Norgesferie:

Advarer før norgesferien: - En skjult trussel

De aller fleste planlegger å feriere i Norge i sommer. Nå kommer pandemi-ekspert med et tydelig råd til nordmenn.

- VÆR OBS: Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange har planlagt å feriere i eget land. Nå kommer pandemiekspert med råd for å minimere risikoen for ødelagte ferieplaner. Dette bildet ble tatt i Grimstad i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- VÆR OBS: Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange har planlagt å feriere i eget land. Nå kommer pandemiekspert med råd for å minimere risikoen for ødelagte ferieplaner. Dette bildet ble tatt i Grimstad i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et drøss av norske hoteller, campingsteder, restauranter og opplevelsesbedrifter forbereder seg nå på å ønske nordmenn velkommen ut av coronadvalen.

Stengte grenser bidrar til at mange også i år legger ferien til ulike destinasjoner i eget land. Selv om myndighetene har fjernet rådet om å unngå unødvendige innenlandsreiser, kommer pandemi-ekspert Ørjan Olsvik med en tydelig advarsel:

- En skjult trussel for sommerferien kan regelrett ligge i symptomene, sier professoren og mikrobiologen til Børsen.

- Må ikke glemmes

Gjennom flere tiår har nordlendingen opparbeidet seg inngående kunnskap om alvorlige smitteutbrudd. Da coronapandemien rammet verden, var Olsvik blant landets fremste eksperter på området.

- Ebola, kolera, corona, you name it. Jeg etterforsker hvordan dette sprer seg og hvorfor.

I disse dager bruker Olsvik erfaringen sin blant annet til å kartlegge tryggere rammer for norgesferien. Han peker på flere faktorer som kan stikke kjepper i hjulene for idylliske ferieplaner.

- Vi har erfart hvor lite som skal til for at utbrudd oppstår. Det jeg mener med trussel i symptomer, er at vi ikke må glemme å teste oss. Mange er veldig opptatt av feber. Med utgangspunkt i 100 tilfeller, har vi sett at feber kun kan være første symptomet helt nede i 37 prosent av tilfellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.