Advarer før jula: - Kostnadene skyter i været

Nordmenn kommer ikke til å julehandle for like mye som de gjorde i fjor, men det betyr ikke at de holder igjen på pengebruken.

JULEHANDEL: I 2020 julehandlet nordmenn som aldri før. Tallene blir høye i år også, men ikke like høye som i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB
JULEHANDEL: I 2020 julehandlet nordmenn som aldri før. Tallene blir høye i år også, men ikke like høye som i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Nordmenn vil julehandle for 118 milliarder kroner i år, viser NHOs julehandelsprognose.

NHO forventer at det kommer til å bli brukt 55,7 milliarder i november og 62,3 milliarder i desember.

«Anslått desemberomsetning innebærer at hver av oss vil bruke 11 535 kroner på julegaver, mat og annet i desember».

Det er likevel verdt å merke seg at anslaget ligger vel 5 prosent under fjorårets, som riktignok var et unntaksår, rekordomsetning på nesten 125 milliarder kroner.

- Solid julehandel

Tallene er likevel høye, for om vi sammenlikner med 2019 er det en oppgang på 10 milliarder kroner, noe som utgjør 9 prosent.

- Overskriften er at det fortsatt blir solid julehandel. Vi er sannsynligvis ikke tilbake til en førkrisesituasjon. Jeg sier ikke førkrisenivå, for det er en vekst over tid. Men i disse tallene ligger det fortsatt bindinger, eller sperrer og strukturelle endringer, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, og fortsetter:

- Strukturelle endringer finner du ved at netthandelen vil være på et høyere nivå enn i 2019. Reisetrafikk og grensehandel vil fortsatt være preget, ikke så mye som følge av smittevern, men som følge at vi ikke har kommet ordentlig i gang igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer