Påskeferien

Advarer hytteturister: - Ikke stopp innom

Ordføreren håper å unngå en gjentakelse av vinterferien.

FRYKTER SMITTE: I frykt for smittevekst etter påskeferien kommer ordfører i kommunen, Rune Berg (Sp), med en oppfordring til hytteturister. Foto: Europe Imagebroker/kevin Prönnecke /NTB
FRYKTER SMITTE: I frykt for smittevekst etter påskeferien kommer ordfører i kommunen, Rune Berg (Sp), med en oppfordring til hytteturister. Foto: Europe Imagebroker/kevin Prönnecke /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saltdal kommune i Nordland er for øyeblikket smittefri. I frykt for smittevekst etter påskeferien kommer ordfører Rune Berg (Sp) med en oppfordring til hytteturister.

- Oppfordringen er å dra fra egen kommune der alt er handlet inn og direkte til hytta. Da kan man fint nyte den fine naturen som er i Saltdal, om det måtte være i Junkerdalen, Saltfjellet eller hvor det måtte være, sier Berg til Avisa Nordland.

- Det du ikke skal gjøre er å stoppe innom butikker eller andre steder i Saltdal, sier han.

Ordføreren håper å unngå en gjentakelse av vinterferien.

- Jeg fikk fortalt at nærmere 70 prosent av dem som var innom dagligvarebutikken Prix på Røkland i vinterferien var fra Bodø eller utenfra Saltdal, det er noe vi ikke ønsker igjen, sier Berg.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer

Unngå å dra over fjellet

Dette er liknende budskap som helsebyråd i Bergen, Beate Husa (KrF), nylig har kommet med om reise mellom vestlandsbyen og Østlandet.

Husa redd for at folk som reiser over fjellet til Østlandet kan ta med seg smitte til vestlandshovedstaden.

- Vi vil veldig gjerne at folk unngår å dra over fjellet hvis de kan, sier Husa til Dagbladet.

Det er under to uker til mange starter påskeferien. I motsetning til vinterferien kommer påskeferien samtidig i hele landet.

- Vi så at vinterferien ikke førte til noe særlig økning, og veldig mange testet seg i etterkant, men uten at vi fikk vesentlig økt smitte. Men nå i påska er det jo flere fridager, og for flere mennesker samtidig, det kan føre til økt smitte, sier Husa.

- Hold dere hjemme

Også Lofoten har gått ut som region ut og bedt folk om å slå fra seg tanken om å dra til øygruppa med det første.

- Budskapet til dem som tenker på å reise til Lofoten, er: Hold dere hjemme! Dere er velkommen til Lofoten til sommeren, når vi har fått kontroll og det er flere som er vaksinert. De nærmeste ukene nå må folk bli hjemme, formaner Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy og leder i Lofotrådet, ifølge Lofotposten.

Ordføreren har friskt i minnet utbrudd i etterkant av siste sommer-, jule- og vinterferie.

- Etter sommerferien var vi nødt til å sette over 3000 i karantene. Lokalbefolkningen blir skadelidende, og vi forsøker å skåne dem gjennom anbefalingene, forklarer han.

- Unngå reising

På en pressekonferanse oppfordret helsedirektør Bjørn Guldvog folk til ikke å reise innenlands.

- Den generelle anbefalingen om å unngå reising, også innenlands, gjelder for påsken, sa Guldvog.

Regjeringen fraråder fremdeles alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

- For dem som vil reise på hytta, enten den du eier eller leier, eller annen fritidseiendom, gjelder følgende: Hvis du er syk, i karantene eller venter på prøvesvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte. Du bør bare reise med de du bor med eller tilsvarende nære, sa Guldvog. Med dette mener han for eksempel en kjæreste, sier han.

Her er påskereglene som gjelder nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer