Advarer før jula: - Kostnadene skyter i været

Nordmenn kommer ikke til å julehandle for like mye som de gjorde i fjor, men det betyr ikke at de holder igjen på pengebruken.

JULEHANDEL: I 2020 julehandlet nordmenn som aldri før. Tallene blir høye i år også, men ikke like høye som i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB
JULEHANDEL: I 2020 julehandlet nordmenn som aldri før. Tallene blir høye i år også, men ikke like høye som i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Nordmenn vil julehandle for 118 milliarder kroner i år, viser NHOs julehandelsprognose.

NHO forventer at det kommer til å bli brukt 55,7 milliarder i november og 62,3 milliarder i desember.

«Anslått desemberomsetning innebærer at hver av oss vil bruke 11 535 kroner på julegaver, mat og annet i desember».

Det er likevel verdt å merke seg at anslaget ligger vel 5 prosent under fjorårets, som riktignok var et unntaksår, rekordomsetning på nesten 125 milliarder kroner.

- Solid julehandel

Tallene er likevel høye, for om vi sammenlikner med 2019 er det en oppgang på 10 milliarder kroner, noe som utgjør 9 prosent.

- Overskriften er at det fortsatt blir solid julehandel. Vi er sannsynligvis ikke tilbake til en førkrisesituasjon. Jeg sier ikke førkrisenivå, for det er en vekst over tid. Men i disse tallene ligger det fortsatt bindinger, eller sperrer og strukturelle endringer, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, og fortsetter:

- Strukturelle endringer finner du ved at netthandelen vil være på et høyere nivå enn i 2019. Reisetrafikk og grensehandel vil fortsatt være preget, ikke så mye som følge av smittevern, men som følge at vi ikke har kommet ordentlig i gang igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.