USA-valg 2020:

Advarer etter Trump-nyhet: - Norge må følge med

Norge taper penger hvert minutt Donald Trump er syk. - Vi må følge med i timen, advarer energiekspert.

SMITTET: Donald Trump er smittet av sykdommen han har harselert med en rekke ganger. Video: AP / The White House / NTB. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag preges verdens nyhetsbilde av at USAs president Donald Trump har testet positivt på coronaviruset. Det samme har førstedame Melania.

Hendelsen har gitt umiddelbare utslag på markedene i form av oljeprisfall og kronesvekkelse. Ekspertene forklarer hvorfor.

Usikkerhet øker

Handelsbankens sjeføkonom i Norge, Kari Due-Andresen, mener at de umiddelbare utslagene etter Trumps corona-tweet skyldes at en allerede stor usikkerhet nå blir ytterligere forsterket.

- Jeg tror bakteppet her er viktig. Markedsaktørene har blitt en god del mer usikre etter sommeren, ettersom det er flere indikasjoner på at gjeninnhenting i økonomien i Norge og internasjonalt bremser opp. Det knyttes til smitteoppblomstring mange steder, sier hun til Børsen.

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea peker på det samme:

- Nyheten om Trump bare forsterker det som har preget markedene lenge, nemlig at vi ikke vet hvor lenge coronapandemien vil vare, sier hun til Børsen.

ADVARER: Nå må Norge følge med i timen, lyder beskjeden fra energianalytiker Thina Saltvedt.
ADVARER: Nå må Norge følge med i timen, lyder beskjeden fra energianalytiker Thina Saltvedt. Vis mer

- Slike nyheter pleier å påvirke alle markeder der investorenes vilje til å ta risiko spiller en sentral rolle. Dette sender negativitet inn i markedene, og drar ned alle typer investeringer med høy risiko, inkludert olje, sier Saltvedt til Børsen.

Rett ned

To timer etter den første meldingen fra Trump, åpnet Oslo Børs med en umiddelbar nedgang på 0,98 prosent fra start. Prisen på nordsjøolje falt også kraftig i morgentimene.

Utover formiddagen stabiliserte Oslo Børs seg rundt et fall på minus 0,5 prosent, mens prisen for et fat nordsjøolje la seg stabilt under 40 dollar fatet.

Due-Andersen mener usikkerheten i markedet ikke bare skyldes Trumps positive coronatest. Likevel kan den gi dramatiske konsekvenser.

- Smitteoppblomstringen har gjort markedsaktørene nervøse og på vakt for dårlige nyheter. Og nå har vi altså fått flere dårlige nyheter, blant annet at president Trump er smittet. Noen har uproblematiske forløp, mens andre blir alvorlig syke. Det kan potensielt være dramatisk, og kan uansett hindre ham inn i sin valgkamp opp mot 3. november.

- NÆRMER SEG SLUTTEN: Bare noen timer før Donald Trump testet positivt for coronaviruset, sa han at landet nærmer seg slutten på pandemien. Trump talte fra Det hvite hus i forbindelse med markeringen av Al Smith Dinner, som holdes årlig til inntekt for veldedige katolske organisasjoner. Video: Det hvite hus Vis mer

- På samme tid har du brexit-forhandlingene, som går inn i en kritisk fase etter hvert. Man nærmer seg dato der overgangsperioden er over. Dette bidrar til ekstra usikkerhet, understreker hun.

Krona i fritt fall

Utslagene på børsen og ikke minst oljeprisen, får også umiddelbare konsekvenser for kronekursen.

- Ikke veldig overraskende, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB, til Børsen.

Østnor viser til at det pågående amerikanske presidentvalget påvirker den norske kronekursen.

- Vi er en liten og åpen økonomi, hvor det som skjer internasjonalt er veldig viktig for Norge. Det treffer oss gjennom oljeprisen, som definerer inntektene våre, men også gjennom aksjemarkedet. Den norske valutaen er en liten valuta i den store sammenhengen. Kronekursen vil derfor også svinge i takt med verdens børser, sier han.

CORONAPOSITIV: Dagbladets kommentator, Morten Strand, kommenterer nyheten om at Trump har testet positivt på covid-19. Vis mer

- Følg med i timen

En oljepris på 39 dollar fatet får umiddelbare konsekvenser for Norge.

- Her og nå betyr det lavere inntekter for Norge, lavere overføringer til oljefondet og økte utfordringer for oljeselskapene og oljeserviceindustrien, sier Thina Saltvedt.

Det er i seg selv alvorlig nok, men energianalytikeren er enda mer opptatt av de langsiktige konsekvensene:

- Utfordringen er at vi må ytterligere øke tempoet i omstillingen. Europa, som er vårt viktigste marked for olje og gass, er tydelige på at de skal ha mindre fossil energi med krisepakker som styrker det grønne skiftet. Så her må vi følge med i timen. Faren er at når vi putter stadig mer penger inn i olje og gass, så blir vi låst inn mens resten av verden går videre, advarer hun.

- Og det betyr?

- Vi risikerer å bli låst inne med kapital, med arbeidskapasitet og kompetanse, og at vi dermed blir dårligere rustet til å henge med på oppbyggingen av andre sektorer.

Genuint usikre

Due-Andersen trekker fram usikkerheten når hun skal forklare hva usikkerheten i markedet betyr for Norge.

- Jeg vil si at dette betyr det samme for Norge som for resten av verden. Man er genuint usikre på veien videre i forhold til økonomisk utvikling. Norges Bank føyet seg nylig inn i rekken av sentralbanker som har advart mot at videre innhenting kan bli svakere enn man så for seg tidligere. Det er pandemien som legger premissene for økonomien framover, og vi vet lite om hvordan det vil utvikle seg, sier sjeføkonomen til Børsen.

- NÆRMER SEG SLUTTEN: Bare noen timer før Donald Trump testet positivt for coronaviruset, sa han at landet nærmer seg slutten på pandemien. Trump talte fra Det hvite hus i forbindelse med markeringen av Al Smith Dinner, som holdes årlig til inntekt for veldedige katolske organisasjoner. Video: Det hvite hus Vis mer

Valutastrateg Østnor mener det er vanskelig å forutse hvordan Trump-nyheten vil påvirke kronekursen framover:

- Det er som å skulle spå sykdomsforløpet til en mann, hvis helse jeg har veldig liten innsikt i. Dersom dette viser seg å være en av de mildere sykdomsvariantene, så kan man se for seg at presidentvalget går som planlagt. Men hvis dette gjør at Trump ikke kan holde valgkamp fram mot valget i november, så får vi se hva som skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer