Advarer i ny studie

Forskere finner at oljeprodusenter kan bli hardt rammet dersom man ikke tar raske og betydelige grep. Norge er særlig sårbar for fall i olje- og gasspriser, finner de.

NORGE SÅRBAR: Norge er særlig sårbare for fall i olje- og gasspriser, finner forskere. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NORGE SÅRBAR: Norge er særlig sårbare for fall i olje- og gasspriser, finner forskere. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

I en studie som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Energy, finner forskere at land som USA, Russland, Canada, Brasil og andre oljeprodusenter kan rammes hardt økonomisk dersom man ikke raskere og i større grad løsriver seg fra den økonomiske avhengigheten av fossile energikilder. Studien ble først omtalt av The Guardian.

Slike land bør raskt finne ut av hvordan man kan gjøre økonomien mindre avhengig av fossile energikilder, mener forskerne, ellers kan det grønne skiftet medføre en periode med global økonomisk og politisk ustabilitet.

- I verste fall vil folk fortsette å investere i fossile energikilder fram til at etterspørselen som de hadde forventet plutselig ikke er der lenger, og de innser at det de eier er verdiløst. I så fall vil vi kunne oppleve en finanskrise på linje med krisa i 2008, sier hovedforfatter av studien, Jean-François Mercure ved University of Exeter.

Mercure advarer om at oljebyen Houston, for eksempel, kan lide samme skjebne som Detroit gjorde på grunn av utviklingen i den amerikanske bilindustrien. For å forhindre kaos bør oljeeksportører omstille økonomien så raskt som mulig, mener Mercure, før endringene blir tvunget på dem som følge av at importørene skifter til fornybare energikilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer