Advarer Europa: - Full stopp

Gazproms toppsjef Aleksej Miller kommer med advarsel.

ADVARER: Advarselen til Miller er i tråd med hva Putin sa under en tale nylig. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB
ADVARER: Advarselen til Miller er i tråd med hva Putin sa under en tale nylig. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-ledere skal møtes i slutten av denne uka, og der vil de se nærmere på en rekke alternativer for pristak på gass, melder Reuters.

De skyhøye gassprisene som følge av en kraftig reduksjon av strømmen fra Russland, har gitt Europa hodepine.

EU-kommisjonen er nå i gang med å utarbeide tiltak for å begrense energikrisen. De vil foreslå et dynamisk pristak på den største gassbørsen i Europa, melder Bloomberg.

- Dette vil bidra til å unngå ekstrem volatilitet (svingninger) og prisøkninger, samt spekulasjoner som kan føre til vanskeligheter med forsyningen av naturgass til enkelte medlemsland, sier kommisjonen i en uttalelse sett av nettstedet.

Den midlertidige mekanismen vil pålegge et såkalt dynamisk pristak for transaksjoner på den nederlandske gassprisen TTFs hovedindeks, som er referanseindeksen for all gass som handles på kontinentet.

Gazproms toppsjef Aleksej Miller sier søndag at mulige pristak på russisk gasseksport vil føre til at forsyningene blir holdt igjen, melder Reuters.

- En slik ensidig avgjørelse er selvsagt et brudd på eksisterende kontrakter, noe som vil føre til en full stopp av leveranser, advarer Miller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.