Advarer: - Kan berøre 45 000 passasjerer

Flykaoset kan bli mye verre. Flyteknikerstreiken er langt ifra det eneste som truer sommerferien. Allerede neste uke kan SAS-pilotene gå ut i streik - og ute i Europa truer kaos og streik.

UTFORDRINGER: Foreløpig er det Norwegian og Widerøe som først og fremst er rammet av flystreiken. SAS har så langt ikke hatt noen avganger som er berørt, mens Flyr og Norse ikke omfattes av streiken. Dette bildet er tatt på Oslo lufthavn tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UTFORDRINGER: Foreløpig er det Norwegian og Widerøe som først og fremst er rammet av flystreiken. SAS har så langt ikke hatt noen avganger som er berørt, mens Flyr og Norse ikke omfattes av streiken. Dette bildet er tatt på Oslo lufthavn tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Forhandlingene med SAS-pilotene har pågått siden sent i fjor høst og har deadline 29. juni. Blir man ikke enige innen det, ligger det an til at 900 piloter tas ut i streik, noe som vil ramme cirka 250 flyruter daglig og berøre 45 000 passasjerer, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair AS til NTB.

I tillegg til SAS-pilotene har også de danske SAS-flymekanikerne varslet at de går ut i sympatistreik, noe som kan føre til ytterligere kaos.

Foreløpig er det ikke klart hvilke flyruter som blir tatt ut i en eventuell streik, men den vil ramme over hele Skandinavia. Flyanalytikeren regner det imidlertid som mer sannsynlig at det blir enighet enn at det blir streik i SAS.

- Men det er absolutt ikke er noen garanti for det, sier han.

Teknikerstreik kan gå mot slutten

En mulig SAS-streik i Skandinavia kommer på toppen av flyteknikerstreiken i Norge, som allerede har ført til flere titalls innstillinger.

NHO har varslet lockout fra søndag av, noe som kan presse fram en løsning eller tvungen lønnsnemnd innen den tid.

Men enn så lenge vil streiken føre til at stadig flere fly settes på bakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.