Advarer etter korrupsjonsrapport

Nordmenn har nulltoleranse for korrupsjon, men mistror næringslivets forretningspraksis, viser fersk rapport.

SKEPTISKE: Nordmenn har høy tillit til myndighetene, men mange tror det finnes korrupsjon i det private næringslivet. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB
SKEPTISKE: Nordmenn har høy tillit til myndighetene, men mange tror det finnes korrupsjon i det private næringslivet. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«En forholdsvis stor andel av de spurte gir uttrykk for en mistro til næringslivets forretningspraksis. Sju av ti mener at skatteunndragelse og/eller bruk av forbindelser i offentlig anbudsprosesser forekommer i næringslivet».

Dette står det i rapporten Global Corruption Barometer i Norge sammenliknet med EU-landene, som Transparency International Norge la fram mandag.

Det gjennomgående funnet i rapporten er at nordmenn har høy tillit til de offentlige institusjonene, men nordmenn er likevel ikke like tillitsfulle til alle sektorene rundt seg.

Mistro til næringslivet

For det private næringslivet kommer ganske dårlig ut i undersøkelsen.

I undersøkelsen presenterer man følgende funn:

  • Nesten tre av ti tror bedrifter ofte eller svært ofte betaler eller bruker forbindelser for å sikre seg offentlige kontrakter. I tillegg tror 46 prosent at det skjer av og til.
  • 43 prosent tror at store selskaper ofte eller svært ofte unndrar seg skatt. 35 prosent tror det skjer av og til.
  • 11 prosent tror de fleste bedriftsledere er involvert i korrupsjon, mens 84 prosent mener at noen er det.

Skulle ønske høyere score

- Bedriftene er en viktig del av lokalsamfunn og storsamfunn. Sånn sett skulle vi ønske oss at vi scoret høyere, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og forhandlinger i NHO til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer