Krigen i Ukraina

Advarer: - Gavepakke til Putin

Fagforeningstopp Jørn Eggum retter kraftig advarsel til LO-kamerater om å trå feil denne uka.

ADVARER: Fellesforbundets leder Jørn Eggum med kraftig advarsel til sine egne. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ADVARER: Fellesforbundets leder Jørn Eggum med kraftig advarsel til sine egne. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum retter en knallhard advarsel til LO-kongressen.

Denne uka skal LOs politikk for de neste tre åra vedtas, og noen av forslagene handler om å stramme inn på norsk olje- og gassvirksomhet.

Det vil Eggum ikke ha noe av. Nå utvider han argumentasjonen, fra å handle om norske arbeidsplasser og norsk økonomi – til å handle om krigen i Ukraina.

- Gavepakke

- Signaler og vedtak om at Norge nå vil stanse leting etter olje- og gass vil være en gavepakke til Putin. Det vil skape ytterligere usikkerhet om Europas evne til å stå imot Russlands utpressing, sa Eggum fra talerstolen i dag.

Advarselen hans er rettet mot flere forbund som har sendt inn forslag om at LO må gå inn for å begrense oljevirksomhet på norsk sokkel.

LOs største forbund i privat sektor, Fagforbundet, mener at leteaktiviteten skal «fases ned» framover, samtidig som satsingen på grønn industri må skyte fart. Handel og Kontor har foreslått at deler av våre fossile petroleumsressurser må ligge urørt, skriver FriFagbevegelse.

Og Norsk Tjenestemannslag (NTL) foreslår at LO skal jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt, ifølge NTB.

Sterkt øyeblikk

- Putins angrepskrig og invasjon tvinger oss alle til å tenke nytt. Ukrainas frihet avhenger av at vi kan gjennomføre en effektiv økonomisk boikott. Den største trusselen mot Europas evne til å stille opp mot russisk aggresjon, er behovet for energi, lyder Jørn Eggums argumentasjon.

Eggum fortalte om et møte med en ukrainsk fagforeningsleder sist uke.

– Den 24. februar gikk Oleg fra Odessa fra å føre en faglig kamp for ukrainske sjøfolk og havnearbeideres rettigheter, til å føre en kamp for liv og død. Det er et av de sterkeste øyeblikkene jeg har vært med på som faglig tillitsvalgt, innrømmer Eggum.

Han viser til at rundt 40 prosent av all gass som brukes i EU kommer fra Russland.

– Konflikten med Russland har gjort gass til vår viktigste strategiske eksportartikkel. Da kan vi ikke servere en gavepakke til Putin med vedtak om at Norge vil stanse leting, advarer Jørn Eggum.

Klimaløserne

Fellesforbundets leder understreker sitt poeng om at inntektene fra norsk sokkel er avgjørende både for velferdsstatens framtid, og for det grønne skiftet.

Han minner om at LO står samlet bak klimamålene og et mål om å fase ut bruk av fossil energi.

- Vi er også enige om at fagarbeiderne våre er klimaløsere som bygger framtidas lavutslippssamfunn. Jeg er stolt av norsk olje- og gasspolitikk. Jeg er stolt av hvordan våre politikere har evnet å la rikdommen komme hele folket til gode. Vi bygger samfunnet, setter av penger til våre barn, og skaper industriell utvikling i Norge, framholder Eggum.

Kompromissforslag

I et forsøk på å utarbeide et kompromiss når LO skal vedta sitt program fredag denne uka, har det mektige LO-sekretariatet laget en innstilling der det heter at «LO vil utvikle, ikke avvikle sektoren», og videre at «avgiftsnivået for petroleumsaktiviteten understøtter satsingen på utslippskutt».

Videre heter det at fortsatt leteaktivitet og funn vil sikre en stabil leveranse, også i en krigstid der gass er blitt en strategisk eksportvare.

I innstillingen tas det også til orde for investeringer i grønnere retning. Blant annet heter det at: «Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst- og lagring, hydrogen, havvind, og mineralutvinning».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer