Advarer: Kan bli verre enn de tror

Risiko-alarm fra Finanstilsynet i fersk rapport. Bankene kan ha undervurdert mulige tap som følge av coronakrisa.

FARE: Finanstilsynet har det med å heve pekefingeren. Denne gangen er advarselen ekstra skarp. Foto: Svein Nordrum, NTB
FARE: Finanstilsynet har det med å heve pekefingeren. Denne gangen er advarselen ekstra skarp. Foto: Svein Nordrum, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det framgår av rapporten Finansielt utsyn, som legges fram i dag.

Finansdirektør Morten Balzersen er ikke ukjent med å heve pekefingeren. Denne gangen er advarselen ekstra skarp. For selv om coronavaksiner er på vei, blir det ingen umiddelbar friskmelding av økonomien:

«Banker og forsikringsforetak må ta høyde for at det fortsatt er stor usikkerhet om pandemiens videre forløp og økonomiske virkninger», skriver Finanstilsynet.

Dyp og langvarig

Rapporten avdekker at bankenes utlånstap har økt under coronakrisa. Det er først og fremst knyttet til oljesektoren, og tapene er så langt moderate.

Men så kommer pekefingeren for alvor:

Ettersom store deler av næringslivet er påført vesentlige inntektstap, er det en risiko for at latente tap kan være undervurdert i bankenes tapsavsetninger, skriver Finanstilsynet.

- Det vil kunne ta lang tid før den økonomiske aktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemiutbruddet. Enkelte næringer kan også stå overfor varige endringer i etterspørselen. Banker og forsikringsforetak må derfor ta høyde for at krisen kan bli dyp og langvarig, sier Baltzersen.

Boligpriser og gjeld

Ytterligere en bekymring kommer på toppen av dette - nemlig de høye boligprisene og husholdningenes høye gjeldsbelastning. Dette utgjør ifølge tilsynet «en betydelig systemrisiko», anfører tilsynet i rapporten.

Hva betyr så det? Baltzersen forklarer:

Nordmenn har en gjeld på et svært høyt nivå, både historisk og sammenlignet med andre land.

- Høy gjeld bidrar til at mange husholdninger er sårbare ved inntektstap, økt rentenivå og prisfall på boliger, sier finansdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer