Advarer før vinterferie-innrykk

Ordførere i hytte- og ski-kommunene er samstemte før vinterferien. Det kommer likevel advarsler.

- VELKOMMEN: I slutten av januar var det nærmest krisestemning blant ordførerne i hyttekommunene. Nå som vinterferien nærmer seg, er skuldrene forholdsvis lave. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB
- VELKOMMEN: I slutten av januar var det nærmest krisestemning blant ordførerne i hyttekommunene. Nå som vinterferien nærmer seg, er skuldrene forholdsvis lave. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar ropte ordførere i en rekke hyttekommuner varsko, som følge av mutantutbruddet. De frarådet unødvendige reiser til hyttekommunene, og fryktet det verste.

Fredag starter det første vinterferie-innrykket for de store hyttekommunene. På grunn av pandemiens reiserestriksjoner ventes et stort trykk.

Ordførerne ønsker alle reisende velkommen - og har tillit til at folk holder seg til smittevernreglene som skal være innarbeidet etter ett år med pandemi.

- Vi er Norges største skidestinasjon. De som kommer må følge alle råd og anbefalinger. Vår erfaring fra det siste året er at folk har vært flinke til å bruke hyttene sine. Vi har i tillegg opplevd at de er flinke til å følge smittevernråd, sier ordfører i Trysil kommune Erik Sletten (Sp), til Dagbladet.

VINTERFERIE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har tidligere advart mo «falsk trygghet» ved å teste seg før reise. Dette er rådene hans mot vinterferien. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ikke munnbind-påbud

Han opplyser at det ikke vil være et munnbind-påbud i kommunen, slik det nå innført på Beitostølen og Oppdal. Sletten har tillit til at hver enkelt tar forholdsregler og sier at alpinanleggene er g0dt forberedt før innrykket. Nå gleder de seg til å ta imot turister.

- Det vil være mye god helse i å komme seg på hytta. Turistene får helt sikkert noen fine dager, sier Sletten.

På topp har de cirka 60 000 vinterferie-gjester i et normalår. I år blir det vanskelig å spå, når utenlandsturistene uteblir. Sletten «utelukker ikke opp mot 30 000».

OPPDAL: Oppdal er en av Trøndelags mest populære hyttekommuner. Fra og med fredag ettermiddag innføres det munnbind-påbud i kommunen. Det gjelder i to uker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPPDAL: Oppdal er en av Trøndelags mest populære hyttekommuner. Fra og med fredag ettermiddag innføres det munnbind-påbud i kommunen. Det gjelder i to uker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Glade for turister

Ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun, legger ikke skjul på at han ønsker at folk skal ta turen til kommunen. Vanligvis fylles Valdres opp med tre ganger folketallet i vinterferien.

- Selvfølgelig er vi glade for at det kommer folk. Vi må bare vente at de tar forholdsregler. Vi har hatt et lavt smittetrykk, men for folk fra steder med større smittetrykk og strengere tiltak, skjønner vi at folk vil til fjells. Og vi tar imot dem, sier Eltun til Dagbladet.

Kommunen innfører ingen tiltak ut over dem som er satt nasjonalt. Men Eltun er tydelig på at han forventer at folk følger tiltakene. For han innrømmer at det bekymrer han at det fortsatt finnes steder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo.

- Selv om man blir oppfordret til å teste seg før man drar, kan man være smittet uten å være klar over det. Tar man det til en butikk for eksempel, er det bekymringsfullt, dette er veldig sårbart. Men jeg tror folk klarer å ta forholdsregler, sier Eltun.

Hans oppfordring er slik:

- De som føler seg usikre på om de kan være smittet, bør avvente reisen til de er helt sikre. Jeg ber folk om å tenke seg om, om det er fornuftig å reise på butikken eller stå i skiheisen. Å være på hytta eller gå en skitur, er ikke noe problem, det er knutepunktene der folk blir smitta, sier Eltun.

- Folk må oppføre seg

Jon Halvor Midtmageli (Sp), ordfører i Hafjell-kommunen Øyer, sier de venter færre folk. Han anslår 13 - 17 000 turister, maks fire ganger innbyggertallet.

Han understreker at kommunen «er rigga» for å ta imot mange turister, og er ikke bekymret i forkant av ferien.

- Jeg vil ønske turister velkommen, og en god vinterferie. Vi har verdens beste skiløyper, det håper jeg folk får glede av, sier Midtmageli til Dagbladet.

Han sier de venter langt færre utenlandsturister enn vanlig. En ting de opplevde tidligere i vinter, håper ordføreren nå å slippe:

- Det var enkelte som ikke oppførte seg på restauranter og barer i tilknytning til alpinanlegget. Det har gjerne sammenheng med at folk har fått seg en pils eller to. Da måtte vi ansette vektere for å overholde smittevern. Vi håper folk nå oppfører seg, men jeg har troa på det. 99 prosent greier jo det.

HAFJELL: Ordføreren i Hafjell venter langt færre utenlandsturister enn vanlig. - Alpinbakken har veldig gode rutiner: man må kjøpe kort på forhånd, i tillegg har de doblet bemanningen som skal sikre avstand, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAFJELL: Ordføreren i Hafjell venter langt færre utenlandsturister enn vanlig. - Alpinbakken har veldig gode rutiner: man må kjøpe kort på forhånd, i tillegg har de doblet bemanningen som skal sikre avstand, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Bekymret

Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven (Sp), sier de ikke er redde, men bekymret. Siden de er en reiselivskommune er turister en del av identiteten. Han opplyser at de som Norges fjerde største hyttekommune er vant til stort innrykk, med opptil 30 000 turister i et normalår.

Han omtaler det siste året som dramatisk for inntjeningen til reiselivsbedriftene.

- Vi har opplevd mange titalls millioner i tapt omsetning. Så får vi håpe at det går bedre nå.

Han legger til at næringslivet og skibakkene har et begrenset forhåndssalg av skikort. Ikke fordi de ønsker færre gjester, men for å sørge for god avstand.

Én i butikken

Både Vinje- og Trysil-ordføreren er tydelige på ett råd når det gjelder handleturen, i tillegg til å bruke munnbind:

- Ikke ta med hele slekta for å handle. Veldig bra om dem gjør som hjemme, at det bare er én som handler, sier Sletten.

Kleven kommer med samme budskap.

De ber også turistene i så stor grad som mulig handle før reisen opp på hytta. Sletten håper også folk tenker seg om før de stuer mange mennesker sammen på hytta.

Han advarer mot å gå for mye inn i feriemodus på hytta, og glemme smittevern. Han understreker at det er «den samme pandemien på fjellet som hjemme».

- Det er de anbefalingene vi har. Jeg sier som Bent Høie: Ta med smittevernreglene fra din kommune opp til hytta, legger Kleven til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer