Corona i Kina

Advarer: - Garantert alvorlig

Kinesiske myndigheter advarer om mulig ny nedstenging i stor skala.

STRAMMER INN: Shanghais finansielle sentrum slet tungt tidligere i år. Nå strammer myndighetene igjen. Foto: Stephen Shaver/UPI/Shutterstock/NTB
STRAMMER INN: Shanghais finansielle sentrum slet tungt tidligere i år. Nå strammer myndighetene igjen. Foto: Stephen Shaver/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Kinesiske myndigheter trapper opp testregimet for å avdekke nye tilfeller av corona i landets finanssentrum Shanghai og andre megabyer.

Bakgrunnen er at antall smittede igjen øker.

Karantenerestriksjoner utvides og hoteller og andre offentlige steder med smittetilfeller stenges ned, rapporterer Reuters.

25 tilfeller mandag

Lokale utbrudd i Kina har de siste dagene økt til det høyeste nivået siden august. Smitten øker i takt med flere innenlandsreiser under den nasjonale høstferien.

Tallenes tale er en god illustrasjon på at det ikke er mye som skal til før myndighetene i Kina strammer inn:

Shanghai har 25 millioner innbyggere, og i går var det rapportert 28 nye smittetilfeller. Dette var fjerde dagen på rad med et tosifret antall nye smittetilfeller.

Den forrige nedstengingen fra så seint som april og mai i år henger som en tung skygge over millionbyen, med omfattende økonomiske negative følger.

Det umiddelbare tiltaket er å doble antall pålagte rutinemessige tester av alle innbyggerne fra én til to ganger i uka. Innstrammingen gjelder for samtlige av Shanghais 16 bydeler.

Millionbyer

På landsbasis er det nå rapportert om 2089 nye smittede. Dette er det høyeste tallet siden 20. august.

Fram til nå har de fleste smittetilfellene blitt rapportert fra typiske turiststeder. Men de siste dagenes økning i landets millionbyer, har på nytt fått alarmen til å gå.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Tiltakene omfatter også turister og tilreisende, kombinert med strengere tiltak knyttet til hoteller og steder der tilreisende ferdes, ifølge lokale myndigheter.

Rydder før partikongress

Timingen er utvilsomt krevende for Kinas myndigheter.

Søndag starter nemlig kommunistpartiets store nasjonale kongress, som avholdes hvert femte år.

Her er det ventet at Kinas president Xi Jinping vil sørge for å forlenge sine allerede ti år på tronen med ytterligere fem år.

I forkant av kongressen har Xi intensivert kampanjen mot korrupsjon på en måte som får kritikere til å peke på at presidenten også bruker kampanjen til å kvitte seg med politiske rivaler.

I oppkjøringen til kongressen har en rekke personer havnet bak lås og slå.

- Den siste runden med utrenskninger, maskert som en antikorrupsjonskampanje, vil sikre at Xi har enda sterkere, om ikke absolutt, kontroll over både folk og saker på kongressen. Det sier politisk analytiker Willy Lam ved det kinesiske universitetet i Hongkong til nyhetsbyrået AFP, ifølge NTB.

En tredje periode for Xi vil snu opp ned på det som har vært den gjeldende normen om maksimalt to perioder for landets øverste leder.

Nullsmitteregime

Samtidig advarer nå altså den statskontrollerte avisa People’s Daily om at landets knallharde nullsmitteregime vil fortsette.

- Vi må være nøkternt klar over at landet vårt er stort, med en befolkning på 1,4 milliarder mennesker, kombinert med en ubalansert regional utvikling og alt i alt begrensede medisinske ressurser, skriver avisa.

- Dette innebærer at epidemien vil spre seg ved ethvert nytt utbrudd, med garanterte alvorlige virkninger på økonomien, heter det i kommentaren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer