Advarer: - Kan bli uhåndterlig

Den globale levekostnadskrisen utgjør den største globale trusselen i de kommende to åra, ifølge en fersk WEF-studie.

LEVEKOSTNADSKRISE: Storbritannia er blant landene som rystes av en levekostnadskrise. Foto: HowesImages / SplashNews.com / NTB
LEVEKOSTNADSKRISE: Storbritannia er blant landene som rystes av en levekostnadskrise. Foto: HowesImages / SplashNews.com / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resesjonstrusselen, levekostnadskrisen og gjeldsproblemer vil tynge den globale økonomien de neste to åra, ifølge en fersk undersøkelse fra Verdens økonomiske forum (WEF).

Ifølge meningsmålinga med innspill fra 1200 risikoeksperter, politikere, embetsfolk og næringslivsledere, er det lite pusterom for landene, som sliter med energi-, inflasjons-, mat- og sikkerhetskriser.

Respondentene nevner blant annet forsyningskrise for energi og mat, som igjen fører til store økninger i levekostnadene og kostnadene for gjeldsbetaling.

- Giftig blanding

Den mest umiddelbare trusselen er levekostnadskrisen, mens på lengre sikt er den store frykten klimarelatert.

- I denne allerede giftige blandingen av kjente og økende globale risikoer, kan en ny sjokkhendelse, alt fra en ny militær konflikt til et nytt virus, bli uhåndterlig, advarer WEF-direktør Saadia Zahidi ifølge Bloomberg.

Etter levekostnadskrisen følger naturkatastrofer, ekstremvær og geoøkonomisk konfrontasjon som de største trusselfaktorene. Rapporten peker også på polarisering, desinformasjon og datakriminalitet som problemer.

«Polykrise»

Rapporten advarer også om at verden kan stå overfor en periode med «polykrise», der samspillet mellom en klynge av risikoer forårsaker forsterkede framtidige problemer.

Regjeringer og sentralbanker verden over står overfor et vanskelig dilemma når inflasjonen skal håndteres: Øke den allerede høye statsgjelda ved å bruke penger på støttepakker for vanlige folk, eller bremse opp veksten og risikere resesjon ved å øke styringsrenta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer