Norgesferie:

Advarer før norgesferien: - En skjult trussel

De aller fleste planlegger å feriere i Norge i sommer. Nå kommer pandemi-ekspert med et tydelig råd til nordmenn.

- VÆR OBS: Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange har planlagt å feriere i eget land. Nå kommer pandemiekspert med råd for å minimere risikoen for ødelagte ferieplaner. Dette bildet ble tatt i Grimstad i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- VÆR OBS: Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange har planlagt å feriere i eget land. Nå kommer pandemiekspert med råd for å minimere risikoen for ødelagte ferieplaner. Dette bildet ble tatt i Grimstad i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et drøss av norske hoteller, campingsteder, restauranter og opplevelsesbedrifter forbereder seg nå på å ønske nordmenn velkommen ut av coronadvalen.

Stengte grenser bidrar til at mange også i år legger ferien til ulike destinasjoner i eget land. Selv om myndighetene har fjernet rådet om å unngå unødvendige innenlandsreiser, kommer pandemi-ekspert Ørjan Olsvik med en tydelig advarsel:

- En skjult trussel for sommerferien kan regelrett ligge i symptomene, sier professoren og mikrobiologen til Børsen.

- Må ikke glemmes

Gjennom flere tiår har nordlendingen opparbeidet seg inngående kunnskap om alvorlige smitteutbrudd. Da coronapandemien rammet verden, var Olsvik blant landets fremste eksperter på området.

- Ebola, kolera, corona, you name it. Jeg etterforsker hvordan dette sprer seg og hvorfor.

I disse dager bruker Olsvik erfaringen sin blant annet til å kartlegge tryggere rammer for norgesferien. Han peker på flere faktorer som kan stikke kjepper i hjulene for idylliske ferieplaner.

- Vi har erfart hvor lite som skal til for at utbrudd oppstår. Det jeg mener med trussel i symptomer, er at vi ikke må glemme å teste oss. Mange er veldig opptatt av feber. Med utgangspunkt i 100 tilfeller, har vi sett at feber kun kan være første symptomet helt nede i 37 prosent av tilfellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer