Strømkrise i Norge:

Advarer etter nytt grep

Regjeringen bekrefter at de vil øke strømstøtten for husstandene allerede fra 1. september. Økonomiprofessor Nils-Henrik M. von der Fehr gjentar advarselen om at dette vil øke risikoen for rasjonering til vinteren.

TAR GREP: Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til NRK at regjeringen øker strømstøtten for husstandene allerede fra 1. september. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR GREP: Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til NRK at regjeringen øker strømstøtten for husstandene allerede fra 1. september. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsministerens kontor (SMK) har innkalt til hastemøte med alle de parlamentariske lederne på Stortinget mandag morgen klokka 08.30. Halvannen time seinere skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) møte NHO og LO for å diskutere kraftsituasjonen.

Opprinnelig planla regjeringen å betale 90 prosent av husstandenes strømregninger når prisen overstiger 70 øre fra 1. oktober. Men søndag kveld opplyser Støre til NRK at regjeringen vil framskynde denne endringen til 1. september.

Advarer om konsekvensene

Den siste tida har professor Nils-Henrik M. von der Fehr i en rekke medier advart om følgene av dette grepet. Når Børsen forteller ham om regjeringens beslutning søndag kveld, gjør han det igjen.

- Slik som strømstøtten er utformet, vil den bidra til å drive prisene høyere enn de ellers ville ha vært for å få forbruket ned. Dette bidrar til at sjansene for at vi kan få rasjonering til vinteren øker, sier professoren, som er tilknyttet Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, til Børsen.

Denne utviklingen kan unngås dersom man utformer strømstøtten på en annen måte enn den som regjeringen ønsker seg, mener von der Fehr.

- Hva tenker du om at regjeringen går inn for denne strømstøtten for husstandene til tross for at du har redegjort for de mulige konsekvensene av det?

- Dette er en politisk beslutning. Jeg kan bare påpeke virkningene av forslagene som legges fram, og så må politikerne vurdere om de er tilstrekkelig alvorlige til at de vil ta hensyn til det, sier UiO-professoren.

Kan gjøre vondt verre

Støre har allerede bekreftet til Dagbladet at regjeringen vil innføre grep som stanser salget av strøm til utlandet i perioder hvor kraften trengs i Norge. Mens olje- og energiminister Aasland har bekreftet at regjeringen også vil presentere en strømstøtteordning for næringslivet.

Det kan gjøre vondt verre, ifølge professor Nils-Henrik M. von der Fehr.

- Dersom man innfører en tilsvarende ordning (slik som strømstøtten for husstandene journ.anm.) for næringslivet, vil det drive strømprisene ytterligere oppover og ytterligere øke sjansene for rasjonering til vinteren.

Strømprisene går opp der hvor man opplever kraftmangel. I en situasjon med kraftmangel vil det være hensiktsmessig at strømforbruket går ned.

Nils-Henrik M. von der Fehr har pekt på at økte strømpriser vil gi folk insentiv til å redusere eget forbruk. Men dersom man innfører en strømstøtte som reduserer folks strømregninger på den måten som regjeringen går inn for, vil ikke folk få det samme insentivet til å redusere forbruket.

Dermed vil man kunne oppleve at til tross for at man opplever kraftmangel, vil forbruket forholde seg på et såpass høyt nivå at risikoen for rasjonering til vinteren vil øke.

Høyre er glad

Energipolitisk talsperson Nikolai Astrup i Høyre gleder seg over regjeringens grep.

- Jeg er veldig glad for at regjeringen lytter til Høyre og øker strømstøtten allerede fra 1. september, men det haster å få på plass en ordning for bedriftene, uttaler Astrup til Børsen.

- Over hele Sør-Norge er det små og mellomstore bedrifter som venter på hjelp, og den hjelpen bør komme så fort som mulig.

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke like glad.

- Regjeringens forslag om å øke strømstøtten med ti prosent for september er kraftløs symbolpolitikk som ikke vil avhjelpe situasjonen for vanlige folk, uttaler hun til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer