Resesjonstrusselen, levekostnadskrisen og gjeldsproblemer vil tynge den globale økonomien de neste to åra, ifølge en fersk undersøkelse fra Verdens økonomiske forum (WEF).
Ifølge meningsmålinga med innspill fra 1200 risikoeksperter, politikere, embetsfolk og næringslivsledere, er det lite pusterom for landene, som sliter med energi-, inflasjons-, mat- og sikkerhetskriser.

- Ingen økt russisk trussel
Respondentene nevner blant annet forsyningskrise for energi og mat, som igjen fører til store økninger i levekostnadene og kostnadene for gjeldsbetaling.
- Giftig blanding
Den mest umiddelbare trusselen er levekostnadskrisen, mens på lengre sikt er den store frykten klimarelatert.
- I denne allerede giftige blandingen av kjente og økende globale risikoer, kan en ny sjokkhendelse, alt fra en ny militær konflikt til et nytt virus, bli uhåndterlig, advarer WEF-direktør Saadia Zahidi ifølge Bloomberg.

Gladnyhet for nordmenn
Etter levekostnadskrisen følger naturkatastrofer, ekstremvær og geoøkonomisk konfrontasjon som de største trusselfaktorene. Rapporten peker også på polarisering, desinformasjon og datakriminalitet som problemer.
«Polykrise»
Rapporten advarer også om at verden kan stå overfor en periode med «polykrise», der samspillet mellom en klynge av risikoer forårsaker forsterkede framtidige problemer.
Regjeringer og sentralbanker verden over står overfor et vanskelig dilemma når inflasjonen skal håndteres: Øke den allerede høye statsgjelda ved å bruke penger på støttepakker for vanlige folk, eller bremse opp veksten og risikere resesjon ved å øke styringsrenta.