Norgesferie:

Advarer før norgesferien: - En skjult trussel

De aller fleste planlegger å feriere i Norge i sommer. Nå kommer pandemi-ekspert med et tydelig råd til nordmenn.

- VÆR OBS: Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange har planlagt å feriere i eget land. Nå kommer pandemiekspert med råd for å minimere risikoen for ødelagte ferieplaner. Dette bildet ble tatt i Grimstad i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- VÆR OBS: Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange har planlagt å feriere i eget land. Nå kommer pandemiekspert med råd for å minimere risikoen for ødelagte ferieplaner. Dette bildet ble tatt i Grimstad i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et drøss av norske hoteller, campingsteder, restauranter og opplevelsesbedrifter forbereder seg nå på å ønske nordmenn velkommen ut av coronadvalen.

Stengte grenser bidrar til at mange også i år legger ferien til ulike destinasjoner i eget land. Selv om myndighetene har fjernet rådet om å unngå unødvendige innenlandsreiser, kommer pandemi-ekspert Ørjan Olsvik med en tydelig advarsel:

- En skjult trussel for sommerferien kan regelrett ligge i symptomene, sier professoren og mikrobiologen til Børsen.

- Må ikke glemmes

FERIE: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer

Gjennom flere tiår har nordlendingen opparbeidet seg inngående kunnskap om alvorlige smitteutbrudd. Da coronapandemien rammet verden, var Olsvik blant landets fremste eksperter på området.

- Ebola, kolera, corona, you name it. Jeg etterforsker hvordan dette sprer seg og hvorfor.

I disse dager bruker Olsvik erfaringen sin blant annet til å kartlegge tryggere rammer for norgesferien. Han peker på flere faktorer som kan stikke kjepper i hjulene for idylliske ferieplaner.

- Vi har erfart hvor lite som skal til for at utbrudd oppstår. Det jeg mener med trussel i symptomer, er at vi ikke må glemme å teste oss. Mange er veldig opptatt av feber. Med utgangspunkt i 100 tilfeller, har vi sett at feber kun kan være første symptomet helt nede i 37 prosent av tilfellene.

- Frykter du at terskelen for å teste seg blir høyere, jo mer vi er ute og på farten?

- Det som er viktig framover, er å være obs på sykdomssymptomer i luftveiene. Det er bedre å teste seg én gang for mye, råder han.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Krass kritikk

Mye tyder på at norsk reiselivsnæring går en sterk sesong i møte. Et smitteutbrudd kan bli katastrofalt for en reiselivsnæring som har ligget brakk i mange måneder.

Både innen hytte- og båtutleie, og ved populære turistmål bruker aktørene store ord når de skal beskrive pågangen.

Hurtigruten er blant dem som rapporterer om booking-rush etter tidenes marerittår i 2020. Selskapet trapper opp til full drift igjen i juli.

Olsvik var en av flere som serverte krass kritikk mot Hurtigrutens håndtering av coronasituasjonen i fjor. Selskapet svarte med å ansette ham.

- Da Hurtigruten hadde store problemer, kritiserte jeg dem for å ikke ha fulgt smittevernet godt nok. Litt spesielt var det derfor da de ville ansette meg som rådgiver i en deltidsstilling, sier Olsvik og ler.

- Bør ikke dra

KAN SE ØKT SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier vi kan se økt smitte de neste ukene mens stadig flere vaksineres. VIDEO: Dagbladet REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Helt konkret gjennomfører han smitterisikoanalyser for kystrutene. Ved å ta utgangspunkt i smittebildet på et aktuelt sted, kartlegger han hvor det er trygt å legge til havn.

Han mener metoden kan overføres til andre reisemål og feriebyer.

- Jeg ser på smitte de siste 14 dagene per 100 000. innbygger. Hvis du skal være veldig pirkete, kan du ta utgangspunkt i de siste 3-4 dagene. Hvis smittekartet tilsier at du ikke bør dra, bør du vurdere et annet reisemål eller bli hjemme.

Nylig la NHO Reiseliv fram en undersøkelse som viser at 7 av 10 nordmenn kun kommer til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter.

- Ved et høyt smittetrykk bør du også vurdere et annet reisemål eller å bli hjemme selv om du nylig har fått første vaksinedose. En vanlig misoppfatning er at du blir beskyttet med en gang, men det tar noen uker.

Oppfordrer til naturferie

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

- Hva er ditt råd til nordmenn som skal på norgesferie og vil «helgardere» seg?

- Søk ut i naturen. Skog, fjell og sjø.

- Enkelt og greit?

- Skal du til en ferieby, bør man være forberedt på at det kan komme utbrudd og at det kan føre til endringer i planene. Er du på fottur på Hardangervidda, er smitterisikoen nær totalt fraværende.

Ifølge NHOs undersøkelse er Vestland og Viken årets mest populære sommerferiedestinasjoner. Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark, Nordland og Trøndelag kommer på en delt tredjeplass.

- Mange nordmenn planlegger en kortreist ferie i år, og fordeler seg jevnt utover landet. Det viser at hele det norske reiselivet fenger sommergjestene, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold i forbindelse med resultatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer