Advarer i ny studie

Forskere finner at oljeprodusenter kan bli hardt rammet dersom man ikke tar raske og betydelige grep. Norge er særlig sårbar for fall i olje- og gasspriser, finner de.

NORGE SÅRBAR: Norge er særlig sårbare for fall i olje- og gasspriser, finner forskere. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NORGE SÅRBAR: Norge er særlig sårbare for fall i olje- og gasspriser, finner forskere. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

I en studie som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Energy, finner forskere at land som USA, Russland, Canada, Brasil og andre oljeprodusenter kan rammes hardt økonomisk dersom man ikke raskere og i større grad løsriver seg fra den økonomiske avhengigheten av fossile energikilder. Studien ble først omtalt av The Guardian.

Slike land bør raskt finne ut av hvordan man kan gjøre økonomien mindre avhengig av fossile energikilder, mener forskerne, ellers kan det grønne skiftet medføre en periode med global økonomisk og politisk ustabilitet.

- I verste fall vil folk fortsette å investere i fossile energikilder fram til at etterspørselen som de hadde forventet plutselig ikke er der lenger, og de innser at det de eier er verdiløst. I så fall vil vi kunne oppleve en finanskrise på linje med krisa i 2008, sier hovedforfatter av studien, Jean-François Mercure ved University of Exeter.

Mercure advarer om at oljebyen Houston, for eksempel, kan lide samme skjebne som Detroit gjorde på grunn av utviklingen i den amerikanske bilindustrien. For å forhindre kaos bør oljeeksportører omstille økonomien så raskt som mulig, mener Mercure, før endringene blir tvunget på dem som følge av at importørene skifter til fornybare energikilder.

BLA, BLA: Boris Johnson siterer Greta Thunbergs tale der hun hånet verdensledere. Vis mer

Norge særlig sårbar

Norge trekkes fram som det aller mest sårbare landet i The Guardians oversikt, som er basert på den nye studien. I et netto nullutslipp-scenario, altså at man oppnår balanse mellom klimagassutslipp og -opptak innen 2050, viser forskernes framskrivninger at Norges bruttonasjonale produkt kan falle med 8,9 prosent innen 2036 dersom Norge ikke omstiller seg raskt.

Økonomiprofessor Knut Einar Rosendahl ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) sier at 8,9 prosent fall i BNP innen 2036 virker mye.

- I 2036 er trolig aktiviteten i norsk oljenæring en del lavere enn i dag. Slik sett virker 8,9 prosent ganske mye. Men det vil fortsatt være betydelig produksjon, som kan bli klart mindre verdt hvis prisene faller mye, sier Rosendahl til Dagbladet.

Han sier at resultatene i studien reflekterer at oljenæringen utgjør en stor del av norsk økonomi, omkring 15 prosent av BNP de siste åra.

- Norsk økonomi er derfor svært sårbar for et brått fall i olje- og gasspriser, slik vi opplevde i 2014 til 2016, for eksempel. I tillegg blir norske myndigheter lett bekymret, slik vi så med den gunstige skattepakken som næringen fikk i fjor. Et brått skifte i global klimapolitikk kan gi en liknende effekt, slik denne studien finner.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

- 8,9 prosent er mye

Rosendahl forklarer hva et BNP-fall på 8,9 prosent vil bety for Norge.

- 8,9 prosent er mye, men det er ikke snakk om en varig reduksjon på 8,9 prosent. Jeg har ikke satt meg skikkelig inn i studien, men det avhenger av hvor bra norsk økonomi er til å omstille seg.

Professoren sier at norske myndigheter eventuelt kan benytte seg av midler fra oljefondet for å dempe fallet.

- Dette har selvsagt en kostnad. Hvis kompensasjonen skjer ved å stimulere oljenæringen, kan det gå fra vondt til verre, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer