Advarer etter spinnvill vekst

Bitcoin vokser og vokser, men eksperter advarer.

PRISREKORD: Bitcoins verdi har skutt i været den siste tida, men intet tre vokser inn i himmelen, advarer eksperter. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / NTB
PRISREKORD: Bitcoins verdi har skutt i været den siste tida, men intet tre vokser inn i himmelen, advarer eksperter. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag nådde kryptovalutaen bitcoin igjen et nytt rekordnivå. Nå er en bitcoin verdt 28 599,99 dollar, eller 246 000 norske kroner, skriver Reuters.

Da coronapandemien feide inn over verden opplevde også bitcoin et voldsomt prisfall, men siden har prisen økt jevnt og trutt.

Stor etterspørsel

For to uker siden, 16. desember, nådde prisen et nivå som overgår pristoppen for snart fire år siden, og siden den gang har prisen bare fortsatt å øke. Fortsetter trenden er det ikke lenge før bitcoin når en ny milepæl ved å bryte 30 000-dollargrensa.

Årsaken til den voldsomme prisveksten skal blant annet være en økende etterspørsel fra store amerikanske investorer. De blir tiltrukket av at bitcoin ikke påvirkes av inflasjon og at det er potensial for rask gevinst.

Det har heller ikke gjort investorens bitcoin-interesse mindre at rentene på bankinnskudd ligger rundt null.

I tillegg ligger det en forventning om at bitcoin etterhvert vil bli en ganske vanlig betalingsmetode.

Enorm økning

Den økende etterspørselen kombinert med den begrensede tilgangen på bitcoins, gjør dermed at prisen stadig når nye høyder. Å anskaffe nye bitcoins kalles mining, noe som litt forenklet sagt foregår ved at datamaskiner skal løse ekstremt vanskelige matematiske gåter.

- Forsyningen i bitcoinmarkedet vil fortsette å være marginal, sier Jacok Skaaning i krypto-hedgefondet ARK36.

Ifølge CNBC verdsettes nå bitcoinmarkedet i sin helhet til 518 milliarder dollar, eller 4466 milliarder norske kroner.

Til sammen i år har verdien av en bitcoin økt med 295 prosent. Den voldsomme prisøkningen kommer likevel ikke uten en fare for at det kan rase nedover igjen, og det ganske raskt.

Verdien kan falle

Slik lyder i alle fall advarselen fra Brian Armstrong, administrerende direktør for Coinbase, USAs største selskap for veksling av kryptovaluta.

«Selv om vi er glad for å se en økende interesse i krypto, så er det viktig å påpeke at dette ikke bare er ei tid med store volumer, men også prisusikkerhet», skriver Armstrong på Coinbases nettside.

For selv om han personlig har enormt stor tro på kryptovalutaens framtid, og er glad for at mange nå vender blikket mot for eksempel bitcoin, så håper han at folk er klar over at det å sette penger i kryptovaluta ikke kommer uten risiko.

«Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å forstå at det å investere i krypto ikke kommer uten risiko», skriver Armstrong.

Spådde fall i 2017

Han peker på at kryptovalutaen ofte er mer usikker enn de mer tradisjonelle finansmarkedene som de fleste investorer er vant til.

«For eksempel betyr dette at markedet kan bevege seg i hvilken som helst retning mye raskere enn aksjemarkedet», skriver Armstrong, som oppfordrer folk til å tenke langsiktig, framfor å gå inn for en rask gevinst.

«For de av oss som tror på potensialet i kryptovaluta, så må vi også tro at vi er i en veldig tidlig fase og at det kommer mye mer».

Armstrong er også en mann mange lytter til. I 2017, da bitcoin jobbet seg opp mot det som inntil 16. desember var rekordnivåer, sa han at «vi er sannsynligvis i en boble», ifølge Fortune.

Han fikk rett, og i løpet av 2018 falt bitcoins verdi med 72 prosent.

Nå har ikke Armstrong brukt ordet boble i denne omgang, men advarselen likner på den han kom med i 2017.

- Kan bli voldsomt

Han er heller ikke den eneste som advarer om at man må være klar over at bitcoin-verdien kan falle raskt.

Anthony Scaramucci, mannen som var kommunikasjonssjef i Det hvite hus i 10 svært stormfulle dager juli 2017, er grunnlegger av selskapet Skybridge Capital, som har store verdier investert i bitcoin.

Han mener bitcoin kan være et fint tilskudd til investorers portefølje, men at folk må ha mage til å takle det, skriver CNN.

- Disse tingene har en tendens til å falle. Det er tid for en korreksjon, og disse korreksjonene kan være voldsomme, sier Scaramucci, som advarer om at bitcoin plutselig kan stupe så mye som 20 til 50 prosent.

- Du må være veldig forsiktig.

Han er likevel optimistisk på vegne av kryptovalutaens framtid.

- Bitcoins beste dager ligger foran den, men det kommer til å være ustabilt og jeg tror folk må være forberedt på det, sier Scaramucci.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer