Advarer: Kan bli verre enn de tror

Risiko-alarm fra Finanstilsynet i fersk rapport. Bankene kan ha undervurdert mulige tap som følge av coronakrisa.

FARE: Finanstilsynet har det med å heve pekefingeren. Denne gangen er advarselen ekstra skarp. Foto: Svein Nordrum, NTB
FARE: Finanstilsynet har det med å heve pekefingeren. Denne gangen er advarselen ekstra skarp. Foto: Svein Nordrum, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det framgår av rapporten Finansielt utsyn, som legges fram i dag.

Finansdirektør Morten Balzersen er ikke ukjent med å heve pekefingeren. Denne gangen er advarselen ekstra skarp. For selv om coronavaksiner er på vei, blir det ingen umiddelbar friskmelding av økonomien:

«Banker og forsikringsforetak må ta høyde for at det fortsatt er stor usikkerhet om pandemiens videre forløp og økonomiske virkninger», skriver Finanstilsynet.

Dyp og langvarig

Rapporten avdekker at bankenes utlånstap har økt under coronakrisa. Det er først og fremst knyttet til oljesektoren, og tapene er så langt moderate.

Men så kommer pekefingeren for alvor:

Ettersom store deler av næringslivet er påført vesentlige inntektstap, er det en risiko for at latente tap kan være undervurdert i bankenes tapsavsetninger, skriver Finanstilsynet.

- Det vil kunne ta lang tid før den økonomiske aktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemiutbruddet. Enkelte næringer kan også stå overfor varige endringer i etterspørselen. Banker og forsikringsforetak må derfor ta høyde for at krisen kan bli dyp og langvarig, sier Baltzersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer