Norges Bank:

Advarer: - Kan problemer

Onsdag kom Norges Bank med ny rapport om den finansielle stabiliteten i Norge.

Foto: Reuters / Staff / NTB
Foto: Reuters / Staff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den ferske rapporten fra Norges Bank advares det om at høy rente og inflasjon fører til økt fare for større tap i bankene.

- Høy inflasjon og økte renter gjør at noen husholdninger og bedrifter kan få problemer med å betjene lån, men de fleste vil kunne håndtere de økte utgiftene. Norske banker er solide og godt rustet til å tåle økte tap og samtidig opprettholde utlånsaktiviteten, heter det i en pressemelding.

De to siste åra har levekostnadene for norske husholdninger økt som følge av økt prisvekst og høyere rente.

Norges Bank venter at de fleste bedrifter vil kunne håndtere økte rentekostnader, men at evnen til å betjene gjeld vil variere mellom ulike bransjer.

- Rentene har økt videre både ute og hjemme, og det er fortsatt forhøyet risiko for at sårbarhetene i det finansielle systemet kan forsterke et økonomisk tilbakeslag. Høy inflasjon og økte renter gjør at noen husholdninger og bedrifter kan få problemer med å betjene lån, men de fleste vil kunne håndtere de økte utgiftene. Norske banker er solide og godt rustet til å tåle økte tap, sier visesentralbanksjef Pål Longva.

Norges Banks egne analyser viser at de aller fleste husholdninger skal klare å betjene gjelden i møte med økte kostnader, men at flere trolig må redusere forbruket.

- Det norske finansielle systemet er robust, og samlet sett er utsiktene for finansiell stabilitet ikke vesentlig endret siden forrige rapport i mai, fortsetter Longva.

Analysen peker også på husholdningene som står i størst fare for å få betalingsproblemer, altså dem i lavinntektsgrupper.

- Ved rentenivåer over fem prosent øker imidlertid også faren for mislighold i de øverste inntektsgruppene. Disse gruppene holder mye av gjelden, og andel gjeld som står i fare for mislighold, øker derfor mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer