i boligmarkedet har tatt seg opp etter en nedtur og mobilitetsdata fra Google viser at folks bevegelser tilbake til nær normale nivåer. Det vil si at folk er ute i gatene igjen og besøker kjøpesentre og butikker.

- Kan være uklokt

Likevel er han ikke utelukkende optimist.

- Det blir spennende å se hvordan en videre gjenåpning vil fungere, for det er fortsatt høyst usikre tider, sier han.

- Er det en fare for at nordmenn har for stor tillit til egen og landets økonomi?

- Det er vanskelig å si. Men de nivåene vi observerer nå stemmer godt overens med situasjonen for norske husholdninger i dag. Så kan man selvfølgelig håpe på en videre positiv utvikling, men det er en fare for at vi kan få noen tilbakeslag. Jeg tror man skal være forsiktige med å tenke at den nåværende trenden skal fortsette, uten at vi ser negative nyheter. Det kan være uklokt, sier Hov.

Han minner om at økonomien kommer fra nær historisk lave nivåer, som følge av coronakrisa.

- I mars og april opplevde vi et voldsomt aktivitetsfall. Dermed vil alle prosentvise endringer når det løfter seg igjen være veldig store til å begynne med. Vi vil nok ikke fortsette i samme tempo framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer